Liptovský Mikuláš - V dôvodovej správe k novej koncepcii vedúci oddelenia školstva, mládeže a telesnej kultúry mestského úradu Július Lichardus označil za dôvod reorganizácie nedostatok finančných prostriedkov na udržanie súčasnej siete. „V tomto rozpočtovom roku máme nedofinancované originálne kompetencie v oblasti školských jedální, kuchýň a materských škôl vo výške 2,8 milióna Sk,“ povedal.
Zvýšenie pestrosti a zníženie ceny jedál
Nový systém nazval J. Lichardus racionalizáciou. Na otázku, či prinesie vyššiu kvalitu školského stravovania, odpovedal, že „snahou je minimálne zachovať jeho súčasnú úroveň“. Vízia do roku 2009 hovorí o vybudovaní efektívnych zariadení na výrobu a distribúciu jedál tak, aby pri čo najnižších nákladoch bola dosiahnutá čo najvyššia kvalita školského stravovania. Centralizácia výroby a distribúcie jedál počíta s vysokou odbornosťou zamestnancov, primeraným technologickým vybavením a hygienou na úrovni noriem HACEP. Ďalším cieľom je zvýšenie pestrosti jedál a zníženie ich ceny. Režijné náklady v školských výdajných kuchyniach by mali klesnúť aspoň o dve tretiny.
Ostanú štyri kuchyne a jedálne
Podľa novej koncepcie ostanú v meste štyri školské kuchyne a jedálne pri základných školách J. Kráľa a M. R. Martákovej a pri materských školách Čs. brigády a Vranovská cesta. Ich spoločná kapacita umožňuje prípravu 2490 jedál denne, čo je o 60 viac oproti súčasnému stavu. V ostatných trinástich prípadoch sa školské jedálne a kuchyne zmenia na výdajné školské kuchyne. Kapacita štyroch produkčných kuchýň zabezpečuje aj minimálnu rezervu, i keď zriaďovateľ vzhľadom na ceny potravín a stravných lístkov väčší nárast počtu stravníkov nepredpokladá, podľa neho je pravdepodobnejší mierny pokles záujmu o školské stravovanie. Významnou zmenou v systéme školského stravovania v meste je, že popri zabezpečení vlastných stravníkov budú vybrané štyri školské kuchyne variť 740 obedov pre základné a 557 obedov pre materské školy. Na základe kalkulácie firmy Averest predpokladaný rozvoz okolo 1300 obedov bude vyžadovať dve vozidlá, 110 dvadsaťlitrových a 62 desaťlitrových várnic. Napriek týmto a ostatným nákladom vrátane odstupného pre nadbytočných zamestnancov zriaďovateľ predpokladá značné zníženie výdavkov na školské stravovanie.
Pripravujú podklady pre verejnú súťaž
V priebehu rokovaní so školskými radami a Obecnou školskou radou, ktoré predchádzali schváleniu novej koncepcie školského stravovania mestským zastupiteľstvom, odznelo viacero pripomienok. Napríklad Rada školy pri ZŠ Dr. A. Stodolu navrhla zvýšiť cenu obeda oproti súčasnej o 7 Sk. Oddelenie školstva označilo cestu zvýšenia ceny obeda pre rodičov žiakov za málo priechodnú. Za nereálnu označil predkladateľ koncepcie požiadavku Rady školy pri MŠ 4. apríla zlúčiť školskú jedáleň pri ZŠ iba na skúšobnú dobu jedného mesiaca a MŠ pridružiť postupne. Obecná školská rada vyjadrila presvedčenie, že nový systém stravovania bude kvalitnejší a hospodárnejší. Podporila myšlienku jednotného stravného lístka a zjednodušenia predaja a úhrady stravných lístkov i spôsobu prihlasovania obedov z jedného dňa na druhý. V súčasnosti oddelenie školstva mestského úradu spolu s investičným oddelením pripravujú podklady pre verejnú súťaž na zabezpečenie dopravy jedál do školských zariadení, kde sa kuchyne a jedálne zmenia na výdajné miesta. Na otázku z titulku článku odpovie realita novej koncepcie a spokojnosť rodičov žiakov s novým systémom.