Utorok, 23. január, 2018 | Meniny má Miloš
Pridajte si svoje mesto
VIANOCE V SLOVENSKEJ KUCHYNI PODĽA MARTINA SYNAKA A PETRA MÁRTONA

Recepty podľa propagátora tatranskej gastronómie

Chute Slovákov sú rozmanité a rôzna je aj príprava a konzumácia vianočných jedál. Okrem rybárov máloktorí jedávajú pravidelne ryby v priebehu roka. Na Vianoce však najmä vyprážaný kapor či pečený pstruh nechýba takmer v žiadnej domácnosti.

Kuchári z legendárneho mikulášskeho hotela Jánošik Martin Synak a Peter Márton. (Zdroj: Martin Gaal)

LIPTOV. V predvianočnom období najrôznejšie médiá uverejňujú stovky zaujímavých receptov. Príprava jedál podľa nich by mala prispieť k vianočnej pohode. Nie všetky recepty sú jednoduché. Mnohých milovníkov dobrého jedlá odrádza zložitý recept, iných zasa exotické ingrediencie, ktoré nie vždy nájdeme v regáloch obchodných reťazcoch

Spisovateľ Štefan Packa, bývalý hotelier a propagátor tatranskej gastronómie, pre vás pripravili recepty jedál, v ktorých sa snúbi klasická slovenská kuchyňa s módnymi trendmi svetovej gastronómie a naviac – potraviny na ich prípravu si môžete zakúpiť v ktoromkoľvek obchode. Veríme, že vianočné pochúťky budú vám i vašim blízkym chutiť.

„Pripravovali sme ich v Liptovskom Mikuláši, ktorý je významným strediskom cestovného ruchu na Slovensku a vstupnou bránou do najväčšieho lyžiarskeho strediska na Slovensku – Jasnej,“ povedal Š. Packa.

Historické mesto preslávili nielen športovci – olympionici či naši národní buditelia, ale v povedomí Slovákov je zafixované aj ako mesto, v ktorom súdili a popravili legendárneho Jánošíka. Jeho meno nesie aj hotel, ktorý už desiatky rokov poskytuje svoje stravovacie i doplnkové služby na vynikajúcej úrovni.

Domáci i zahraniční návštevníci oceňujú kreatívne nápady tamojších majstrov kuchárov i cukrárok. Jedlá pre vás pripravili Martin Synak a Peter Márton, fotografoval Martin Gaal.

Pstruha si vyfiletujeme, odstránime z filety kosti a zvyšok mäsa z kostry pooberáme. Do obratého mäsa pridáme polovicu smotany, vajíčka, soľ a korenie. Zmes rozmixujeme. Filety z potočného pstruha osolíme a okoreníme. Nanesieme na filety hrubšiu vrstvu rozmixovanej zmesi a preložíme suši riasou. Do stredu vložíme filetu z pstruha lososovitého a spojíme do rolky. Rolku zabalíme do fólie tak, aby sa do nej nedostala voda a varíme vo vodnom kúpeli asi 35 min. Necháme vy-chladnúť a môžeme krájať. Hráškové pyré: Sterilizovaný hrášok vložíme do zvyšku smotany, privedieme do varu a podľa chuti dosolíme. Zmes rozmixujeme a môžeme podávať. Pyré zo sladkých zemiakov: Sladké zemiaky oškrabeme, nakrájame na malé kocky a vložíme do vody. Uvaríme do mäkka, podľa chuti osolíme, prepasírujeme cez jemné sitko a môžeme podávať.

Hlavy, očistenú zeleninu a koreniny zalejeme asi 3 litrami studenej vody a fľaškou bieleho vína. Pridáme soľ a varíme na miernom ohni 45 min. Vývar scedíme cez jemné sito a dáme bokom. Z očistenej, najemno nakrájanej cibule si spravíme na masle základ, do ktorého pridáme nadrobno pokrájanú zeleninu z vývaru. Restujeme do zlatista. Zalejeme vývarom a varíme, až kým nebude zelenina úplne mäkká. Na konci pridáme na zjemnenie smotanu, chvíľku povaríme a odstavíme. Do hotovej polievky vložíme na záver pooberané mäso 2 hláv vrátane jazyka (kapor je jednou z mála rýb, z ktorých sa dá jazyk konzumovať).

