Liptovské droby sú na ceste do Bruselu

Liptáci sa posunuli o ďalší krok ku tomu, aby získali ochrannú známku pre regionálnu špecialitu liptovské droby.

Turistom sa na Liptove páči. Ponúka prírodu, letné a zimné aktivity, folklór a špecifickú gastronómiu. Najvyššiu návštevnosť štandardne zaznamenávajú top atrakcie regiónu, teda lyžiarske stredisko Jasná a Malinô Brdo, akvaparky Tatralandia a Bešeňová, kúpele Lúčky a tunajšie jaskyne.Turistom sa na Liptove páči. Ponúka prírodu, letné a zimné aktivity, folklór a špecifickú gastronómiu. Najvyššiu návštevnosť štandardne zaznamenávajú top atrakcie regiónu, teda lyžiarske stredisko Jasná a Malinô Brdo, akvaparky Tatralandia a Bešeňová, kúpele Lúčky a tunajšie jaskyne. (Zdroj: OOCR Liptov)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Slovensko urobilo všetky potrebné kroky na zápis do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vedeného Európskou komisiou. Droby by mali na konci všetkého získať známku chráneného zemepisného označenia pre tradičné liptovské jedlo. Na rade je teraz Brusel.

Tento týždeň poslali z ministerstva pôdohospodárstva do Bruselu všetky dokumenty, receptúru, zdôvodnenie týkajúce sa liptovských drobov. O tom, že droby si zaslúžia ochranu, Liptáci presvedčili ministerstvo šikovne. Fanúšikov jedla si medzi úradníkmi získali nielen argumentmi ale aj ochutnávkou.

SkryťVypnúť reklamu

Známka by mala prísť na budúci rok

Pochúťka by mala byť 19. slovenským jedlom alebo potravinou, ktorá získa ochrannú známku Európskej únie. Tou sa hrdia napríklad tradičný skalický trdelník, slovenská parenica a bryndza, najnovšie aj stupavské zelé a naposledy ho získala žitavská paprika.

„Teraz je na rade Brusel, my sme si už všetky povinnosti splnili,“ povedal Štefan Packa, predseda Občianskej združenia Liptovské droby.

Získanie ochrannej známky a uznania kvality zo strany Európskej únie nie je jednoduché a vyžaduje aj nemálo času. K žiadosti sa vyjadria tamojšie odborné inštitúcie a počas šiestich mesiacov sa k nej budú vyjadrovať ostatné členské štáty. Až potom možno udeliť ochrannú známku.

„Tohtoročný Švábkafest už nestihneme, udelenie známky ale, verím, oslávime na budúci rok so všetkým čo ku tomu patrí,“ doplnil Packa.

SkryťVypnúť reklamu

S nápadom prišiel primátor

Občianske združenie sa do dlhej cesty pustilo pred dvoma rokmi. Cieľom je spropagovať región prostredníctvom tradičného a veľmi chutného jedla Liptákov. Otcom myšlienky šírenia dobrého mena Liptova pomocou chuťových pohárikov je liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč, ktorý s nápadom našiel oporu v dlhoročnom a skúsenom hoteliérovi Štefanovi Packovi.

Keď uvažovali, čo je pre Liptov typické jedlo z hľadiska histórie, samozrejme prvé napadli primátorovi halušky. „Lenže halušky máte aj v Terchovej, Tureckej a inde, išlo teda o celoslovenský fenomén. Takže som prišiel s myšlienkou na droby, ktoré sú práve pokrmom, ktorý charakterizuje náš región,“ vysvetlil primátor.

Droby sa pripravujú podľa mierne odlišných receptúr v jednotlivých obciach, pričom sa podarilo receptúru zjednotiť.

SkryťVypnúť reklamu

„Máme našťastie v Mikuláši a Ružomberku dvoch veľkých producentov liptovských drobov, čo garantuje, že ide o bežne dostupný tovar aj v obchodnej sieti. Droby sú teda produkt, ktorý by mohol v budúcnosti pomôcť marketingu Liptova,“ doplnil primátor Blcháč.

Najnáročnejšie bolo, podľa predsedu združenia, zjednotiť receptúru. Vychádzali pritom z regionálnych tradícií, ktoré sú v každej dedine predsa len trochu odlišné. Napokon sa dohodli a vybrali ten, ktorý bude najlepšie reprezentovať liptovskú pochúťku.

Recept chcú dostať aj do špičkových reštaurácií

Liptov navštevuje množstvo turistov a spolu s Bratislavou a Tatrami patrí k najvychytenejším destináciám. Jednou z ciest, ako spoznať región, vedie aj cez kuchyňu. Ľudia radi ochutnávajú miestne špeciality a na Slovensku to nie sú iba halušky alebo strapačky.

Tohtoročnú zimnú sezónu by mohli hotely a reštaurácie hosťom ponúkať miestnu pochúťku. Hoteliéri s tým ale môžu mať problém. Liptovské droby sú tradične jedlom skromných ľudí a cudzincom môže pripomínať klobásu či jaternicu, ktorú si dajú v stánku na svahu alebo akvaparku.

„Máme skúsenosť, že najmä zahraničný turista sa chce hlavne dobre najesť, čo znamená dať si aj mäso. Preto sme pre reštaurácie vymysleli jedlo s názvom liptovské droby plus,“ povedal Packa.

Prvý raz ho predstavili na Nový rok v hoteli Jánošík a hneď sa uchytil. Droby servírujú na tanieri s kyslou kapustou ako prílohu ku kvalitnému jahňaciemu mäsu.

„Droby nevystupujú ako hlavné jedlo ale ako zaujímavá zemiaková príloha. Pokiaľ by mali nejaké reštaurácie problém s dodávkou jahňacieho mäsa, pokojne môžu použiť napríklad dobrú bravčovú krkovičku,“ doplnil Packa.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 424
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 115
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 784
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 449
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 152
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 899
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 196
  1. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  2. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  3. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  4. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  5. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  6. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  7. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  8. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 052
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 031
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 095
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 050
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 590
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 234
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 860
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 477
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Most ponad rieku Revúca je mimoriadne vyťažený.

Radnica dostala na realizáciu dotáciu.


David Púchovský.

David Púchovský roky pracoval pod ľuďmi zo Smeru.


3

Objavte Slovensko inak – pestré, živé a plné prekvapení.


Dievčatá dosiahli skvelý úspech.

Juniorky MBR Ružomberok skvelým spôsom ovládli majstrovstvá Slovenska v basketbale dievčat junioriek (U 19) v Košiciach.


Ján Svrček
  1. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  2. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  3. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  4. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  5. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  6. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  7. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  8. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 052
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 031
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 095
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 050
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 590
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 234
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 860
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 477
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu