Recepty podľa propagátora tatranskej gastronómie

Chute Slovákov sú rozmanité a rôzna je aj príprava a konzumácia vianočných jedál. Okrem rybárov máloktorí jedávajú pravidelne ryby v priebehu roka. Na Vianoce však najmä vyprážaný kapor či pečený pstruh nechýba takmer v žiadnej domácnosti.

Kuchári z legendárneho mikulášskeho hotela Jánošik Martin Synak a Peter Márton. Kuchári z legendárneho mikulášskeho hotela Jánošik Martin Synak a Peter Márton. (Zdroj: Martin Gaal)

LIPTOV. V predvianočnom období najrôznejšie médiá uverejňujú stovky zaujímavých receptov. Príprava jedál podľa nich by mala prispieť k vianočnej pohode. Nie všetky recepty sú jednoduché. Mnohých milovníkov dobrého jedlá odrádza zložitý recept, iných zasa exotické ingrediencie, ktoré nie vždy nájdeme v regáloch obchodných reťazcoch

Spisovateľ Štefan Packa, bývalý hotelier a propagátor tatranskej gastronómie, pre vás pripravili recepty jedál, v ktorých sa snúbi klasická slovenská kuchyňa s módnymi trendmi svetovej gastronómie a naviac – potraviny na ich prípravu si môžete zakúpiť v ktoromkoľvek obchode. Veríme, že vianočné pochúťky budú vám i vašim blízkym chutiť.

SkryťVypnúť reklamu

„Pripravovali sme ich v Liptovskom Mikuláši, ktorý je významným strediskom cestovného ruchu na Slovensku a vstupnou bránou do najväčšieho lyžiarskeho strediska na Slovensku – Jasnej,“ povedal Š. Packa.

Historické mesto preslávili nielen športovci – olympionici či naši národní buditelia, ale v povedomí Slovákov je zafixované aj ako mesto, v ktorom súdili a popravili legendárneho Jánošíka. Jeho meno nesie aj hotel, ktorý už desiatky rokov poskytuje svoje stravovacie i doplnkové služby na vynikajúcej úrovni.

Domáci i zahraniční návštevníci oceňujú kreatívne nápady tamojších majstrov kuchárov i cukrárok. Jedlá pre vás pripravili Martin Synak a Peter Márton, fotografoval Martin Gaal.

Pstruha si vyfiletujeme, odstránime z filety kosti a zvyšok mäsa z kostry pooberáme. Do obratého mäsa pridáme polovicu smotany, vajíčka, soľ a korenie. Zmes rozmixujeme. Filety z potočného pstruha osolíme a okoreníme. Nanesieme na filety hrubšiu vrstvu rozmixovanej zmesi a preložíme suši riasou. Do stredu vložíme filetu z pstruha lososovitého a spojíme do rolky. Rolku zabalíme do fólie tak, aby sa do nej nedostala voda a varíme vo vodnom kúpeli asi 35 min. Necháme vy-chladnúť a môžeme krájať. Hráškové pyré: Sterilizovaný hrášok vložíme do zvyšku smotany, privedieme do varu a podľa chuti dosolíme. Zmes rozmixujeme a môžeme podávať. Pyré zo sladkých zemiakov: Sladké zemiaky oškrabeme, nakrájame na malé kocky a vložíme do vody. Uvaríme do mäkka, podľa chuti osolíme, prepasírujeme cez jemné sitko a môžeme podávať.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavy, očistenú zeleninu a koreniny zalejeme asi 3 litrami studenej vody a fľaškou bieleho vína. Pridáme soľ a varíme na miernom ohni 45 min. Vývar scedíme cez jemné sito a dáme bokom. Z očistenej, najemno nakrájanej cibule si spravíme na masle základ, do ktorého pridáme nadrobno pokrájanú zeleninu z vývaru. Restujeme do zlatista. Zalejeme vývarom a varíme, až kým nebude zelenina úplne mäkká. Na konci pridáme na zjemnenie smotanu, chvíľku povaríme a odstavíme. Do hotovej polievky vložíme na záver pooberané mäso 2 hláv vrátane jazyka (kapor je jednou z mála rýb, z ktorých sa dá jazyk konzumovať).

Kačacie stehná si osolíme a okoreníme, vložíme do oleja a asi 3 hodiny pečieme v rúre na 90 °C (treba skúšať, či sú mäkké). Stehná vyberieme a odložíme bokom. Bravčovú slaninu si nakrájame na malé kocky a rozpražíme. Do rozpraženej slaniny vložíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pražíme do zlatista. Do základu pridáme krúpy a hrach (ktoré sme mali namočené vo vode už deň vopred), varíme do mäkka, dochutíme soľou a korením. Pripravenú zmes vylejeme na pekáč, vložíme do nej kačacie stehná, prikryjeme alobalom a vložíme do rúry na 40 minút na 200 °C. Stehná pustia šťavu do krúpkovej zmesi. Stehná sa opäť vyberú a ukladajú sa navrch.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 600
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 335
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 4 941
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 087
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 563
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 204
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 110
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 1 886
  1. Júlia Piraňa Mikolášiková: Rozhodovanie o monitorovacom náramku odhalilo, že kauzu takáčovcov pojednával nezákonný senát
  2. Vladimír Čuchran: Putovná nemocnica v Sk. V televíziách sa predháňajú rozličné seriály a často z nemocničného prostredia, ale kto natočí tento?
  3. Ján Škerko: Ráno
  4. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda
  5. Dávid Polák: Izraelský experiment s extrémizmom
  6. Tomas Hlavaty: "Váš čas sa radikálne kráti". Fico už začal predvolebnú kampaň.
  7. Otilia Horrocks: Breaking News : Nemecko versus Slovensko a jeho suverénne ceny tovarov v roku 2025 !
  8. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 159
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 087
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 179
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 172
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 721
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 988
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 901
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 421
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Nicola Girasoli odovzdal pozdrav od Svätého Otca Leva XIV.

Apoštolský nuncius na Slovensku Nicola Girasoli odovzdal pozdrav od Svätého Otca Leva XIV.


TASR a 1 ďalší

Medzinárodný deň detí je tu a s ním prichádza deň plný smiechu, hier a milých prekvapení. Pripravili sme pre vás prehľad zaujímavých podujatí a tipy na darčeky, ktoré zaručene potešia malých oslávencov.


Most ponad rieku Revúca je mimoriadne vyťažený.

Radnica dostala na realizáciu dotáciu.


David Púchovský.

David Púchovský roky pracoval pod ľuďmi zo Smeru.


3
  1. Júlia Piraňa Mikolášiková: Rozhodovanie o monitorovacom náramku odhalilo, že kauzu takáčovcov pojednával nezákonný senát
  2. Vladimír Čuchran: Putovná nemocnica v Sk. V televíziách sa predháňajú rozličné seriály a často z nemocničného prostredia, ale kto natočí tento?
  3. Ján Škerko: Ráno
  4. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda
  5. Dávid Polák: Izraelský experiment s extrémizmom
  6. Tomas Hlavaty: "Váš čas sa radikálne kráti". Fico už začal predvolebnú kampaň.
  7. Otilia Horrocks: Breaking News : Nemecko versus Slovensko a jeho suverénne ceny tovarov v roku 2025 !
  8. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 159
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 087
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 179
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 172
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 721
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 988
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 901
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 421
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu