Pondelok, 23. júl, 2018 | Meniny má Oľga

Aká je strava v nemocniciach? Pýtali sme sa pacientov aj zdravotníkov

Niektorí pacienti sa sťažujú, že strava v nemocniciach nemá nič spoločné so zdravou výživou. Prekáža im najmä biele pečivo, ale aj zastaralé receptúry prípravy jedál. Sú ale aj takí, ktorí majú dobré skúsenosti a myslia si, že nemocničná strava je chutná. Urobili sme medzi ľuďmi anketu a pýtali sme sa, aké majú skúsenosti. Na druhej strane sme oslovili aj dve liptovské nemocnice, aby sme sa dozvedeli, ako zdravotníci jedlo skutočne pripravujú.

Receptúry na prípravu diétnych jedál v nemocnici v Ružomberku vyberajú podľa diétneho systému. (Zdroj: MAREK JURIŠ)

RUŽOMBEROK, LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Liptovské nemocnice pri príprave jedál rešpektujú diétny systém, obmedzujú soľ a uprednostňujú rastlinný olej. V oboch nemocniciach sa zhodli, že pacienti často nie sú na takýto typ racionálnej stravy zvyknutí.

Petra Dišková, hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok – FN povedala, že jedálne lístky pre pacientov pripravujú diétne sestry. Je zostavený na päť týždňov a obmieňa sa podľa sezónnych surovín. Takto vypracované jedálne lístky následne schvaľuje ústavný dietológ .

Všetky suroviny použité na prípravu jedál získava ÚVN SNP Ružomberok – FN prostredníctvom výberových konaní. Receptúry na prípravu diétnych jedál vyberajú podľa diétneho systému, prípadne z nových vybraných receptúr, ktoré upravujú podľa požiadaviek diétneho stravovania a podľa odozvy od pacientov z oddelení .

Dodržujú diétny systém
„Pri zostavovaní jedálnych lístkov sa snažíme dodržiavať zásady zdravej výživy. Je v nich zaradená čerstvá zelenina, ovocie, mliečne výrobky a dva- krát do týždňa ryby a hydina. Pri príprave jedál používame rastlinný olej, obmedzujeme soľ a preferujeme klasické koreniny. Pitný režim zabezpečujeme pacientom sladeným a nesladeným čajom počas celého dňa,“ vysvetlila hovorkyňa. Dodala, že do jedálneho lístka zaraďujú aj rôzne druhy pekárenských výrobkov. Biele pečivo používajú pri diétach, ktoré striktne dodržiavajú diétny systém.

„Dotazník, ktorý dávame vypĺňať pacientom, uľahčuje prácu diétnym sestrám. Názory pacientov uvítame, pretože sú pre nás cennou spätnou väzbou,“ spresnila P. Dišková.

O strave rozhodne lekár
V Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláš (LNsP) zostavuje jedálne lístky asistent výživy na základe predpísanej diéty. Tú naordinuje pacientovi lekár podľa ochorenia. Receptúry sú určené v diétnom systéme, každej diagnóze prislúcha určitý typ diéty.

„Zaujíma nás aj názor pacientov. Ich spokojnosť zisťujeme prostredníctvom dotazníkov, ktoré pravidelne vyhodnocujeme. Pripomienky pacientov sú najmä k neslaným, bielkovinovým, diabetickým a žlčníkovým diétam z dôvodu, že pacienti nie sú zvyknutí na takýto typ ra-cionálnej stravy,“ vysvetlila

Zuzana Marcineková, samostatná odborná referentka v Liptovskej nemocnici.
Dodala, že v mikulášskej nemocnici rešpektujú aj špeciálne požiadavky pacientov, napríklad vegetariánov, avšak je to vždy na rozhodnutí lekára v rámci liečebného režimu.

VYBRALI SME Z REDAKČNÝCH FACEBOOKOV

Veronika Zvadová je rodáčka z Ružomberka. Napísala, že bola v nemocnici spokojná. „Myslím si, že v zdravotníctve sú vážnejšia problémy ako to, či je jedlo studené a či chutí sto ľudom. Ak niekomu nechutí, nech si donesie svoje. A hlavne nechutí tým, ktorí idú na ľahké, niekedy zbytočné hospitalizácie. Ja som bola po operácii v bolestiach a to, či mi chuti obed alebo nie je posledné, čo ma trápilo. Zdravotná starostlivosť bola super a myslím si, že nenájdeme ani reštauráciu, s ktorou budú všetci spokojní.“

Lucia Šalantayová z Ružomberka povedala, že je síce málo mäsa, ale v nemocnici s ním nemala problém. „Zjedla som skoro vždy všetko, čo mi doniesli. Mne osobne v nemocnici chutilo. Málokedy som niečo nedojedla, hore krkom mi ale liezli zemiaky, boli pomaly každý deň. Inak sa nemôžem tiež sťažovať.“

Helena Sivoňová z Ružomberka, naopak, spokojná nebola. Povedala, že jedlo bolo bez chuti, studené polievky. Dodala, že niekedy ale varili lepšie.

Natália Rusnáková opísala situáciu so stravou v pôrodnici v Ružomberku. „Bola celkom spokojná. Na Silvestra sme mali aj rybu a šalát, samozrejme, bez majonézy. Na to, že ženy, ktoré sú po pôrode, majú diétne jedlá, boli celkom chutné.“

Alena Laclavíková doplnila: „Strava v ružomberskej nemocnici má naozaj ďaleko od zdravého jedla, receptúry sú zastaralé a jedlo často studené.“

Danka Žiaková z Liptovského Hrádku si pochvaľovala starostlivosť lekárov a sestier na mikulášskej traumatológii, strava jej ale nechutila.

Jedlo bolo podľa Martina Korčáka v Ružomberku úmerné podmienkam. „Chutilo mi všetko, ale vždy sa nejaký rozmaznanec nájde.“

Natálii Dudášovej vadilo najmä suché pečivo a hlavné jedlá bez chuti. Jediné, čo jedla, boli polievky. „Aj keď boli studené, ale aspoň mali niekedy chuť a trochu zeleniny. Pacienti by podľa mňa potrebovali viac vitamínov vo forme aspoň skromnej zeleninovej oblohy k obedu či večeri. Ovocie mi tiež chýbalo, dostali sme ho asi jeden- krát za 3 dni. Myslím si, že strava je po operáciách a podobných zdravotných ťažkostiach veľmi dôležitá.“

Janka Bubniaková-Sokolovská z Liptovského Mikuláša môže porovnávať. Liečila sa v liptovskomikulášskej nemocnici ,ale aj v Košiciach. „V nemocnici L. Pasteura som mala výber z troch jedál ako v reštaurácii, takže – čo povedať – bolo to neporovnateľné

Eva Bubniaková ležala na traumatológii v Liptovskom Mikuláši. „Strava bola prijateľná, pretože som len ležala a nechutilo ani jesť. Porcie pre ležiacich boli až moc veľké. Starostlivosť bola na jednotku.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  6. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 36 802
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 791
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 033
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 697
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 148
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 006
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 645
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 584
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 345
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 760

Hlavné správy z MY Liptov

Gopass - dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.

Za únos a prepadnutie pôjde Ružomberčan do väzenia

Trojicu zločincov poslal súd za mreže, medzi nimi aj 46-ročného Ružomberčana.

Za parkovanie v dedine pod Chočom už treba platiť

Mnohí turisti nebrali ohľad na domácich obyvateľov a odstavili svoje auto na cestách tak, že znemožnili prechod iným. Samospráva to zatrhla.

DOPRAVA 2018 – kadiaľ vedie cesta do budúcnosti?

Súčasnosť a budúcnosť cestnej infraštruktúry, vízia verejnej osobnej dopravy a smerovanie železničnej i leteckej dopravy, budú hlavným témami najväčšej medzinárodnej konferencie na Slovensku DOPRAVA 2018.

V okrese Liptovský Mikuláš naďalej trvá hrozba povodne

V okrese Liptovský Mikuláš naďalej hrozí povodeň. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Oravskej priehrade pribudne ostrov, postavia ho pre vtáky

Ostrov vybuduje Chránená krajinná oblasť Horná Orava a bude slúžiť ako útočište pre vtáky. Nemajú kde hniezdiť.

Kostoly Kalvárie ukrývali tajomstvá. Ukazujú, ako vyzerala kedysi

Kalváriu čaká tento rok veľké otvorenie.

Krokodíl v hlohoveckom Váhu? Polícia to nevylúčila (VIDEO)

V Hlohovci a po sociálnych sieťach sa začalo šíriť video, na ktorom by mal vo váhu plávať krokodíl. Polícia túto možnosť nevylúčila.

Vybrali SME

Už ste čítali?