LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. S cieľom vyzdvihnúť význam poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku, ako aj prispieť k tomu, aby si ľudia začali vážiť domáce produkty a podporili domácich prvovýrobcov, zorganizovala Stredná odborná škola polytechnická v Liptovskom Mikuláši prvý ročník podujatia s názvom Otváranie Demänovky.
„Slovensko sa dostalo do veľmi nelichotivej situácie. Potravinová bezpečnosť u nás klesla až na úroveň 38 percent. Susedná Česká republika má skoro 80-percentnú potravinovú bezpečnosť a Poľsko a Maďarsko sa dokonca blížia k 90 percentám. Som rád, že táto škola sa podujala bojovať na tomto poli. Práve jej študenti sú predurčení na to, aby svojimi zručnosťami, schopnosťami aj vedomosťami prispeli k tomu, aby bola potravinová bezpečnosť na Slovensku oveľa vyššia," zhodnotil podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Branislav Tréger.
Chýbajú mladí
Ako doplnil predseda Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček, slovenskí poľnohospodári a potravinári vedia dopestovať a vyrobiť kvalitné produkty. Dbajú pritom na bezpečnosť potravín a zdravie ľudí.
„Stretávame sa s nedostatkom mladých poľnohospodárov a potravinárov, ktorí by omladili naše podniky. Aj táto akcia môže zatraktívniť potravinársky a poľnohospodársky priemysel tak, aby vznikol záujem o štúdium na tejto škole a záujem pracovať v tomto sektore," konštatoval.
Pri škole postavili máj
Počas celého dňa prebieha v priestoroch Strednej odbornej školy polytechnickej v Liptovskom Mikuláši Deň otvorených dverí, súčasťou programu bolo aj stavanie mája, bocianieho hniezda či včelárske prednášky. Atmosféru dotvára vystúpenie folklórnych skupín a súborov.
„O stravu sa starajú miestni prvovýrobcovia a predajcovia potravín. Svoju zručnosť predvádzajú výrobcovia a predajcovia textílií, keramiky, medu a včelárskych potrieb. Ozdobou akcie sú ovečky, kone a drobné zvieratá," dodala riaditeľka školy Malvína Fuzáková Dvorožňáková.