Kačacie stehná si osolíme a okoreníme, vložíme do oleja a asi 3 hodiny pečieme v rúre na 90 °C (treba skúšať, či sú mäkké). Stehná vyberieme a odložíme bokom. Bravčovú slaninu si nakrájame na malé kocky a rozpražíme. Do rozpraženej slaniny vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pražíme do zlatista. Do základu pridáme krúpy a hrach (ktoré sme mali namočené vo vode už deň vopred), varíme do mäkka, dochutíme soľou a korením. Pripravenú zmes vylejeme na pekáč, vložíme do nej kačacie stehná, prikryjeme alobalom a vložíme do rúry na 40 minút na 200 °C. Stehná pustia šťavu do krúpkovej zmesi. Stehná sa opäť vyberú a ukladajú sa navrch.


  1. V lavíne zahynul poľský skialpinista 2 498
  2. Kedy možno auto zaparkovať pred rodinným domom 317
  3. Ako dobre poznáte Liptov? 286
  4. Radostný počin dvoch bratov sa zrodil takmer bezodpadovo 185
  5. Vo Važci otvorili Otcovu stodolu na pomoc mužom 173
  6. V obchodnom dome nahlásili bombu, išlo o planý poplach 172
  7. MAS bude zárukou dobrej spolupráce medzi obcami 156
  8. Na sedačkovej lanovke v Jasnej skolaboval 64-ročný lyžiar 134
  9. Devastácii prírody by sa mohlo predísť ekologickým cestovným ruchom 124
  10. Robí reklamu fašiangovej tradícii aj recyklácii 100

Najčítanejšie správy

Mikuláš

V lavíne zahynul poľský skialpinista

Západné Tatry majú prvú tohtoročnú obeť. V lavíne tam včera zahynul mladý skialpinista.

Kedy možno auto zaparkovať pred rodinným domom

So zaparkovanými autami na obecných alebo krajských cestách majú problém viaceré liptovské obce. Proti sebe stoja ohľaduplnosť a zákon.

Ako dobre poznáte Liptov?

Otestujte svoje vedomosti o Liptove. Pripravili sme pre vás prvý zo štvorice testov. Odpovedzte na zaujímavé otázky z histórie, geografie, športu, ale aj rekordoch a spoznajte liptovské naj.

Radostný počin dvoch bratov sa zrodil takmer bezodpadovo

Janko a Vladko. Vekový rozdiel im nedoprial veľa spoločných detských hier, dospelosť im dovolila vyhrať sa s veľkou ekostavebnicou, dokonca takmer bezodpadovou.

Vo Važci otvorili Otcovu stodolu na pomoc mužom

Otcova stodola bude miestom stretávania sa mužov, aby si pomáhali v osobnostnom a duchovnom raste.

Blízke regióny

Prezident Andrej Kiska: Panelovka je hanba

Prezident republiky navštívil Turčianske Teplice. Po rokovaní s primátorom Igorom Husom sa stretol aj so študentami Spojenej školy - Gymnázia Mikuláša Galandu.

Ťažká cisterna zlomila most. Pozrite, ako zareagovala obec

Jasenovčania vyriešili havarijnú situáciu rýchlo. Nový most postavili za dva dni.

Treba si navzájom viac otvoriť dvere

V Martine dnes popoludní otvorili Konzulát Srbskej republiky na Slovensku. Je druhým v republike. Podobné zastupiteľské pracovisko funguje už aj v Košiciach.

FOTO: Prezident Andrej Kiska v Turčianskych Tepliciach

Hlava štátu dnes navštívala kúpeľné mesto v Turci. Okrem prijatia na mestkom úrade Andrej Kiska debatoval aj so študentami Spojenej školy - Gymnázia Mikuláša Galandu.

V potoku našiel hrdzavý kus železa. Vykľula sa z neho praveká sekerka

Archeológovia nekopú dinosaury, v praveku nebola Orava vyľudnená a pokrytá ľadom a nie je pravda, že by sa pravekí ľudia od nás celkom líšili. Pravda však je, že nelegálni kopáči a detektoristi stále pripravujú ľudstvo o krehké známky histórie. Dedičstvo ukryté pod zemou potrebuje našu ochranu.

Všetky správy

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

Po streľbe v petržalskom paneláku zostali dvaja mŕtvi

Na chodbe polícia našla telo ženy a muža, na mieste našli dieťa.

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?