SMREČANY. O výstavbe novej maštali a dojárne začali v Poľnohospodárskom družstve v Smrečanoch uvažovať v časoch, keď výkupná cena mlieka klesla na minimum, čo bolo 20 centov za liter.
„Hoci ani teraz nie sme s cenotvorbou spokojní, potrebné financie na výstavbu, čo predstavuje 2,6 miliónov eur, sme čiastočne pokryli úverom. Myslím si však, že projekt, ktorý sme pripravovali tri roky, je dobre vykalkulovaný,“ tvrdí Ján Janíček, predseda Poľnohospodárskeho družstva v Smrečanoch.
Podľa hlavného projektanta Milana Janeka sa tento typ maštalí osvedčil vo firme Agro-Racio, vo Východnej aj v Kvačanoch.
Komfort zvierat ovplyvňuje ich úžitkovosť
„Dôležité je dodržiavať prísne hygienické požiadavky, ktoré ovplyvňujú aj kvalitu mlieka, čo súvisí s ustajnením a dojením zvierat a má tiež vplyv na dojivosť,“ pripomenul Milan Janek.
Napríklad, stále platí priama úmera medzi výškou, svetlosťou objektu a úžitkovosťou ustajnených zvierat. Skúsení chovatelia vravia, že každý meter výšky zvyšuje úžitkovosť zvierat.
„Takže pri projektovaní musíme na takéto špecifiká prihliadať. Pre ilustráciu, v Žiari sme naprojektovali a postavili dvanásť metrov vysoký kravín. Hospodárske zvieratá v ňom majú primeraný komfort. Teplotu vzduchu možno automaticky regulovať podľa ročného obdobia,“ doplnil.
V priestore maštale dominuje žiarovo pozinkovaná a nehrdzavejúca konštrukcia s pneumatickým ovládaním a rýchlym odchodom zvierat. Pneumatická naháňacia brána usmerňuje dobytok k stojiskám v dojárni.
Najefektívnejšia technológia
Nielen komfortné ustajnenie dojníc, ale aj vhodné dojacie zariadenie má vplyv na kvalitu produktov poľnohospodárskej prvovýroby.
Preto sa v Smrečanoch obrátili na firmu, ktorá je výhradným dovozcom amerických dojacích zariadení BouMatic.
„Realizovali sme už 190 dojární tohto typu. Z toho je asi polovica s rybinovými stojiskami pre stáda do 400 dojných kráv. Inštalovali sme i dojárne s paralelnými stojiskami, ako práve na farme Žiar. Technológia pre 2-krát 12 dojníc patrí k najmodernejším aj najefektívnejším a je vhodná pre nepretržitú prevádzku,“ zdôrazňuje Ľubomír Zajac z nitrianskej spoločnosti.
Firma dodáva technológie pre živočíšnu výrobu a zároveň poskytuje na ne 24-hodinový servis. Menšiu dojárenskú technológiu s bežným rybinovým stojiskom inštalovali aj na farme na Veternej Porube.
Aj pri dojení sa dajú šetriť prevádzkové náklady. V Smrečanoch, napríklad, ochladzujú mlieko po nadojení na predpísanú teplotu v dvoch mliečnych tankoch. Vodu po využití v systéme majú k dispozícii dojnice.
Bez problému s nedostatkom pracovníkov
So zavedenou modernou dojárenskou technológiou sa znížil počet pracovníkov potrebných v pracovnej zmene z desiatich na štyroch. Z toho dvaja pracujú v dojárni.
Počítačová technika v dojárni si vyžaduje zaškolených zamestnancov. Každá krava má svoju kartu dojnice, kde zaznamenávajú čas dojenia, množstvo mlieka, mernú elektrickú vodivosť mlieka a iné užitočné informácie.
Znížením potrebného počtu zamestnancov zároveň v PD so sídlom v Smrečanoch vyriešili problém s dlhodobým nedostatkom pracovných síl v poľnohospodárskej prvovýrobe.
„Skúsených a zodpovedných odborníkov je už veľmi málo. Mladých taká práca neláka, ak aj prejavia záujem, požadujú veľkú plácu bez predchádzajúcich skúseností. Ale o živý inventár, ktorým sú hospodárske zvieratá, sa treba vedieť postarať,“ uzavrel Jozef Sališ, podpredseda Poľnohospodárskeho družstva so sídlom v Smrečanoch.