Sobota, 25. jún, 2022 | Meniny má Tadeáš

Liptovské droby sú na ceste do Bruselu

Liptáci sa posunuli o ďalší krok ku tomu, aby získali ochrannú známku pre regionálnu špecialitu liptovské droby.

Turistom sa na Liptove páči. Ponúka prírodu, letné a zimné aktivity, folklór a špecifickú gastronómiu. Najvyššiu návštevnosť štandardne zaznamenávajú top atrakcie regiónu, teda lyžiarske stredisko Jasná a Malinô Brdo, akvaparky Tatralandia a Bešeňová, kúpele Lúčky a tunajšie jaskyne.Turistom sa na Liptove páči. Ponúka prírodu, letné a zimné aktivity, folklór a špecifickú gastronómiu. Najvyššiu návštevnosť štandardne zaznamenávajú top atrakcie regiónu, teda lyžiarske stredisko Jasná a Malinô Brdo, akvaparky Tatralandia a Bešeňová, kúpele Lúčky a tunajšie jaskyne. (Zdroj: OOCR Liptov)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Slovensko urobilo všetky potrebné kroky na zápis do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vedeného Európskou komisiou. Droby by mali na konci všetkého získať známku chráneného zemepisného označenia pre tradičné liptovské jedlo. Na rade je teraz Brusel.

Tento týždeň poslali z ministerstva pôdohospodárstva do Bruselu všetky dokumenty, receptúru, zdôvodnenie týkajúce sa liptovských drobov. O tom, že droby si zaslúžia ochranu, Liptáci presvedčili ministerstvo šikovne. Fanúšikov jedla si medzi úradníkmi získali nielen argumentmi ale aj ochutnávkou.

Známka by mala prísť na budúci rok

Pochúťka by mala byť 19. slovenským jedlom alebo potravinou, ktorá získa ochrannú známku Európskej únie. Tou sa hrdia napríklad tradičný skalický trdelník, slovenská parenica a bryndza, najnovšie aj stupavské zelé a naposledy ho získala žitavská paprika.

„Teraz je na rade Brusel, my sme si už všetky povinnosti splnili,“ povedal Štefan Packa, predseda Občianskej združenia Liptovské droby.

Získanie ochrannej známky a uznania kvality zo strany Európskej únie nie je jednoduché a vyžaduje aj nemálo času. K žiadosti sa vyjadria tamojšie odborné inštitúcie a počas šiestich mesiacov sa k nej budú vyjadrovať ostatné členské štáty. Až potom možno udeliť ochrannú známku.

„Tohtoročný Švábkafest už nestihneme, udelenie známky ale, verím, oslávime na budúci rok so všetkým čo ku tomu patrí,“ doplnil Packa.

S nápadom prišiel primátor

Občianske združenie sa do dlhej cesty pustilo pred dvoma rokmi. Cieľom je spropagovať región prostredníctvom tradičného a veľmi chutného jedla Liptákov. Otcom myšlienky šírenia dobrého mena Liptova pomocou chuťových pohárikov je liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč, ktorý s nápadom našiel oporu v dlhoročnom a skúsenom hoteliérovi Štefanovi Packovi.

Keď uvažovali, čo je pre Liptov typické jedlo z hľadiska histórie, samozrejme prvé napadli primátorovi halušky. „Lenže halušky máte aj v Terchovej, Tureckej a inde, išlo teda o celoslovenský fenomén. Takže som prišiel s myšlienkou na droby, ktoré sú práve pokrmom, ktorý charakterizuje náš región,“ vysvetlil primátor.

Droby sa pripravujú podľa mierne odlišných receptúr v jednotlivých obciach, pričom sa podarilo receptúru zjednotiť.

„Máme našťastie v Mikuláši a Ružomberku dvoch veľkých producentov liptovských drobov, čo garantuje, že ide o bežne dostupný tovar aj v obchodnej sieti. Droby sú teda produkt, ktorý by mohol v budúcnosti pomôcť marketingu Liptova,“ doplnil primátor Blcháč.

Najnáročnejšie bolo, podľa predsedu združenia, zjednotiť receptúru. Vychádzali pritom z regionálnych tradícií, ktoré sú v každej dedine predsa len trochu odlišné. Napokon sa dohodli a vybrali ten, ktorý bude najlepšie reprezentovať liptovskú pochúťku.

Recept chcú dostať aj do špičkových reštaurácií

Liptov navštevuje množstvo turistov a spolu s Bratislavou a Tatrami patrí k najvychytenejším destináciám. Jednou z ciest, ako spoznať región, vedie aj cez kuchyňu. Ľudia radi ochutnávajú miestne špeciality a na Slovensku to nie sú iba halušky alebo strapačky.

Tohtoročnú zimnú sezónu by mohli hotely a reštaurácie hosťom ponúkať miestnu pochúťku. Hoteliéri s tým ale môžu mať problém. Liptovské droby sú tradične jedlom skromných ľudí a cudzincom môže pripomínať klobásu či jaternicu, ktorú si dajú v stánku na svahu alebo akvaparku.

