Liptovský Mikuláš – Podľa niektorých údajov až desiatky konzumentov ovčieho hrudkového syra, zakúpeného priamo na salašoch, pocítili v menšej či väčšej miere zdravotné ťažkosti. Ako nás informoval zástupca riaditeľa Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Liptovskom Mikuláši Martin Krajčí, na základe poznatkov z doterajšieho vyšetrovania záležitosti v troch prípadoch v okrese Liptovský Mikuláš vydala správa dočasný zákaz výroby ovčieho syra a dodávok ovčieho mlieka na jeho ďalšie spracovanie v mliekarňach.
V okrese Ružomberok rozpory so stanovenými postupmi výroby ovčieho syra a zdravotné ťažkosti konzumentov správa nezaznamenala. Ako zdôraznil M. Krajčí, príprava ovčieho syra je háklivá biologická výroba a ako taká vyžaduje od pracovníkov mimoriadnu dôslednosť. Tá je podľa neho potrebná aj na strane konzumentov, ktorí nesprávnym zaobchádzaním so syrom môžu pôvodne kvalitný výrobok znehodnotiť. V letných horúčavách napríklad prudko klesá kvalita syra, „grilovaného“ v igelitovom obale. Zdravotné problémy môže mať aj konzument, ktorý syr zapije pivom. Nevhodných kombinácií s inými potravinami je viac.
Infekčná ambulancia liptovskomikulášskej polikliniky do štvrtkového popoludnia diagnostikovala v tomto kontexte päť pacientov, ktorých zdravotný stav vyžadoval aplikáciu infúzií. „Poradili sme si sami, žiadneho z pacientov sme nemuseli poslať na infekčné oddelenie ružomberskej nemocnice“, vyslovila sa lekárka ambulancie Alžbeta Smiešna. Podľa nej počet ambulantne liečených pacientov nie je pre celkový počet postihnutých konzumentov ovčieho syra smerodatný, s ľahšími stavmi si dokážu poradiť obvodní lekári. Dodajme všeobecne známy fakt, že niektorí konzumenti majú odskúšané vlastné recepty na prekonanie tráviacich ťažkostí, napríklad starká Lehotská servíruje spolu s ovčím syrom aj za náprstok slivovice.
Z celkového počtu 173 od júna do 21. júla zaregistrovaných pacientov až 128-mi spájali svoje zdravotné ťažkosti s konzumáciou ovčieho syra. Zvýšený výskyt kantylobaktérióz, čo sú hnačkové ochorenia prenosné na človeka zo zvierat, zaznamenáva Regionálny úrad Verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Liptovskom Mikuláši každoročne, avšak tento raz krivka ochorení začala stúpať už v júni. Liptov o tom informovala riaditeľka regionálneho úradu Eva Chobotová. Už 16. júna úrad o tejto skutočnosti listom informoval Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu a žiadal ju venovať salašom zvýšenú pozornosť. Zo stúpajúcej krivky ochorení a z ich doterajšieho dvojnásobne vyššieho počtu oproti rovnakému obdobiu minulého roka riaditeľka RÚVZ usúdila, že „účinnosť opatrení nie je dostatočná“. Ovčí hrudkový syr ako faktor prenosu ochorení bol identifikovaný jednoznačne.
Zdravotné ťažkosti po zjedení ovčieho syra majú na svedomí nielen bačovia a valasi, ale aj samotní návštevníci salašov, ktorí by si pred kúpou syra mali overiť kompetentnosť salaša na takúto činnosť, vyznačenú oficiálnym dobrozdaním príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Ak povolenie na predaj nie je vyvesené, návštevník salaša má právo žiadať o jeho predloženie. Salašu, kde na požiadavku návštevníka reaguje bača nevraživo, treba dať zbohom a pochutnať si na liptovských špecialitách inde.