Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Žabomyšie vojny o pravú bryndzu sa vyostrujú

Ružomberok – Slovenskí veľkovýrobcovia bryndze sa ostro ohradzujú voči vyjadreniam predsedu Cechu výrobcov bryndze Petra Lajdu. Ten sa mal v uplynulých dňoch vo viacerých médiách vyjadrovať k výrobe a spracovaniu bryndze. „Popri hodnoverných, objektívne informujúcich článkoch sa publikujú aj články značne zavádzajúce verejnosť,“ konštatuje sa v tlačovom vyhlásení Liptovskej mliekarne, a. s. Groupe Bongrain.

Cech bryndziarov navyše označujú ako organizáciu so sporným štatútom diskriminujúcu viacerých veľkovýrobcov bryndze. Peter Lajda mal tvrdiť, že ochrana pôvodu slovenskej bryndze je európsky akceptovaná. V súčasnosti je polročné pripomienkové konanie zo strany členských štátov EÚ, ktorého výsledkom by mala byť medzinárodná akceptácia označenia pôvodu slovenskej bryndze, píšu okrem iného vo vyhlásení. Peter Lajda sa mal ďalej vyjadriť, že bryndza z nepasterizovaného mlieka obmedzuje vznik rakoviny, kým bryndza z pasterizovaného mlieka stráca na chuti, konzistencii a zdravotných účinkoch. Vedenie Liptovskej mliekarne (LM) považuje tieto tvrdenia za tendenčné, lživé a manipulujúce s mienkou čitateľa. Podľa nich sa žiadne takéto účinky bryndze zatiaľ nepreukázali.

Dôvodom týchto zavádzajúcich informácii je podľa riaditeľa výskumu a vývoja v LM Jána Kresáka fakt, že menšie bryndziarne nemajú finančné prostriedky na inováciu svojich technických zariadení (predovšetkým na zvoz a pasterizáciu ovčieho mlieka) a sú nútení vyrábať len bryndzu starou cestou, zo syra zo salašov.

„Rozpadom regionálnych obchodných štruktúr sú malé bryndziarne vytláčané z trhu, pretože hypermarkety dávajú prednosť bryndzi od veľkých priemyselných výrobcov,“ podotkol Kresák. Podľa jeho slov chcú malí výrobcovia bryndze docieliť, aby sa pod názvom bryndza mohol predávať len produkt vyrobený starým „salašníckým“ spôsobom zo surového mlieka. Traja najväčší výrobcovia bryndze v SR (v L. Mikuláši, Zvolenskej Slatine a Červenom Kríži) v tejto sezóne už vyrábajú bryndzu priemyselnou metódou z pasterizovaného mlieka. Predstavuje to asi tri štvrtiny celkovej ročnej produkcie 4200 ton na Slovensku. Tejto téme sa budeme bližšie venovať v niektorom z ďalších čísel týždenníka Liptov.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 597
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 366
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 521
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 665
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 12 567
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 429
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 207
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 628
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 349
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 348
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hrboltová ide na postup, jesennú časť odohrali bez jedinej prehry

Hovorili sme s trénerom futbalistov TJ Iskra Hrboltová Milanom Krivošom. Nič iné ako postup v ružomberskej mestskej časti sa v súťažnom ročníku 2020/2021 neberie.

Hrboltová v zelenom v zápase proti Lipt. Ondreju.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Pomník Pod skalkou obnovia z vládnej dotácie

K dotácii 8-tisíc eur plánuje radnica uvoľniť z mestského rozpočtu ďalších 4-tisíc eur.

Vodáci sú už bez vody, ryby vylovené, začína sa modernizácia

Areál vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši je už odstavený.

Po odstavení vody ešte vylovili uviaznuté ryby Liptovskí rybári.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?