„Máme skúsenosť, že najmä zahraničný turista sa chce hlavne dobre najesť, čo znamená dať si aj mäso. Preto sme pre reštaurácie vymysleli jedlo s názvom liptovské droby plus,“ povedal Packa.

Prvý raz ho predstavili na Nový rok v hoteli Jánošík a hneď sa uchytil. Droby servírujú na tanieri s kyslou kapustou ako prílohu ku kvalitnému jahňaciemu mäsu.

„Droby nevystupujú ako hlavné jedlo ale ako zaujímavá zemiaková príloha. Pokiaľ by mali nejaké reštaurácie problém s dodávkou jahňacieho mäsa, pokojne môžu použiť napríklad dobrú bravčovú krkovičku,“ doplnil Packa.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  2. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  3. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu
  5. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  6. Inovatívna diagnostika - moderná budúcnosť zdravotníctva
  7. Slovákov láka zakladanie fondov, no väčšina preferuje zahraničie
  8. Appka, ktorá hľadá predražené platby, je už v slovenskej verzii
  1. Na čo slúžia bubnové kosačky a ako vybrať tú správnu?
  2. V Košiciach vznikla inkluzívna škola s finančnou podporou grantu
  3. Lekár U19: „Majstrovstvá Európy sú pre nás vyvrcholením"
  4. Tatra banka získala 2 prestížne ocenenia
  5. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME
  6. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku
  7. Nalaďte sa na svoje mladšie ja s rádiom Vlna
  8. BILLA vstupuje do sveta e-commerce
  1. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 27 279
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 9 280
  3. Máte v hľadáčiku dovolenku v Turecku? Táto inšpirácia padne vhod 6 043
  4. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 5 110
  5. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 4 811
  6. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 722
  7. Jedinečný rodinný All Inclusive hotel vás privíta aj toto leto! 3 585
  8. Nechcete prísť o vozidlo do pár sekúnd? Vyhnite sa tejto chybe. 2 918

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: My pracujeme i v sobotě, soudružko
  2. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam
  3. Věra Tepličková: Já jsem duhová víla,
  4. Elena Antalová: Medvede a diviaky sa dohodnú
  5. Erik Kriššák: Aj žraloky sú tu od prvohôr - zbierka
  6. Anton Kaiser: Klaňanie troch kráľov v umeleckej tvorbe Františka Horniaka
  7. Sabina Rehušová: Čakám Ťa v Budve.
  8. Lucia Žárska: Medvedia nálada na trhu
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 8 817
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 106
  3. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 6 747
  4. Teodor Pasternák: Posadili ma do "správneho" lietadla. To druhé havarovalo. 6 621
  5. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 6 073
  6. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 822
  7. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 5 790
  8. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 768
  1. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  2. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
  8. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Kostol sv. Petra z Alkantary v Okoličnom.

Kostol svätého Petra z Alkantary v Liptovskom Mikuláši posvätia po rozsiahlej rekonštrukcii v nedeľu (26. 6.) o 11.00 h. Verejnosti ho sprístupnia od 15.00 h.


TASR 2 h
Otvorenie Lužného mosta.

Motoristov na časti diaľnice D1 pri obci Hybe v okrese Liptovský Mikuláš čakajú najbližšie tri týždne dopravné obmedzenia.


SITA 5 h
Vytvoriť kontajner, do ktorého by sa medveď nedostal je len časť úspechu. Dôležitá je aj disciplinovanosť obyvateľov.

Zvykla si na odpadky.


24. jún
Ochotnícke divadlo v Hybiach má oficiálny názov Ochotnícke divadlo Jakuba Grajchmana v Hybiach. Patrí k najstarším súborom v regióne a okrem svojej histórie je známe aj kvalitou. Divadelníci majú zázemie v kultúrnom dome.

V minulosti ho navštívil brigádny generál Ludvik Svoboda.


24. jún

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: My pracujeme i v sobotě, soudružko
  2. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam
  3. Věra Tepličková: Já jsem duhová víla,
  4. Elena Antalová: Medvede a diviaky sa dohodnú
  5. Erik Kriššák: Aj žraloky sú tu od prvohôr - zbierka
  6. Anton Kaiser: Klaňanie troch kráľov v umeleckej tvorbe Františka Horniaka
  7. Sabina Rehušová: Čakám Ťa v Budve.
  8. Lucia Žárska: Medvedia nálada na trhu
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 8 817
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 106
  3. Věra Tepličková: Mala by som byť po dnešku pokojnejšia, pani Kavecká? 6 747
  4. Teodor Pasternák: Posadili ma do "správneho" lietadla. To druhé havarovalo. 6 621
  5. Monika Vojčíkova: Nie je Pavlínka ako Pawlinka 6 073
  6. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 5 822
  7. Felipe Sánchez López: Opatrovatelia alebo novodobí slovenskí otrokári 5 790
  8. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 768
  1. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  2. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
  8. Lívia Hlavačková: Je Ajurvéda naozaj taká prastará, ako vravia?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu