Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Aká je strava v nemocniciach? Pýtali sme sa pacientov aj zdravotníkov

Niektorí pacienti sa sťažujú, že strava v nemocniciach nemá nič spoločné so zdravou výživou. Prekáža im najmä biele pečivo, ale aj zastaralé receptúry prípravy jedál. Sú ale aj takí, ktorí majú dobré skúsenosti a myslia si, že nemocničná strava je chutná. Urobili sme medzi ľuďmi anketu a pýtali sme sa, aké majú skúsenosti. Na druhej strane sme oslovili aj dve liptovské nemocnice, aby sme sa dozvedeli, ako zdravotníci jedlo skutočne pripravujú.

Receptúry na prípravu diétnych jedál v nemocnici v Ružomberku vyberajú podľa diétneho systému. Receptúry na prípravu diétnych jedál v nemocnici v Ružomberku vyberajú podľa diétneho systému. (Zdroj: MAREK JURIŠ)

RUŽOMBEROK, LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Liptovské nemocnice pri príprave jedál rešpektujú diétny systém, obmedzujú soľ a uprednostňujú rastlinný olej. V oboch nemocniciach sa zhodli, že pacienti často nie sú na takýto typ racionálnej stravy zvyknutí.

Petra Dišková, hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok – FN povedala, že jedálne lístky pre pacientov pripravujú diétne sestry. Je zostavený na päť týždňov a obmieňa sa podľa sezónnych surovín. Takto vypracované jedálne lístky následne schvaľuje ústavný dietológ .

Všetky suroviny použité na prípravu jedál získava ÚVN SNP Ružomberok – FN prostredníctvom výberových konaní. Receptúry na prípravu diétnych jedál vyberajú podľa diétneho systému, prípadne z nových vybraných receptúr, ktoré upravujú podľa požiadaviek diétneho stravovania a podľa odozvy od pacientov z oddelení .

Dodržujú diétny systém
„Pri zostavovaní jedálnych lístkov sa snažíme dodržiavať zásady zdravej výživy. Je v nich zaradená čerstvá zelenina, ovocie, mliečne výrobky a dva- krát do týždňa ryby a hydina. Pri príprave jedál používame rastlinný olej, obmedzujeme soľ a preferujeme klasické koreniny. Pitný režim zabezpečujeme pacientom sladeným a nesladeným čajom počas celého dňa,“ vysvetlila hovorkyňa. Dodala, že do jedálneho lístka zaraďujú aj rôzne druhy pekárenských výrobkov. Biele pečivo používajú pri diétach, ktoré striktne dodržiavajú diétny systém.

„Dotazník, ktorý dávame vypĺňať pacientom, uľahčuje prácu diétnym sestrám. Názory pacientov uvítame, pretože sú pre nás cennou spätnou väzbou,“ spresnila P. Dišková.

O strave rozhodne lekár
V Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláš (LNsP) zostavuje jedálne lístky asistent výživy na základe predpísanej diéty. Tú naordinuje pacientovi lekár podľa ochorenia. Receptúry sú určené v diétnom systéme, každej diagnóze prislúcha určitý typ diéty.

„Zaujíma nás aj názor pacientov. Ich spokojnosť zisťujeme prostredníctvom dotazníkov, ktoré pravidelne vyhodnocujeme. Pripomienky pacientov sú najmä k neslaným, bielkovinovým, diabetickým a žlčníkovým diétam z dôvodu, že pacienti nie sú zvyknutí na takýto typ ra-cionálnej stravy,“ vysvetlila

Zuzana Marcineková, samostatná odborná referentka v Liptovskej nemocnici.
Dodala, že v mikulášskej nemocnici rešpektujú aj špeciálne požiadavky pacientov, napríklad vegetariánov, avšak je to vždy na rozhodnutí lekára v rámci liečebného režimu.

