Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Aká je strava v nemocniciach? Pýtali sme sa pacientov aj zdravotníkov

Niektorí pacienti sa sťažujú, že strava v nemocniciach nemá nič spoločné so zdravou výživou. Prekáža im najmä biele pečivo, ale aj zastaralé receptúry prípravy jedál. Sú ale aj takí, ktorí majú dobré skúsenosti a myslia si, že nemocničná strava je chutná. Urobili sme medzi ľuďmi anketu a pýtali sme sa, aké majú skúsenosti. Na druhej strane sme oslovili aj dve liptovské nemocnice, aby sme sa dozvedeli, ako zdravotníci jedlo skutočne pripravujú.

Receptúry na prípravu diétnych jedál v nemocnici v Ružomberku vyberajú podľa diétneho systému. Receptúry na prípravu diétnych jedál v nemocnici v Ružomberku vyberajú podľa diétneho systému. (Zdroj: MAREK JURIŠ)

RUŽOMBEROK, LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Liptovské nemocnice pri príprave jedál rešpektujú diétny systém, obmedzujú soľ a uprednostňujú rastlinný olej. V oboch nemocniciach sa zhodli, že pacienti často nie sú na takýto typ racionálnej stravy zvyknutí.

Petra Dišková, hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok – FN povedala, že jedálne lístky pre pacientov pripravujú diétne sestry. Je zostavený na päť týždňov a obmieňa sa podľa sezónnych surovín. Takto vypracované jedálne lístky následne schvaľuje ústavný dietológ .

Všetky suroviny použité na prípravu jedál získava ÚVN SNP Ružomberok – FN prostredníctvom výberových konaní. Receptúry na prípravu diétnych jedál vyberajú podľa diétneho systému, prípadne z nových vybraných receptúr, ktoré upravujú podľa požiadaviek diétneho stravovania a podľa odozvy od pacientov z oddelení .

Dodržujú diétny systém
„Pri zostavovaní jedálnych lístkov sa snažíme dodržiavať zásady zdravej výživy. Je v nich zaradená čerstvá zelenina, ovocie, mliečne výrobky a dva- krát do týždňa ryby a hydina. Pri príprave jedál používame rastlinný olej, obmedzujeme soľ a preferujeme klasické koreniny. Pitný režim zabezpečujeme pacientom sladeným a nesladeným čajom počas celého dňa,“ vysvetlila hovorkyňa. Dodala, že do jedálneho lístka zaraďujú aj rôzne druhy pekárenských výrobkov. Biele pečivo používajú pri diétach, ktoré striktne dodržiavajú diétny systém.

„Dotazník, ktorý dávame vypĺňať pacientom, uľahčuje prácu diétnym sestrám. Názory pacientov uvítame, pretože sú pre nás cennou spätnou väzbou,“ spresnila P. Dišková.

O strave rozhodne lekár
V Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláš (LNsP) zostavuje jedálne lístky asistent výživy na základe predpísanej diéty. Tú naordinuje pacientovi lekár podľa ochorenia. Receptúry sú určené v diétnom systéme, každej diagnóze prislúcha určitý typ diéty.

„Zaujíma nás aj názor pacientov. Ich spokojnosť zisťujeme prostredníctvom dotazníkov, ktoré pravidelne vyhodnocujeme. Pripomienky pacientov sú najmä k neslaným, bielkovinovým, diabetickým a žlčníkovým diétam z dôvodu, že pacienti nie sú zvyknutí na takýto typ ra-cionálnej stravy,“ vysvetlila

Zuzana Marcineková, samostatná odborná referentka v Liptovskej nemocnici.
Dodala, že v mikulášskej nemocnici rešpektujú aj špeciálne požiadavky pacientov, napríklad vegetariánov, avšak je to vždy na rozhodnutí lekára v rámci liečebného režimu.

VYBRALI SME Z REDAKČNÝCH FACEBOOKOV

Veronika Zvadová je rodáčka z Ružomberka. Napísala, že bola v nemocnici spokojná. „Myslím si, že v zdravotníctve sú vážnejšia problémy ako to, či je jedlo studené a či chutí sto ľudom. Ak niekomu nechutí, nech si donesie svoje. A hlavne nechutí tým, ktorí idú na ľahké, niekedy zbytočné hospitalizácie. Ja som bola po operácii v bolestiach a to, či mi chuti obed alebo nie je posledné, čo ma trápilo. Zdravotná starostlivosť bola super a myslím si, že nenájdeme ani reštauráciu, s ktorou budú všetci spokojní.“

Lucia Šalantayová z Ružomberka povedala, že je síce málo mäsa, ale v nemocnici s ním nemala problém. „Zjedla som skoro vždy všetko, čo mi doniesli. Mne osobne v nemocnici chutilo. Málokedy som niečo nedojedla, hore krkom mi ale liezli zemiaky, boli pomaly každý deň. Inak sa nemôžem tiež sťažovať.“

Helena Sivoňová z Ružomberka, naopak, spokojná nebola. Povedala, že jedlo bolo bez chuti, studené polievky. Dodala, že niekedy ale varili lepšie.

Natália Rusnáková opísala situáciu so stravou v pôrodnici v Ružomberku. „Bola celkom spokojná. Na Silvestra sme mali aj rybu a šalát, samozrejme, bez majonézy. Na to, že ženy, ktoré sú po pôrode, majú diétne jedlá, boli celkom chutné.“

Alena Laclavíková doplnila: „Strava v ružomberskej nemocnici má naozaj ďaleko od zdravého jedla, receptúry sú zastaralé a jedlo často studené.“

Danka Žiaková z Liptovského Hrádku si pochvaľovala starostlivosť lekárov a sestier na mikulášskej traumatológii, strava jej ale nechutila.

Jedlo bolo podľa Martina Korčáka v Ružomberku úmerné podmienkam. „Chutilo mi všetko, ale vždy sa nejaký rozmaznanec nájde.“

Natálii Dudášovej vadilo najmä suché pečivo a hlavné jedlá bez chuti. Jediné, čo jedla, boli polievky. „Aj keď boli studené, ale aspoň mali niekedy chuť a trochu zeleniny. Pacienti by podľa mňa potrebovali viac vitamínov vo forme aspoň skromnej zeleninovej oblohy k obedu či večeri. Ovocie mi tiež chýbalo, dostali sme ho asi jeden- krát za 3 dni. Myslím si, že strava je po operáciách a podobných zdravotných ťažkostiach veľmi dôležitá.“

Janka Bubniaková-Sokolovská z Liptovského Mikuláša môže porovnávať. Liečila sa v liptovskomikulášskej nemocnici ,ale aj v Košiciach. „V nemocnici L. Pasteura som mala výber z troch jedál ako v reštaurácii, takže – čo povedať – bolo to neporovnateľné

Eva Bubniaková ležala na traumatológii v Liptovskom Mikuláši. „Strava bola prijateľná, pretože som len ležala a nechutilo ani jesť. Porcie pre ležiacich boli až moc veľké. Starostlivosť bola na jednotku.“

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 022
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 921
  3. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 4 393
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 262
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 3 818
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 520
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 360
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 072
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 818
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 817
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Jedna z cien časopisu Pamiatky a múzeá, putuje na Liptov, počas reštaurovania interiéru kostola v Liptovskom Jáne objavili niečo, čo nikto ani nepredpokladal.


a 1 ďalší 17. sep

Aké typy vložiek do bežeckých a športových topánok poznáme a v čom je rozdiel? Aj o tom nám povie viac odborník na behanie a bežecké doplnky Rastislav Magna z Intersportu.


17. sep
Po nezvestnej advokátke pátrali členovia pohotovostného pátracieho tímu aj dobrovoľní hasiči.

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


16. sep

Na túto ale aj mnohé iné otázky od vás odpovedáme v našej právnej poradni.


16. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Z hospitalizovaných pacientov má potvrdené ochorenie 275 ľudí.


SITA 22 h

Do akcie sa zapojili stovky ľudí.


16. sep

Napriek daždivému počasiu je Považskobystrický jarmok úspešný. Po ročnej pauze si ho prišli užiť stovky návštevníkov.


18 h

Paradoxom je, že Poltár, ktorý patrí medzi okresy s najnižšou zaočkovanosťou, zostáva v najlepšom štvorlístku.


SITA 16. sep

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu