Zuzana Zimániová
Pribylina - sa tento rok v rámci tematickej nedele s názvom Liptovské drobáriny v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline nepodaril. Majster kuchár Štefan Tkáč z Liptovskej Ondrašovej, ktorý chcel prekonať vlastný minuloročný rekord uvarenia drobu v dĺžke pätnásť metrov, vraj tentokrát „doplatil“ na príliš krátke črevá. Tradičnú liptovskú pochúťku vytvoril „iba“ v dĺžke desať metrov. Napriek tomu si na nej pochutilo množstvo návštevníkov.
Pokus o uvarenie tridsať metrov dlhého drobu sprevádzalo vystúpenie hudobnej skupiny Tučná Anča z Valaskej. V programe sa predstavil aj folklórny súbor Kriváň z Východnej v pásme Veselo je v dedine. Pre milovníkov súťaženia bol pripravený drobársky trojboj, ktorý preveril zručnosť návštevníkov pribylinského skanzenu. Členovia skupiny Tučná Anča sa predstavili i v záverečnom programe, a to spoločne s tanečnicami parížskeho kankánu.
„Droby sa v Liptove pripravovali väčšinou v jeseni, kedy sa zarezávali ovce. Plnka sa vkladala do ovčích čriev, preto tieto „dobroty“ Liptáci prezývali „šialence“. Plnka pravého liptovského drobu pozostávala z na jemno postrúhaných zemiakov ochutených opraženou cibuľkou a cesnakom. Nechýbali ani rôzne druhy korenín a loj. Uvarený drob opekali do chrumkava,“ vysvetlila nám techniku prípravy liptovskej špeciality Anna Kolkusová z Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku, ktoré bolo organizátorom tejto tematickej nedele.
Podľa jej slov bolo v minulosti práve drobmi preslávených niekoľko obcí Liptova. Jednou z najznámejších drobárskych lokalít bol Bobrovec, kde do pochúťky pridávali aj uvarenú a pomletú krv.