Aký je rozdiel medzi juhom a severom?
Vidno, že zrážky boli plošné a sú oblasti, kde ich bolo viac a kde ich bolo veľmi málo. V Liptove a Poprade sú suchom poznačené nielen obiloviny, ale aj zemiaky a kroviny, ktoré sú pre tieto oblasti rozhodujúcim zdrojom príjmov. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) počíta aj s výpadkom na týchto plodinách, aj keď špecifikovať ho môže až po zbere.
Budete ako komora žiadať o dotácie z ministerstva?
V návrhu budeme upozorňovať na ďalšie dôsledky sucha na jesenných plodinách, aby sa aj táto skutočnosť aspoň čiastočne zohľadnila, keď sa bude riešiť dopad sucha.
Aké straty očakávate v regióne Liptova?
Výsledky upravujeme podľa postupu žatvy a v Liptove len začíname. Zatiaľ sa na Slovensku v stratách na obilovinách a olejninách približujeme k sume jedna miliarda osemsto miliónov.
Aký percentuálny rozdiel predpokladáte v úrode zemiakov oproti minulému roku?
Avizujú to rozdielne, niektorí pestovatelia hovoria o výpadku okolo 30 až 40 percent.
V akom stave sú podľa vás dve liptovské družstvá, ktoré ste dnes navštívili? Budete ich ako komora podporovať?
Zhodou okolností sú to popredné družstvá regiónu. Podporovať budeme tých, ktorí dokážu, že vydržia v týchto podmienkach robiť. Poznáme len dobrého a schopného výrobcu, nie malého alebo veľkého a nepozeráme sa na to, či podniká v „eseročke„, na družstve alebo ako súkromný poľnohospodársky roľník. Postupujeme spoločne so Zväzom súkromných poľnohospodárskych roľníkov a Zväzom poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností.
Viete povedať, ktorým smerom sa budú družstvá uberať, či skôr agroturistickým alebo prvovýrobným?
Najväčšou tragédiou by bolo, keby sme utekali od výroby. Musíme ju zachovať vo všetkých podmienkach, pretože, keby sme si ju nezachovali, znamenalo by to ďalšie prepúšťanie našich ľudí, ďalšie vysťahovanie vidieka a ďalšie zarastanie našich polí. Žiadny turista nepríde do oblasti zarastenej burinou. Musíme sa snažiť, aby výroba, ktorá do daného regiónu patrí, v ňom aj zostala. V oblasti Liptova budeme podporovať najmä chov oviec a hovädzieho dobytka.
Cenu kravského mlieka garantuje štát, mliekari sa snažia, aby nebola regulovaná.
Myslím, že po všetkých rokovaniach a vzájomných kompromisoch medzi prvovýrobcami mlieka a spracovateľmi platí, že nájdeme riešenie, aby sme s cenou vydržali až do vstupu Slovenska do EÚ, pretože potom už budú platiť iné, intervenčné ceny a v tom systéme nájdeme svoje miesto aj my.
-nak-