VYBRALI SME Z REDAKČNÝCH FACEBOOKOV

Veronika Zvadová je rodáčka z Ružomberka. Napísala, že bola v nemocnici spokojná. „Myslím si, že v zdravotníctve sú vážnejšia problémy ako to, či je jedlo studené a či chutí sto ľudom. Ak niekomu nechutí, nech si donesie svoje. A hlavne nechutí tým, ktorí idú na ľahké, niekedy zbytočné hospitalizácie. Ja som bola po operácii v bolestiach a to, či mi chuti obed alebo nie je posledné, čo ma trápilo. Zdravotná starostlivosť bola super a myslím si, že nenájdeme ani reštauráciu, s ktorou budú všetci spokojní.“

Lucia Šalantayová z Ružomberka povedala, že je síce málo mäsa, ale v nemocnici s ním nemala problém. „Zjedla som skoro vždy všetko, čo mi doniesli. Mne osobne v nemocnici chutilo. Málokedy som niečo nedojedla, hore krkom mi ale liezli zemiaky, boli pomaly každý deň. Inak sa nemôžem tiež sťažovať.“

Helena Sivoňová z Ružomberka, naopak, spokojná nebola. Povedala, že jedlo bolo bez chuti, studené polievky. Dodala, že niekedy ale varili lepšie.

Natália Rusnáková opísala situáciu so stravou v pôrodnici v Ružomberku. „Bola celkom spokojná. Na Silvestra sme mali aj rybu a šalát, samozrejme, bez majonézy. Na to, že ženy, ktoré sú po pôrode, majú diétne jedlá, boli celkom chutné.“

Alena Laclavíková doplnila: „Strava v ružomberskej nemocnici má naozaj ďaleko od zdravého jedla, receptúry sú zastaralé a jedlo často studené.“

Danka Žiaková z Liptovského Hrádku si pochvaľovala starostlivosť lekárov a sestier na mikulášskej traumatológii, strava jej ale nechutila.

Jedlo bolo podľa Martina Korčáka v Ružomberku úmerné podmienkam. „Chutilo mi všetko, ale vždy sa nejaký rozmaznanec nájde.“

Natálii Dudášovej vadilo najmä suché pečivo a hlavné jedlá bez chuti. Jediné, čo jedla, boli polievky. „Aj keď boli studené, ale aspoň mali niekedy chuť a trochu zeleniny. Pacienti by podľa mňa potrebovali viac vitamínov vo forme aspoň skromnej zeleninovej oblohy k obedu či večeri. Ovocie mi tiež chýbalo, dostali sme ho asi jeden- krát za 3 dni. Myslím si, že strava je po operáciách a podobných zdravotných ťažkostiach veľmi dôležitá.“

Janka Bubniaková-Sokolovská z Liptovského Mikuláša môže porovnávať. Liečila sa v liptovskomikulášskej nemocnici ,ale aj v Košiciach. „V nemocnici L. Pasteura som mala výber z troch jedál ako v reštaurácii, takže – čo povedať – bolo to neporovnateľné

Eva Bubniaková ležala na traumatológii v Liptovskom Mikuláši. „Strava bola prijateľná, pretože som len ležala a nechutilo ani jesť. Porcie pre ležiacich boli až moc veľké. Starostlivosť bola na jednotku.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 726
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 017
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 895
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 306
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 752
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 123
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 594
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 500
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 350
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Bezbariérový vstup do kostola vyriešili v Stankovanoch elegantne

Veriaci vstupovali do kostola v Stankovanoch po schodoch, ktoré sa rokmi rozpadávali, vplyvom počasia praskali. Problém s prístupom mali starší ľudia, vozičkári a mladé rodiny s kočíkmi.

Pred kostolom kladú kamennú dlažbu.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Otváracie hodiny domu smútku predĺžili, mesto chce predísť náporu

Mesto Liptovský Mikuláš od tohto týždňa predlžuje otváracie hodiny domu smútku.

Ilustračné foto
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?