Pondelok, 28. november, 2022 | Meniny má Henrieta

Kvások je beťár a pečenie s ním veľké dobrodružstvo

Dostala som do daru kvások a okamžite mi prišlo na um všetko, čo som ako malá vnímala pri pečení chlebíka u starkej. Starká bývala v bytoch, ktoré sa ťahali po prízemí v rade. Štyri byty spojené do jedného domu.

(Zdroj: ilustračné: pixbaby.com)

LIPTOV. S kváskom som si spomenula okamžite aj na veľkú tehlovú pec postavenú vedľa štvorbytového domu. V nej gazdiné zo všetkých bytov v rovnakom čase piekli chlieb na celý týždeň. Každá si ho doma zarobila v dlhom drevenom korýtku a po nakysnutí ho veľkou drevenou lopatou sádzali do pece. Rozkúriť a vyhriať pec na pečenie chlebíka – to bola starkého starosť, teda mužská záležitosť. A veľké umenie, ako hovorila starká.

Ako starká piekla chlieb

Ženská časť príbehu bola príprava cesta a samotné pečenie. Starká si v deň venovaný chlebíku urobila priestor uprostred kuchyne, kde rozložila stoličky a korýtko na ne. A potom v teple kuchyne čarovala s múkou a všetkými možnými prísadami. V pamäti mi ostala jej pokojná tvár sem-tam zamúčená od toho, ako si odhŕňala vlasy z čela, a celá postava naklonená nad korýtkom, v ktorom veľkými rukami miesila cesto.

Ja malá som poskakovala okolo, tiež celá zamúčená. Z korýtka šla taká typická vôňa chlebového cesta. Potom starká prikryla korýtko veľkou doma tkanou utierkou určenou len na tento účel. Cesto spalo a rástlo. V kuchyni udržiaval teplo starký a všetci ostatní dodržiavali ticho. V pamäti mi tieto chvíle ostali ako posvätné a tajomné zároveň – v korýtku rástla obživa pre celú rodinu na dlhší čas. Z môjho detského pohľadu rástla z ničoho – veď starká použila na cesto len to, čo bolo v špajzi a samo osebe nič z toho nerástlo.

Veľmi rada som chodievala aj okolo chladnúcej pece. Dlho voňala chlebíkmi a išlo z nej domácke teplo. Dodnes ju mám v sebe ako vzácny poklad našej rodiny a zároveň rodín okolo. Spájala nás.

Dnes už pec nejestvuje v realite. Ustúpila novej výstavbe. Ostala však vo mne spolu s chlebovou vôňou zmiešanou s vôňou tepla a vôňou lesných jahôd rastúcich za pecou vo svahu.

Čo narobil jeden darovaný kvások! Zavoňal spomienkami. Zároveň sa mi vynorila nejasná myšlienka, že starká zarábala na chlieb vždy z kôročky či striedky už upečeného chlebíka. Vždy si časť z nového odložila, aby táto časť dala život ďalším chlebíkovým potomkom. Výživné reťazenie chlebíkov v našej rodine.

Ako liptovské ženy kváskujú

Z darovaného kvásku som upiekla chlebíkový posúch v remoske, ale viem, že momentálne takmer celé Slovensko zasiahla vlna kváskovania. Aj v Liptove.

„Podobný chlebíkový príbeh sa odohráva skoro denne aj u nás doma. Verím, že moje deti budú tiež s láskou spomínať, ako maminka piekla domáci chlebík,“ zareagovala Alena Kováčová, mamina troch dievčat, z Liptovského Mikuláša na môj chlebíkový príbeh.

Aký je dôvod, že sa súčasné ženy púšťajú do náročného kváskového pečenia chleba doma? Mikulášanka Martina Kotyková, mamina dvoch dievčat na materskej, hovorí, že jej záujem o kvások spôsobil jeden hobby magazín, v ktorom ukazovali pečenie domáceho kváskového chlebíka v peci.

„Dovtedy som o kvásku nepočula,“ vysvetľuje. „Fascinovalo ma to – len múka a voda. Čistá príroda. Mikroorganizmy zo vzduchu a múky, fermentácia a čas... Poctivé a jednoduché. A zdravé. A keďže mám rada všetko, čo je prírodné a pôvodné, vedela som, že sa do toho pustím. Aj kvôli deťom.“

Martina začala hľadať informácie na internete a v knihách a skúsila založiť svoj vlastný kvások. Nešlo to zo začiatku tak, ako si predstavovala, musela urobiť veľa pokusov, kým pochopila, o čo presne ide.

„Navyše som v okolí nemala žiadneho pekára-kváskovača, ktorý by mi poradil. Veľa kváskov som vyhodila, kým sa mi podarilo založiť životaschopný, z ktorého sa dalo piecť. Teraz som však rada, že som si cestu neuľahčila a nenechala si poslať hotový kvások. Nezdary ma naučili lepšie kvásku porozumieť.“ U Kotykovcov z kvásku pečú najmä chlebík, tiež rožky, lievance, bábovku.

Ako to bolo na začiatku kváskovania u Aleny Kováčovej? „Priateľka mi darovala kvások, ale cítila, že sa mi do kváskovania púšťať ešte nechce. Tak isto to cítil aj kvások, pretože u mňa po krátkej chvíli „zomrel“.“

Druhý kvások dostala po čase a vtedy si už bola istá, že chce kváskovať, že chce začať doma piecť chlebík. „Mala som však očakávania, že to pôjde rovnako dobre ako pečenie z droždia. Omyl! Upiecť dobrý kváskový chlebík stojí veľa práce, času, skúseností, trpezlivosti a hlavne lásky,“ dodáva Alena.

Teraz je vraj jej veľkou radosťou večer zamiesiť a cez deň upiecť. Keď príde manžel večer z práce, doma vonia už vy-chladnutým čerstvým chlebíkom pripraveným na zjedenie.

„Začínam chytať grify pekárok a moje chleby sú čoraz krajšie a chutnejšie,“ hrdí sa mladá žena.

„Hneď prvý sa napodiv vydaril, ďalšie však boli buď presolené, alebo nevykysnuté, alebo chlebík praskol.“ Z kvásku u Kováčovcov rozvoniava sladké, slané. Okrem chlebíka Alena už pekáva bábovku, vianočku, rôzne záviny, sladké pečivo, pampúšiky, štangle, pizzu, ale aj lievance.

Ako sa dá aj na kvások žiarliť

Pre úspešné pečenie sú podľa Martiny Kotykovej potrebné správne informácie – poznatky o tom, ako sa robí rozkvas, ako pracovať s cestom, ako dlho nechať cesto kvasiť, ako stáčať do ošatky a nakoniec piecť. Každý krok pri pečení je dôležitý. Na získanie informácií sú skvelé knihy o kváskovaní, videá na internete a, samozrejme, rady a podpora v rôznych kváskujúcich skupinách, napríklad aj na sociálnych sieťach.

„Keďže mne samej veľmi pomohli rady z jednej českej skupiny, rozhodla som sa založiť miestnu regionálnu skupinu – Kváskové pečenie Liptov a okolie,“ doplňuje Martina.

„Veľa mojich kamarátok sa v súčasnosti denne venuje pečeniu z kvásku a je skvelé, keď si môžeme navzájom radiť a povzbudzovať sa. Skonštatovali sme, že pečenie s kváskom je na rozdiel od pečenia s droždím veľké dobrodružstvo. Kvások je beťár – tie malé potvorky v ňom sa môžu správať vždy trochu inak, a tak človek nikdy s istotou nevie, ako to dopadne. Trpezlivosť a odhodlanie nevzdať sa, keď sa nedarí, je dôležitá ingrediencia pri kváskovom pečení.“ Mnohí ľudia dávajú svojim kváskom mená, ten Martinin sa vraj volá Bublina, jej manžel mu hovorí Tamagoči. „Jedna moja známa sa smiala, že manžel na kvások žiarli, keďže mu venuje veľa pozornosti.“

Najdôležitejšie pri kváskovom pečení je podľa Aleny Kováčovej láska. Kvások potrebuje byť láskou kŕmený, kvôli zdravému kvásku treba zapínať radiátor, keď je mu zima, a vstávať zavčasu rána, keď je hladný. Potom sa s ním vraj začne gazdiná aj rozprávať, dá mu meno, a tak sa kvások stane členom rodiny.

„Kváskový chlebík je zdravší už len preto, že je doma pečený s láskou, ktorú vkladáme doň a ktorá aj takto putuje k našim najmilším,“ uzaviera chlebíkové rozprávanie Alena.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
  2. Univerzita Komenského v Bratislave: Výzva prijatá!
  3. Zažívali domáce násilie a nikdy nepracovali. Ako dlho trvá naučiť ich to?
  4. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť
  5. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz.
  6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
  7. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
  8. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  1. Získajte sériu retro keramických hrnčekov
  2. Aby ste si pri príprave vianočných dobrôt spievali od radosti
  3. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
  4. Statute of limitations in consumer relations
  5. As prices rise, purchasing the right office is essential
  6. Obnovte svoj dom so službou Obnov dom so SSE
  7. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
  8. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 28 643
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 8 562
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 879
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 4 615
  5. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 692
  6. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 636
  7. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 043
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 866

Blogy SME

  1. Samuel Ivančák: Mlčanlivosť kvetov
  2. Irena Šimuneková: Šášov
  3. Marek Mačuha: O dorovnávaní platov
  4. Soňa Bulbeck: O kultúre i nekultúre v prvý adventný víkend...
  5. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  6. Štefan Vidlár: Neschválíme rozpočet
  7. Vladimír Krátky: Peťuš, Peťuš, toto Ti Fico len tak neodpustí .
  8. Anna Miľanová: Sen...
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 48 581
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 568
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 111
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 4 352
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 280
  6. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 023
  7. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 995
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 698
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Nový tréner Marek Fabuľa už pevne dohliada nad zimnou prípravou mikulášskeho Tatranu.

Fortunaligový Liptovský Mikuláš okamžite po ukončení jesennej neúspešnej časti sezóny angažoval nového trénera. A ten má v tom jasno. Nebojí sa veľkej výzvy, ktorou je zachrániť súťaž.


7 h
Novú štvrť chcú osadiť do svahu nad Demänovou.

Súkromný investor chystá výstavbu takmer 30 rodinných domov.


10 h

Hádanky, hry a hlavolamy pre všetky zvedavé deti od päť do sedem rokov sú súčasťou zošita s názvom Tešíme sa do školy, ktorý vychádza na 32 stranách.


13 h
Najlepším liptovským brankárom sa stal brankár lídra z Palúdzkej, Japonec Suguru Ieda.

Liptovský futbalový zväz zverejnil aj mená najlepších, trénerov a rozhodcov. Najlepším hráčom uplynulého roka 2022 sa stal Martin Labaška.


16 h

Blogy SME

  1. Samuel Ivančák: Mlčanlivosť kvetov
  2. Irena Šimuneková: Šášov
  3. Marek Mačuha: O dorovnávaní platov
  4. Soňa Bulbeck: O kultúre i nekultúre v prvý adventný víkend...
  5. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  6. Štefan Vidlár: Neschválíme rozpočet
  7. Vladimír Krátky: Peťuš, Peťuš, toto Ti Fico len tak neodpustí .
  8. Anna Miľanová: Sen...
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 48 581
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 568
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 111
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 4 352
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 280
  6. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 023
  7. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 995
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 698
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu