, ktorú Združená hotelová obchodná škola (ZHOŠ) v Liptovskom Mikuláši dostala od Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky - pozvanie na 6. ročník Gastrofestivalu Ostrava 2003 - Minutka Cap v odbore carving, čo je vyrezávanie z ovocia a zeleniny. Hodená rukavica sa neodmieta, preto odvážni začali tvrdo na sebe pracovať.
Majsterka odborného výcviku zo ZHOŠ Zdenka Obrcianová mala k dispozícii dva týždne. Využila ich k precíznej príprave žiakov na súťaž v odbore, ktorý by si zaslúžil označenie umelecké rezbárstvo z netradičných materiálov. Zdenka vie, že stôl priláka hosťa v prvom rade svojou originálnou vizualitou, až potom sa prihlásia chuťové poháriky. Ona sama sa pre túto famóznu kategóriu studenej kuchyne nadchla už dávnejšie a neustále sa v nej zdokonaľovala. Nakoniec však odolala pokušeniu vlastného ega a samu seba do súťaže neprihlásila. Sústredila sa na svojich študentov učebného odboru kuchár, ktorých má na odbornom výcviku.
Najviac nadšenia a trpezlivosti v príprave na súťaž ukázal študent II. ročníka Tomáš Kabzan, ktorý spolu s majsterkou donekonečna skúšal nové variácie gracióznej labute rezanej zo žltého melónu a manga.
Veľké finále odštartovalo v polovici novembra v Ostrave-Černá Louka. Ako Tomáš povedal, mal trochu trému, pretože na predvádzacom móle sa stretli nielen juniori, ale aj ostrieľaní seniori z prestížnych škôl a hotelov ČR. O to viac ho potom potešilo III. miesto a to, že cenu mu odovzdal predseda poroty majster Luděk Procházka, ktorý v ČR patrí v carvingu k absolútnej špičke.
Po akejkoľvek spoločenskej akcii zhasnú svetlá, vyšumí eufória. Na druhý deň sa treba vrátiť do všedného života. Pre Tomáša je práve v tej každodennosti dôležité, aby dobre študoval a potom sa venoval kuchárčine, ktorú má rád a to nielen vo chvíľach sviatočných, ale každý deň so všetkým čo k nej patrí – teda aj s kopcom spokojných hostí a hŕbou špinavého riadu. A to je dobrá správa pre nás všetkých.
Mária Kormanová