Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky
ZNÁMY LIPTOVSKÝ KULINÁR RYBY PRIPRAVIL AKO SLÁVNY AMERICKÝ SPISOVATEĽ

Pstruhy sa nepokúšajte oklamať podradným vínom, majú rady suché, kuchár najmä veltlín

Tento recept ilustruje silu kuchárskeho dôvtipu, ktorý výrazne ovplyvňuje obľúbenosť či neobľúbenosť jedla.

Ernest Hemingway. Ernest Hemingway. (Zdroj: MAHALO.cz)

Štefan Packa sa raz tesne pred vianočnými sviatkami ocitol u priateľa, v rodine s dvoma deťmi, ktoré bez zjavného dôvodu odmietali jesť akékoľvek ryby.

„Nešťastná hlava rodiny ma poverila ako odborníka prípravou takého rybieho jedla, ktoré by akceptovali spomínaní antikonzumenti rýb. Nebola to ľahká úloha, a tak okrem kulinárskeho majstrovstva bolo potrebné byť aj psychológom,“ opísal Š. Packa.
Pokračoval, že vychádzal z toho, že antipatia k rybám mohla spočívať napríklad v stereotype pri príprave rýb. Teda vyprážaný kapor, vyprážané rybie filé... a pri kaprovi možno ešte aj bahenný zápach.

Hlava rodiny podporila kuchára
„A tak som sa rozhodol pre liečbu šokom. Gastronomickým! Spomenul som si na slávneho spisovateľa a rybára Ernesta Hemingwaya, ktorý v jednej zo svojich poviedok písal o netradičnej príprave morskej ryby. Ja som mal k dispozícii naše pstruhy, ale aj s nimi sa dalo spolupracovať na mojom poslaní. Už príprava ingrediencií systémom „čo sa našlo v chladničke“ vyvolala nevšedný záujem u mladých budúcich konzumentov: kôpor, šľahačka, ananás, víno,“ opísal v krátkosti prípravu liptovský kulinár.

Bola to skutočne vzdialená predstava od tradície prípravy vyprážaného kapra. Takže hlava rodiny podporila kuchára skvelým pohárom suchého vína a on začal netradičný dialóg so pstruhmi.

„Najskôr som vypitvané pstruhy osušil. Až potom som ich bylinkovou soľou a čiernym korením posypal, ale iba mierne, zato však zvonku i zvnútra. Na panvicu som hodil kus masla a keď už bola panvica riadne rozpálená, poukladal som do nej s citom všetky pstruhy. Prudko som ich opražil z oboch strán,“ opísal kuchár.
Pri rozhorúčenom sporáku si doprial ďalší pohár vína, ale vínka doprial aj pstruhom. Potom panvicu prikryl a pstruhy nechal plávať vo víne. Ale iba chvíľu.

Do papuliek dostali po kocke ananásu
„Medzitým som vyšľahal smotanu, pridal som do nej na- jemno pokrájaný kôpor a kocky ananásu. Odkryl som panvicu a doružova upečené pstruhy som zasa s citom a pokorou poukladal na teplé taniere. Vyšľahanou smotanou som vydekoroval pstruhy, akoby za odmenu. Do papuliek dostali po kocke ananásu... a pointa dopadla podľa môjho očakávania. Dodnes sú príslušníci onej rodiny milovníkmi pstruhov á la Hemingway. A nielen na Vianoce,“ dodal.

Štefan Packa odporúča, keď sa rozhodnete pre prípravu tohto jedla, aby ste sa nepokúšali oklamať pstruhy podradným vínom, vraj by sa urazili. „Použite naozaj suché. Ja mám najradšej veltlín. Ale môže byť aj rizling, ten sme kedysi s nebohým Vincom Šikulom v jeho domci vo vinohradoch nad Modrou v Hamrštýle pridávali aj do kapustnice. Bola skvelá.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 886
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 438
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 14 129
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 356
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 910
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 841
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 293
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 180
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 040
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 918
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hokejisti Nitry zvíťazili v nedeľnom (24. 1.) zápase 34. kola Tipos extraligy na ľade Liptovského Mikuláša hladko 7:0. O triumfe rozhodli v druhej tretine, ktorú vyhrali 4:0. Liptáci si tak uplynulý týždeň ďalšie cenné body do tabuľky nepripísali.

9 h
V Liptovskom Mikuláši malo cez víkend pozitívny test 52 ľudí.

Mesto Liptovský Mikuláš má za sebou víkendové testovanie.

10 h
Testovanie v Čutkovskej doline.

Pozitivita neprekročila pol percenta.

11 h
Na fotografii zľava: František Púčik (Lazisko), Miroslav Kubáň (Galovany), Dušan Matejka (Svätý Kríž)

Bez spolupráce do nejde. Tri susedné obce sa spojili, aby pretestovali obyvateľov.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

11 h

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Už ste čítali?