Sobota, 25. jún, 2022 | Meniny má Tadeáš

Recepty podľa propagátora tatranskej gastronómie

Chute Slovákov sú rozmanité a rôzna je aj príprava a konzumácia vianočných jedál. Okrem rybárov máloktorí jedávajú pravidelne ryby v priebehu roka. Na Vianoce však najmä vyprážaný kapor či pečený pstruh nechýba takmer v žiadnej domácnosti.

Kuchári z legendárneho mikulášskeho hotela Jánošik Martin Synak a Peter Márton. Kuchári z legendárneho mikulášskeho hotela Jánošik Martin Synak a Peter Márton. (Zdroj: Martin Gaal)

LIPTOV. V predvianočnom období najrôznejšie médiá uverejňujú stovky zaujímavých receptov. Príprava jedál podľa nich by mala prispieť k vianočnej pohode. Nie všetky recepty sú jednoduché. Mnohých milovníkov dobrého jedlá odrádza zložitý recept, iných zasa exotické ingrediencie, ktoré nie vždy nájdeme v regáloch obchodných reťazcoch

Spisovateľ Štefan Packa, bývalý hotelier a propagátor tatranskej gastronómie, pre vás pripravili recepty jedál, v ktorých sa snúbi klasická slovenská kuchyňa s módnymi trendmi svetovej gastronómie a naviac – potraviny na ich prípravu si môžete zakúpiť v ktoromkoľvek obchode. Veríme, že vianočné pochúťky budú vám i vašim blízkym chutiť.

„Pripravovali sme ich v Liptovskom Mikuláši, ktorý je významným strediskom cestovného ruchu na Slovensku a vstupnou bránou do najväčšieho lyžiarskeho strediska na Slovensku – Jasnej,“ povedal Š. Packa.

Historické mesto preslávili nielen športovci – olympionici či naši národní buditelia, ale v povedomí Slovákov je zafixované aj ako mesto, v ktorom súdili a popravili legendárneho Jánošíka. Jeho meno nesie aj hotel, ktorý už desiatky rokov poskytuje svoje stravovacie i doplnkové služby na vynikajúcej úrovni.

Domáci i zahraniční návštevníci oceňujú kreatívne nápady tamojších majstrov kuchárov i cukrárok. Jedlá pre vás pripravili Martin Synak a Peter Márton, fotografoval Martin Gaal.

Pstruha si vyfiletujeme, odstránime z filety kosti a zvyšok mäsa z kostry pooberáme. Do obratého mäsa pridáme polovicu smotany, vajíčka, soľ a korenie. Zmes rozmixujeme. Filety z potočného pstruha osolíme a okoreníme. Nanesieme na filety hrubšiu vrstvu rozmixovanej zmesi a preložíme suši riasou. Do stredu vložíme filetu z pstruha lososovitého a spojíme do rolky. Rolku zabalíme do fólie tak, aby sa do nej nedostala voda a varíme vo vodnom kúpeli asi 35 min. Necháme vy-chladnúť a môžeme krájať. Hráškové pyré: Sterilizovaný hrášok vložíme do zvyšku smotany, privedieme do varu a podľa chuti dosolíme. Zmes rozmixujeme a môžeme podávať. Pyré zo sladkých zemiakov: Sladké zemiaky oškrabeme, nakrájame na malé kocky a vložíme do vody. Uvaríme do mäkka, podľa chuti osolíme, prepasírujeme cez jemné sitko a môžeme podávať.

Hlavy, očistenú zeleninu a koreniny zalejeme asi 3 litrami studenej vody a fľaškou bieleho vína. Pridáme soľ a varíme na miernom ohni 45 min. Vývar scedíme cez jemné sito a dáme bokom. Z očistenej, najemno nakrájanej cibule si spravíme na masle základ, do ktorého pridáme nadrobno pokrájanú zeleninu z vývaru. Restujeme do zlatista. Zalejeme vývarom a varíme, až kým nebude zelenina úplne mäkká. Na konci pridáme na zjemnenie smotanu, chvíľku povaríme a odstavíme. Do hotovej polievky vložíme na záver pooberané mäso 2 hláv vrátane jazyka (kapor je jednou z mála rýb, z ktorých sa dá jazyk konzumovať).

Kačacie stehná si osolíme a okoreníme, vložíme do oleja a asi 3 hodiny pečieme v rúre na 90 °C (treba skúšať, či sú mäkké). Stehná vyberieme a odložíme bokom. Bravčovú slaninu si nakrájame na malé kocky a rozpražíme. Do rozpraženej slaniny vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pražíme do zlatista. Do základu pridáme krúpy a hrach (ktoré sme mali namočené vo vode už deň vopred), varíme do mäkka, dochutíme soľou a korením. Pripravenú zmes vylejeme na pekáč, vložíme do nej kačacie stehná, prikryjeme alobalom a vložíme do rúry na 40 minút na 200 °C. Stehná pustia šťavu do krúpkovej zmesi. Stehná sa opäť vyberú a ukladajú sa navrch.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  3. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  4. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  5. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  6. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  7. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 295
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 336
  3. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 5 660
  4. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 5 347
  5. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 818
  6. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 738
  7. Jedinečný rodinný All Inclusive hotel vás privíta aj toto leto! 3 408
  8. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 2 515

Blogy SME

  1. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu
  2. Jozef Černek: Deň prvý, hotel
  3. Věra Tepličková: Já jsem duhová víla,
  4. Věra Tepličková: My pracujeme i v sobotě, soudružko
  5. Erik Kriššák: Aj žraloky sú tu od prvohôr - zbierka
  6. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam
  7. Anton Kaiser: Klaňanie troch kráľov v umeleckej tvorbe Františka Horniaka
  8. Elena Antalová: Medvede a diviaky sa dohodnú
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 8 934
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 132
  3. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 6 749
  4. Teodor Pasternák: Posadili ma do "správneho" lietadla. To druhé havarovalo. 6 334
  5. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 5 889
  6. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 831
  7. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 773
  8. Lórant Kulík: Letecká záhada: Neznáme lietadlo preniklo do vzdušného priestoru Slovenska, Maďarska a ďalších krajín aliancie NATO 3 103
  1. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  3. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  5. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
  8. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Na Liptove je jarné sneženie ničím výnimočným. Foto zo zápasu 3. kola 8. ligy, v červenom Lipt. Ondrašova vs Val. Dubová.

Tohtoročnú futbalovú sezónu 2021/2022 hodnotí predseda LFZ Igor Repa.


36m
Kostol sv. Petra z Alkantary v Okoličnom.

Kostol svätého Petra z Alkantary v Liptovskom Mikuláši posvätia po rozsiahlej rekonštrukcii v nedeľu (26. 6.) o 11.00 h. Verejnosti ho sprístupnia od 15.00 h.


TASR 5 h
Otvorenie Lužného mosta.

Motoristov na časti diaľnice D1 pri obci Hybe v okrese Liptovský Mikuláš čakajú najbližšie tri týždne dopravné obmedzenia.


SITA 7 h
Vytvoriť kontajner, do ktorého by sa medveď nedostal je len časť úspechu. Dôležitá je aj disciplinovanosť obyvateľov.

Zvykla si na odpadky.


24. jún

Blogy SME

  1. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu
  2. Jozef Černek: Deň prvý, hotel
  3. Věra Tepličková: Já jsem duhová víla,
  4. Věra Tepličková: My pracujeme i v sobotě, soudružko
  5. Erik Kriššák: Aj žraloky sú tu od prvohôr - zbierka
  6. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam
  7. Anton Kaiser: Klaňanie troch kráľov v umeleckej tvorbe Františka Horniaka
  8. Elena Antalová: Medvede a diviaky sa dohodnú
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 8 934
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 132
  3. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 6 749
  4. Teodor Pasternák: Posadili ma do "správneho" lietadla. To druhé havarovalo. 6 334
  5. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 5 889
  6. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 831
  7. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 773
  8. Lórant Kulík: Letecká záhada: Neznáme lietadlo preniklo do vzdušného priestoru Slovenska, Maďarska a ďalších krajín aliancie NATO 3 103
  1. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  3. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  5. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
  8. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu