Aká je strava v nemocniciach? Pýtali sme sa pacientov aj zdravotníkov

Niektorí pacienti sa sťažujú, že strava v nemocniciach nemá nič spoločné so zdravou výživou. Prekáža im najmä biele pečivo, ale aj zastaralé receptúry prípravy jedál. Sú ale aj takí, ktorí majú dobré skúsenosti a myslia si, že nemocničná strava je chutná. Urobili sme medzi ľuďmi anketu a pýtali sme sa, aké majú skúsenosti. Na druhej strane sme oslovili aj dve liptovské nemocnice, aby sme sa dozvedeli, ako zdravotníci jedlo skutočne pripravujú.

Receptúry na prípravu diétnych jedál v nemocnici v Ružomberku vyberajú podľa diétneho systému. Receptúry na prípravu diétnych jedál v nemocnici v Ružomberku vyberajú podľa diétneho systému. (Zdroj: MAREK JURIŠ)

RUŽOMBEROK, LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Liptovské nemocnice pri príprave jedál rešpektujú diétny systém, obmedzujú soľ a uprednostňujú rastlinný olej. V oboch nemocniciach sa zhodli, že pacienti často nie sú na takýto typ racionálnej stravy zvyknutí.

Petra Dišková, hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnici SNP Ružomberok – FN povedala, že jedálne lístky pre pacientov pripravujú diétne sestry. Je zostavený na päť týždňov a obmieňa sa podľa sezónnych surovín. Takto vypracované jedálne lístky následne schvaľuje ústavný dietológ .

SkryťVypnúť reklamu

Všetky suroviny použité na prípravu jedál získava ÚVN SNP Ružomberok – FN prostredníctvom výberových konaní. Receptúry na prípravu diétnych jedál vyberajú podľa diétneho systému, prípadne z nových vybraných receptúr, ktoré upravujú podľa požiadaviek diétneho stravovania a podľa odozvy od pacientov z oddelení .

Dodržujú diétny systém
„Pri zostavovaní jedálnych lístkov sa snažíme dodržiavať zásady zdravej výživy. Je v nich zaradená čerstvá zelenina, ovocie, mliečne výrobky a dva- krát do týždňa ryby a hydina. Pri príprave jedál používame rastlinný olej, obmedzujeme soľ a preferujeme klasické koreniny. Pitný režim zabezpečujeme pacientom sladeným a nesladeným čajom počas celého dňa,“ vysvetlila hovorkyňa. Dodala, že do jedálneho lístka zaraďujú aj rôzne druhy pekárenských výrobkov. Biele pečivo používajú pri diétach, ktoré striktne dodržiavajú diétny systém.

SkryťVypnúť reklamu

„Dotazník, ktorý dávame vypĺňať pacientom, uľahčuje prácu diétnym sestrám. Názory pacientov uvítame, pretože sú pre nás cennou spätnou väzbou,“ spresnila P. Dišková.

O strave rozhodne lekár
V Liptovskej nemocnici s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu v Liptovskom Mikuláš (LNsP) zostavuje jedálne lístky asistent výživy na základe predpísanej diéty. Tú naordinuje pacientovi lekár podľa ochorenia. Receptúry sú určené v diétnom systéme, každej diagnóze prislúcha určitý typ diéty.

„Zaujíma nás aj názor pacientov. Ich spokojnosť zisťujeme prostredníctvom dotazníkov, ktoré pravidelne vyhodnocujeme. Pripomienky pacientov sú najmä k neslaným, bielkovinovým, diabetickým a žlčníkovým diétam z dôvodu, že pacienti nie sú zvyknutí na takýto typ ra-cionálnej stravy,“ vysvetlila

SkryťVypnúť reklamu

Zuzana Marcineková, samostatná odborná referentka v Liptovskej nemocnici.
Dodala, že v mikulášskej nemocnici rešpektujú aj špeciálne požiadavky pacientov, napríklad vegetariánov, avšak je to vždy na rozhodnutí lekára v rámci liečebného režimu.

VYBRALI SME Z REDAKČNÝCH FACEBOOKOV

Veronika Zvadová je rodáčka z Ružomberka. Napísala, že bola v nemocnici spokojná. „Myslím si, že v zdravotníctve sú vážnejšia problémy ako to, či je jedlo studené a či chutí sto ľudom. Ak niekomu nechutí, nech si donesie svoje. A hlavne nechutí tým, ktorí idú na ľahké, niekedy zbytočné hospitalizácie. Ja som bola po operácii v bolestiach a to, či mi chuti obed alebo nie je posledné, čo ma trápilo. Zdravotná starostlivosť bola super a myslím si, že nenájdeme ani reštauráciu, s ktorou budú všetci spokojní.“

Lucia Šalantayová z Ružomberka povedala, že je síce málo mäsa, ale v nemocnici s ním nemala problém. „Zjedla som skoro vždy všetko, čo mi doniesli. Mne osobne v nemocnici chutilo. Málokedy som niečo nedojedla, hore krkom mi ale liezli zemiaky, boli pomaly každý deň. Inak sa nemôžem tiež sťažovať.“

Helena Sivoňová z Ružomberka, naopak, spokojná nebola. Povedala, že jedlo bolo bez chuti, studené polievky. Dodala, že niekedy ale varili lepšie.

Natália Rusnáková opísala situáciu so stravou v pôrodnici v Ružomberku. „Bola celkom spokojná. Na Silvestra sme mali aj rybu a šalát, samozrejme, bez majonézy. Na to, že ženy, ktoré sú po pôrode, majú diétne jedlá, boli celkom chutné.“

Alena Laclavíková doplnila: „Strava v ružomberskej nemocnici má naozaj ďaleko od zdravého jedla, receptúry sú zastaralé a jedlo často studené.“

Danka Žiaková z Liptovského Hrádku si pochvaľovala starostlivosť lekárov a sestier na mikulášskej traumatológii, strava jej ale nechutila.

Jedlo bolo podľa Martina Korčáka v Ružomberku úmerné podmienkam. „Chutilo mi všetko, ale vždy sa nejaký rozmaznanec nájde.“

Natálii Dudášovej vadilo najmä suché pečivo a hlavné jedlá bez chuti. Jediné, čo jedla, boli polievky. „Aj keď boli studené, ale aspoň mali niekedy chuť a trochu zeleniny. Pacienti by podľa mňa potrebovali viac vitamínov vo forme aspoň skromnej zeleninovej oblohy k obedu či večeri. Ovocie mi tiež chýbalo, dostali sme ho asi jeden- krát za 3 dni. Myslím si, že strava je po operáciách a podobných zdravotných ťažkostiach veľmi dôležitá.“

Janka Bubniaková-Sokolovská z Liptovského Mikuláša môže porovnávať. Liečila sa v liptovskomikulášskej nemocnici ,ale aj v Košiciach. „V nemocnici L. Pasteura som mala výber z troch jedál ako v reštaurácii, takže – čo povedať – bolo to neporovnateľné

Eva Bubniaková ležala na traumatológii v Liptovskom Mikuláši. „Strava bola prijateľná, pretože som len ležala a nechutilo ani jesť. Porcie pre ležiacich boli až moc veľké. Starostlivosť bola na jednotku.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 101 267
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 333
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 087
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 469
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 307
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 046
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 963
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 477
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hlavná cesta je úzka a krajnice sú minimálne.


5
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Medvede pri Liptovskej Kokave.

Medvedici nasadili sledovací obojok.


2

Uvažujete nad kúpou nového auta? Tak práve teraz prichádza tá pravá chvíľa premeniť svoje myšlienky na činy.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu