RUŽOMBEROK, LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Liptovské nemocnice pri príprave jedál rešpektujú diétny systém, obmedzujú soľ a uprednostňujú rastlinný olej. V oboch nemocniciach sa zhodli, že pacienti často nie sú na takýto typ racionálnej stravy zvyknutí.
Petra Dišková, hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok – FN povedala, že jedálne lístky pre pacientov pripravujú diétne sestry. Je zostavený na päť týždňov a obmieňa sa podľa sezónnych surovín. Takto vypracované jedálne lístky následne schvaľuje ústavný dietológ .
Všetky suroviny použité na prípravu jedál získava ÚVN SNP Ružomberok – FN prostredníctvom výberových konaní. Receptúry na prípravu diétnych jedál vyberajú podľa diétneho systému, prípadne z nových vybraných receptúr, ktoré upravujú podľa požiadaviek diétneho stravovania a podľa odozvy od pacientov z oddelení .
Dodržujú diétny systém
„Pri zostavovaní jedálnych lístkov sa snažíme dodržiavať zásady zdravej výživy. Je v nich zaradená čerstvá zelenina, ovocie, mliečne výrobky a dva- krát do týždňa ryby a hydina. Pri príprave jedál používame rastlinný olej, obmedzujeme soľ a preferujeme klasické koreniny. Pitný režim zabezpečujeme pacientom sladeným a nesladeným čajom počas celého dňa,“ vysvetlila hovorkyňa. Dodala, že do jedálneho lístka zaraďujú aj rôzne druhy pekárenských výrobkov. Biele pečivo používajú pri diétach, ktoré striktne dodržiavajú diétny systém.
„Dotazník, ktorý dávame vypĺňať pacientom, uľahčuje prácu diétnym sestrám. Názory pacientov uvítame, pretože sú pre nás cennou spätnou väzbou,“ spresnila P. Dišková.
O strave rozhodne lekár
V Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláš (LNsP) zostavuje jedálne lístky asistent výživy na základe predpísanej diéty. Tú naordinuje pacientovi lekár podľa ochorenia. Receptúry sú určené v diétnom systéme, každej diagnóze prislúcha určitý typ diéty.
„Zaujíma nás aj názor pacientov. Ich spokojnosť zisťujeme prostredníctvom dotazníkov, ktoré pravidelne vyhodnocujeme. Pripomienky pacientov sú najmä k neslaným, bielkovinovým, diabetickým a žlčníkovým diétam z dôvodu, že pacienti nie sú zvyknutí na takýto typ ra-cionálnej stravy,“ vysvetlila
Zuzana Marcineková, samostatná odborná referentka v Liptovskej nemocnici.
Dodala, že v mikulášskej nemocnici rešpektujú aj špeciálne požiadavky pacientov, napríklad vegetariánov, avšak je to vždy na rozhodnutí lekára v rámci liečebného režimu.
Ako sa pripravuje strava v liptovskomikulášskej pôrodnici
Adriana Grešová, vedúca sestra gynekologicko-pôrod-níckeho oddelenia v Liptovskom Mikuláši, vysvetlila, aký je postup pri príprave jedál pre mamičky.
„Mnohé dojčiace matky si dnes dávajú veľký pozor na to, čo zjedia, aby stravou neublížili dieťatku. Nemusia sa stravovať inak, ako mimo laktácie, dojčenie nevyžaduje žiadne prísne obmedzenia. To bol aj jeden z dôvodov, prečo sme ustúpili od prísne šetriacej diéty u dojčiacich mamičiek v pôrodnici. Ponechali sme ju len v prípade zdravotnej indikácie, ako je napríklad operačný pôrod,“ vysvetlila.
Pokračovala, že v spolupráci s asistentom výživy pre mamičky pripravili diétnu racionálnu stravu, ktorá akceptuje požiadavky dojčiacich matiek. „Ide o náležitý energetický príjem, pretože tvorba mlieka predstavuje pre organizmus energetický výdaj, zároveň berie ohľad na možnú senzibilizáciu dieťatka, preto sú v tejto skupine obmedzené najčastejšie potravinové alergény.“
Každá mamička však musí individuálne rozpoznať, na ktoré zložky potravy reaguje dieťatko vyrážkou, nafúknutým bruškom či redšou stolicou. Repertoár potravín je pestrý a iba v ojedinelých prípadoch si vyžaduje prísnu diétu.Vedúca sestra predpokladá, že asi 4 percentá obyvateľstva preferuje v svojom jedálničku vegetariánsku stravu, aj pre tieto mamičky majú pripravenú správne zostavenú stravu tak, aby zaručila prísun všetkých živín v čase dojčenia.
„Odporúčame však doplnky výživy v podobe vitamínov a minerálov, ktoré sa v ras-tlinných pokrmoch nenachádzajú.“Na záver dodala, že monitoringom spokojnosti sa snažia získať relevantné informácie – okrem iného – aj o stravovaní počas hospitalizácie, čo následne poskytuje priestor na zlepšovanie kvality poskytovaných služieb.
VYBRALI SME Z REDAKČNÝCH FACEBOOKOV
Veronika Zvadová je rodáčka z Ružomberka. Napísala, že bola v nemocnici spokojná. „Myslím si, že v zdravotníctve sú vážnejšia problémy ako to, či je jedlo studené a či chutí sto ľudom. Ak niekomu nechutí, nech si donesie svoje. A hlavne nechutí tým, ktorí idú na ľahké, niekedy zbytočné hospitalizácie. Ja som bola po operácii v bolestiach a to, či mi chuti obed alebo nie je posledné, čo ma trápilo. Zdravotná starostlivosť bola super a myslím si, že nenájdeme ani reštauráciu, s ktorou budú všetci spokojní.“
Lucia Šalantayová z Ružomberka povedala, že je síce málo mäsa, ale v nemocnici s ním nemala problém. „Zjedla som skoro vždy všetko, čo mi doniesli. Mne osobne v nemocnici chutilo. Málokedy som niečo nedojedla, hore krkom mi ale liezli zemiaky, boli pomaly každý deň. Inak sa nemôžem tiež sťažovať.“
Helena Sivoňová z Ružomberka, naopak, spokojná nebola. Povedala, že jedlo bolo bez chuti, studené polievky. Dodala, že niekedy ale varili lepšie.
Natália Rusnáková opísala situáciu so stravou v pôrodnici v Ružomberku. „Bola celkom spokojná. Na Silvestra sme mali aj rybu a šalát, samozrejme, bez majonézy. Na to, že ženy, ktoré sú po pôrode, majú diétne jedlá, boli celkom chutné.“
Alena Laclavíková doplnila: „Strava v ružomberskej nemocnici má naozaj ďaleko od zdravého jedla, receptúry sú zastaralé a jedlo často studené.“
Danka Žiaková z Liptovského Hrádku si pochvaľovala starostlivosť lekárov a sestier na mikulášskej traumatológii, strava jej ale nechutila.
Jedlo bolo podľa Martina Korčáka v Ružomberku úmerné podmienkam. „Chutilo mi všetko, ale vždy sa nejaký rozmaznanec nájde.“
Natálii Dudášovej vadilo najmä suché pečivo a hlavné jedlá bez chuti. Jediné, čo jedla, boli polievky. „Aj keď boli studené, ale aspoň mali niekedy chuť a trochu zeleniny. Pacienti by podľa mňa potrebovali viac vitamínov vo forme aspoň skromnej zeleninovej oblohy k obedu či večeri. Ovocie mi tiež chýbalo, dostali sme ho asi jeden- krát za 3 dni. Myslím si, že strava je po operáciách a podobných zdravotných ťažkostiach veľmi dôležitá.“
Janka Bubniaková-Sokolovská z Liptovského Mikuláša môže porovnávať. Liečila sa v liptovskomikulášskej nemocnici ,ale aj v Košiciach. „V nemocnici L. Pasteura som mala výber z troch jedál ako v reštaurácii, takže – čo povedať – bolo to neporovnateľné
Eva Bubniaková ležala na traumatológii v Liptovskom Mikuláši. „Strava bola prijateľná, pretože som len ležala a nechutilo ani jesť. Porcie pre ležiacich boli až moc veľké. Starostlivosť bola na jednotku.“