Recepty podľa propagátora tatranskej gastronómie

Chute Slovákov sú rozmanité a rôzna je aj príprava a konzumácia vianočných jedál. Okrem rybárov máloktorí jedávajú pravidelne ryby v priebehu roka. Na Vianoce však najmä vyprážaný kapor či pečený pstruh nechýba takmer v žiadnej domácnosti.

Kuchári z legendárneho mikulášskeho hotela Jánošik Martin Synak a Peter Márton. Kuchári z legendárneho mikulášskeho hotela Jánošik Martin Synak a Peter Márton. (Zdroj: Martin Gaal)

LIPTOV. V predvianočnom období najrôznejšie médiá uverejňujú stovky zaujímavých receptov. Príprava jedál podľa nich by mala prispieť k vianočnej pohode. Nie všetky recepty sú jednoduché. Mnohých milovníkov dobrého jedlá odrádza zložitý recept, iných zasa exotické ingrediencie, ktoré nie vždy nájdeme v regáloch obchodných reťazcoch

Spisovateľ Štefan Packa, bývalý hotelier a propagátor tatranskej gastronómie, pre vás pripravili recepty jedál, v ktorých sa snúbi klasická slovenská kuchyňa s módnymi trendmi svetovej gastronómie a naviac – potraviny na ich prípravu si môžete zakúpiť v ktoromkoľvek obchode. Veríme, že vianočné pochúťky budú vám i vašim blízkym chutiť.

„Pripravovali sme ich v Liptovskom Mikuláši, ktorý je významným strediskom cestovného ruchu na Slovensku a vstupnou bránou do najväčšieho lyžiarskeho strediska na Slovensku – Jasnej,“ povedal Š. Packa.

Historické mesto preslávili nielen športovci – olympionici či naši národní buditelia, ale v povedomí Slovákov je zafixované aj ako mesto, v ktorom súdili a popravili legendárneho Jánošíka. Jeho meno nesie aj hotel, ktorý už desiatky rokov poskytuje svoje stravovacie i doplnkové služby na vynikajúcej úrovni.

Domáci i zahraniční návštevníci oceňujú kreatívne nápady tamojších majstrov kuchárov i cukrárok. Jedlá pre vás pripravili Martin Synak a Peter Márton, fotografoval Martin Gaal.

Pstruha si vyfiletujeme, odstránime z filety kosti a zvyšok mäsa z kostry pooberáme. Do obratého mäsa pridáme polovicu smotany, vajíčka, soľ a korenie. Zmes rozmixujeme. Filety z potočného pstruha osolíme a okoreníme. Nanesieme na filety hrubšiu vrstvu rozmixovanej zmesi a preložíme suši riasou. Do stredu vložíme filetu z pstruha lososovitého a spojíme do rolky. Rolku zabalíme do fólie tak, aby sa do nej nedostala voda a varíme vo vodnom kúpeli asi 35 min. Necháme vy-chladnúť a môžeme krájať. Hráškové pyré: Sterilizovaný hrášok vložíme do zvyšku smotany, privedieme do varu a podľa chuti dosolíme. Zmes rozmixujeme a môžeme podávať. Pyré zo sladkých zemiakov: Sladké zemiaky oškrabeme, nakrájame na malé kocky a vložíme do vody. Uvaríme do mäkka, podľa chuti osolíme, prepasírujeme cez jemné sitko a môžeme podávať.

Hlavy, očistenú zeleninu a koreniny zalejeme asi 3 litrami studenej vody a fľaškou bieleho vína. Pridáme soľ a varíme na miernom ohni 45 min. Vývar scedíme cez jemné sito a dáme bokom. Z očistenej, najemno nakrájanej cibule si spravíme na masle základ, do ktorého pridáme nadrobno pokrájanú zeleninu z vývaru. Restujeme do zlatista. Zalejeme vývarom a varíme, až kým nebude zelenina úplne mäkká. Na konci pridáme na zjemnenie smotanu, chvíľku povaríme a odstavíme. Do hotovej polievky vložíme na záver pooberané mäso 2 hláv vrátane jazyka (kapor je jednou z mála rýb, z ktorých sa dá jazyk konzumovať).

Kačacie stehná si osolíme a okoreníme, vložíme do oleja a asi 3 hodiny pečieme v rúre na 90 °C (treba skúšať, či sú mäkké). Stehná vyberieme a odložíme bokom. Bravčovú slaninu si nakrájame na malé kocky a rozpražíme. Do rozpraženej slaniny vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pražíme do zlatista. Do základu pridáme krúpy a hrach (ktoré sme mali namočené vo vode už deň vopred), varíme do mäkka, dochutíme soľou a korením. Pripravenú zmes vylejeme na pekáč, vložíme do nej kačacie stehná, prikryjeme alobalom a vložíme do rúry na 40 minút na 200 °C. Stehná pustia šťavu do krúpkovej zmesi. Stehná sa opäť vyberú a ukladajú sa navrch.

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  2. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  3. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  4. V púpave je všetko, čo potrebujete
  5. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  6. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  8. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  1. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  2. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  3. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  4. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  5. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  6. V púpave je všetko, čo potrebujete
  7. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  8. dm podporila sumou 6 317 eur realizáciu projektu
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 282
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 11 225
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 7 254
  4. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 860
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 5 359
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 571
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete 3 450
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 2 671
  1. Michael Achberger: Nový začiatok pre vašu postavu: Jarný jedálniček, ktorý vás dostane do formy!
  2. Peter Bolebruch: Pellegrini vyhral podvodom a stane sa prezidentom? Slovensku už načisto drbe???
  3. Tomáš Csicsó: Nechcel by som byť v koži Petra Pellegriniho
  4. Helena Michlíková: Eurovea - Nábrežie Dunaja
  5. Tomáš Mikloško: Keď je ľahké zmiznúť: O ghostingu trochu inak
  6. Jozef Varga: Slúžil som v armádach štyroch štátov / 78. /
  7. Marian Letko: Je to tu. Sme vo vojne. A môže za to súčasná vláda
  8. Pavol Burda: Vojna a mier rečou akože vlastencov
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 107 038
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 39 160
  3. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 440
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 34 409
  5. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 746
  6. Pavol Burda: Podržtaška naveky 30 371
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 427
  8. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 18 852
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Michael Achberger: Nový začiatok pre vašu postavu: Jarný jedálniček, ktorý vás dostane do formy!
  2. Peter Bolebruch: Pellegrini vyhral podvodom a stane sa prezidentom? Slovensku už načisto drbe???
  3. Tomáš Csicsó: Nechcel by som byť v koži Petra Pellegriniho
  4. Helena Michlíková: Eurovea - Nábrežie Dunaja
  5. Tomáš Mikloško: Keď je ľahké zmiznúť: O ghostingu trochu inak
  6. Jozef Varga: Slúžil som v armádach štyroch štátov / 78. /
  7. Marian Letko: Je to tu. Sme vo vojne. A môže za to súčasná vláda
  8. Pavol Burda: Vojna a mier rečou akože vlastencov
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 107 038
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 39 160
  3. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 440
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 34 409
  5. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 746
  6. Pavol Burda: Podržtaška naveky 30 371
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 427
  8. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 18 852
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu