Pondelok, 24. september, 2018 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Liptovské droby sú na ceste do Bruselu

Liptáci sa posunuli o ďalší krok ku tomu, aby získali ochrannú známku pre regionálnu špecialitu liptovské droby.

Jednotná receptúra vychádza z troch tradičných receptov z obcí Bobrovec a Smrečany a liptovskomikulášskej mestskej časti Palúdzka.(Zdroj: OOCR Liptov)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Slovensko urobilo všetky potrebné kroky na zápis do Registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení vedeného Európskou komisiou. Droby by mali na konci všetkého získať známku chráneného zemepisného označenia pre tradičné liptovské jedlo. Na rade je teraz Brusel.

Tento týždeň poslali z ministerstva pôdohospodárstva do Bruselu všetky dokumenty, receptúru, zdôvodnenie týkajúce sa liptovských drobov. O tom, že droby si zaslúžia ochranu, Liptáci presvedčili ministerstvo šikovne. Fanúšikov jedla si medzi úradníkmi získali nielen argumentmi ale aj ochutnávkou.

Známka by mala prísť na budúci rok

Pochúťka by mala byť 19. slovenským jedlom alebo potravinou, ktorá získa ochrannú známku Európskej únie. Tou sa hrdia napríklad tradičný skalický trdelník, slovenská parenica a bryndza, najnovšie aj stupavské zelé a naposledy ho získala žitavská paprika.

„Teraz je na rade Brusel, my sme si už všetky povinnosti splnili,“ povedal Štefan Packa, predseda Občianskej združenia Liptovské droby.

Získanie ochrannej známky a uznania kvality zo strany Európskej únie nie je jednoduché a vyžaduje aj nemálo času. K žiadosti sa vyjadria tamojšie odborné inštitúcie a počas šiestich mesiacov sa k nej budú vyjadrovať ostatné členské štáty. Až potom možno udeliť ochrannú známku.

„Tohtoročný Švábkafest už nestihneme, udelenie známky ale, verím, oslávime na budúci rok so všetkým čo ku tomu patrí,“ doplnil Packa.

S nápadom prišiel primátor

Občianske združenie sa do dlhej cesty pustilo pred dvoma rokmi. Cieľom je spropagovať región prostredníctvom tradičného a veľmi chutného jedla Liptákov. Otcom myšlienky šírenia dobrého mena Liptova pomocou chuťových pohárikov je liptovskomikulášsky primátor Ján Blcháč, ktorý s nápadom našiel oporu v dlhoročnom a skúsenom hoteliérovi Štefanovi Packovi.

Keď uvažovali, čo je pre Liptov typické jedlo z hľadiska histórie, samozrejme prvé napadli primátorovi halušky. „Lenže halušky máte aj v Terchovej, Tureckej a inde, išlo teda o celoslovenský fenomén. Takže som prišiel s myšlienkou na droby, ktoré sú práve pokrmom, ktorý charakterizuje náš región,“ vysvetlil primátor.

Droby sa pripravujú podľa mierne odlišných receptúr v jednotlivých obciach, pričom sa podarilo receptúru zjednotiť.

„Máme našťastie v Mikuláši a Ružomberku dvoch veľkých producentov liptovských drobov, čo garantuje, že ide o bežne dostupný tovar aj v obchodnej sieti. Droby sú teda produkt, ktorý by mohol v budúcnosti pomôcť marketingu Liptova,“ doplnil primátor Blcháč.

Najnáročnejšie bolo, podľa predsedu združenia, zjednotiť receptúru. Vychádzali pritom z regionálnych tradícií, ktoré sú v každej dedine predsa len trochu odlišné. Napokon sa dohodli a vybrali ten, ktorý bude najlepšie reprezentovať liptovskú pochúťku.

Recept chcú dostať aj do špičkových reštaurácií

Liptov navštevuje množstvo turistov a spolu s Bratislavou a Tatrami patrí k najvychytenejším destináciám. Jednou z ciest, ako spoznať región, vedie aj cez kuchyňu. Ľudia radi ochutnávajú miestne špeciality a na Slovensku to nie sú iba halušky alebo strapačky.

Tohtoročnú zimnú sezónu by mohli hotely a reštaurácie hosťom ponúkať miestnu pochúťku. Hoteliéri s tým ale môžu mať problém. Liptovské droby sú tradične jedlom skromných ľudí a cudzincom môže pripomínať klobásu či jaternicu, ktorú si dajú v stánku na svahu alebo akvaparku.

„Máme skúsenosť, že najmä zahraničný turista sa chce hlavne dobre najesť, čo znamená dať si aj mäso. Preto sme pre reštaurácie vymysleli jedlo s názvom liptovské droby plus,“ povedal Packa.

Prvý raz ho predstavili na Nový rok v hoteli Jánošík a hneď sa uchytil. Droby servírujú na tanieri s kyslou kapustou ako prílohu ku kvalitnému jahňaciemu mäsu.

„Droby nevystupujú ako hlavné jedlo ale ako zaujímavá zemiaková príloha. Pokiaľ by mali nejaké reštaurácie problém s dodávkou jahňacieho mäsa, pokojne môžu použiť napríklad dobrú bravčovú krkovičku,“ doplnil Packa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  3. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  4. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  5. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  6. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  9. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  10. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  1. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  2. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  3. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  4. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  5. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  6. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  7. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  8. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  9. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  10. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 825
  2. Najužitočnejšia appka 17 750
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 12 584
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 639
  5. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 406
  6. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 6 133
  7. V O2 to s dátami poriadne prehnali 5 504
  8. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 036
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 111
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 564

Hlavné správy z MY Liptov

Aktualizované 12:05

Liptovské domácnosti sú pre silný vietor bez elektriky

Takmer dvetisíc domácností má problémy s elektrikou. Nočná víchrica odrezala od prúdu tri liptovské obce.

S hmyzom v okolí Liptovskej Mary by mali pomôcť aj netopiere

Chemický postrek proti komárom neprešiel, do boja s komármi nasadzujú prírodu.

Víkend prinesie silné ochladenie, vietor i dážď

Zdá sa, že krátkym rukávom aspoň na nejaký čas odzvonilo.

Vraždu pripravovali cez mobil, polícia mužov zadržala

Národná kriminálna agentúra zadržala dvoch mužov, ktorých obvinili z úkladnej vraždy a nedovoleného ozbrojovania.

Kedy ste boli naposledy u zubára?

Veľa odpovedí má často rovnaký obsah. Aspoň desať rokov, po maturite alebo ako dieťa na základnej škole ešte v časoch pred osemdesiatym deviatym...

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Aké sú príbehy ľudí, ktorí stavali Oravskú priehradu

V stavbe storočia sú mozole a osudy stoviek ľudí.

Žilinský Bulvár: Kedysi vychýrená štvrť mesta, teraz len upadá

Žilinský Bulvár je vo veľmi zlom stave. Problémom sú najmä bezdomovci.

Vybrali SME

Už ste čítali?