Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Gelima s prepustenými zamestnancami počíta

Donieslo sa nám, že Gelima, a.s., Liptovský Mikulá

Liptovský Mikuláš – š, monopolný výrobca potravinárskej a technickej želatiny na Slovensku, zápasí s ekonomickými problémami a zamestnancov čaká hromadné prepúšťanie. Pravdivosť chýru sme si overovali u riaditeľa podniku Pavla Droppu a predsedu Základnej organizácie Odborového zväzu pracovníkov pôdohospodárstva na Slovensku v Gelime Ivana Miku. Obaja ho označili za nepravdivý.

Podľa nich zdrojom fámy môže dávnejšie byť zrušenie prevádzky spracovania surových kostí hovädzieho dobytka v roku 2002 v súvislosti s výskytom takzvanej choroby šialených kráv, ktorej ľudský variant sa označuje ako creutzfeldt-jakobova choroba, ničiaca mozgové bunky. V dôsledku zrušenia prevádzky prepustila firma päťdesiat zamestnancov. - Každý dostal nadštandardné odstupné, podčiarkol odborársky predák. Dodal, že títo bývalí pracovníci sú uprednostňovaní pri výbere uchádzačov o brigádnickú výpomoc, čo viacerí aj využívajú. – Ráta sa s nimi aj pri plánovanom rozšírení výroby v nasledujúcich rokoch, povedal riaditeľ firmy, čím naznačil, že vzťah firmy k prepusteným pracovníkom je naďalej úzky a srdečný a po vydarenej realizácii zámerov s rozšírením výroby budú opäť potrební.

Vylúčenie kostí zo surovinového programu vyvolalo potrebu preorientovať výrobu na novú nosnú surovinu, ktorou sa stali hovädzie kože a čiastočne aj kože rýb. Do prispôsobenia výrobnej technológie novým surovinám investoval francúzsky vlastník Gelimy Weishardt Holding Graulhet v minulom roku okolo 15 miliónov eur, čo predstavuje vyše pol miliardy Sk. Je to dôkaz, že vlastník so svojím slovenským závodom počíta aj do budúcnosti. Nič mu totiž nebránilo, aby po zákaze využívania surových hovädzích kostí na výrobu želatíny závod zatvoril. Ako ďalej povedal riaditeľ Gelimy, nestalo sa tak, ba naopak, výhľadový plán do roku 2010 hovorí o zdvojnásobení produkcie, pričom sa ráta aj s výrobou bravčovej želatíny. Liptovskomikulášske koliesko v sústroji Weishardt Holding chce v tomto roku vyrobiť 2500 ton finálnej želatíny a na budúci rok ešte o 500 ton viac, čím splní základný cieľ v objeme produkcie, stanovený v roku 1995 pri prechode podniku do vlastníctva francúzskej rodinnej firmy, pôsobiacej v Európe i v zámorí.

Pri návšteve Gelimy sme nastolili aj otázku pracovného výkonu zamestnancov a to preto, lebo vo verejnosti kolujú reči o mimoriadne prísnych až krutých požiadavkách zahraničných investorov. Podľa riaditeľa podniku i odborového predáka predstavuje Gelima v mzdových a sociálnych otázkach miestny i regionálny nadpriemer. Podľa nich pracovný režim kladie dôraz na plnohodnotný výkon, ale v nijakom prípade nemožno hovoriť o prekračovaní bežných západoeurópskych zvyklostí. Príznačná pre Gelimu je ústretová komunikácia medzi zamestnávateľom a odbormi. Hana Orlíková

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Päť chýb pri zateplení strechy
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 322
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 16 866
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 133
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 634
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 874
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 920
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 582
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 556
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 480
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 267
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Otváracie hodiny domu smútku predĺžili, mesto chce predísť náporu

Mesto Liptovský Mikuláš od tohto týždňa predlžuje otváracie hodiny domu smútku.

Ilustračné foto
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Tvorba rozpočtu mesta na rok 2021 je ohrozená, tvrdí primátor

Tvorba rozpočtu mesta Liptovský Mikuláš na rok 2021 je podľa primátora Jána Blcháča ohrozená.

Ján Blcháč.

Rozbehnutý Tatran pozastavila až pandémia

Po výborne rozbehnutej 10-zápasovej futbalovej bilancii bez prehry pre druholigový MFK Tatran Liptovský Mikuláš mu dočasnú stopku vystavila koronavírusová pandémia.

Je otázne či Tatran v tohto sezónnej jesennej časti ešte zažije ligovú atmosféru.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?