Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa

Važecká pochúťka sa zrodila pri hlavnej ceste pod Tatrami

Važecká pochúťka sa spája azda najsilnejšie s gastronómiou obdobia socializmu. Prežila módne trendy v oblasti stravovania, má dodnes svojich priaznivcov. Vo Važci na ňu nedajú dopustiť a podelili sa aj o originálny recept.

Rázovitá podtatranská obec Važec(Zdroj: Ľubica Stančíková)

VAŽEC. Bravčové mäso v zemiakovej placke je dnes legendárnym ľudovým jedlom. Važeckú pochúťku možno stále nájsť na jedálnom lístku v reštauráciách, ktoré ju často radia do ponuky obedového menu. Stále ju varia napríklad aj deťom v školských jedálňach.

Na prvý pohľad vyzerá jednoducho. Mäso pokrájané na rezance, udusené v paprikovej omáčke a k tomu obyčajná zemiaková placka. Aby sa važecká pochúťka nemusela na tanieri za svoj názov hanbiť, je dôležité, aby mäso bolo mäkké a placka tenká, nie mastná a dostatočne veľká na to, aby sa mohla naplniť a preložiť na polovicu.

Lendačan vo Važci

Po pôvode jedného z najznámejších slovenských jedál sme prišli pátrať priamo na miesto, kde vznikla. Vo Važci na jedlo, ktoré ich preslávilo, nedajú dopustiť. Varia ho v miestnom penzióne, dokonca ako obedové menu v pizzérii.

Važecká pochúťka je síce legendou, ale ide o relatívne nové jedlo, v starej važťanskej kuchárke by sme ju hľadali márne.

„Važecká pochúťka je naozaj nové jedlo. Vzniklo v rámci rozvoja turizmu a pravdepodobne to bolo vo važeckej kolibe pri hlavnej ceste, ktorá bola kedysi veľmi obľúbená a navštevovaná,“ povedala liptovská etnologička Iveta Zuskinová.

Pri Važci stojí motorest Kriváň. Stavba diaľnice mu síce odobrala návštevníkov, ale keď hlavná cesta viedla popri ňom, o zákazníkov nemal núdzu. Dokonca v jeho blízkosti stál aj tábor s chatkami. Zastavovali sa v ňom turisti z Tatier, hubári vracajúci sa z legendárneho hubárskeho raja na Važeckých lúkach.

V začiatkoch fungovania motorestu ho viedol pán Neupauer. Pôvodom bol z Lendaku, ale do Važca sa zamiloval a nadšene ho propagoval. Spojil zanietenosť pre prácu v gastronómii a podtatranskú dedinu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BVA na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5BVA na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 210
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 987
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 487
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 742
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 982
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 267
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 6 534
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 237
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 959

Téma: Jedlo


Hlavné správy z MY Liptov

Dve liptovské dediny budú bez prúdu

Dôvodom sú práce na vysokom napätí.

Od pondelka obmedzia premávku na D1 na Liptove

Od pondelka 22. októbra bude doprava na Liptove obmedzená. Národná diaľničná spoločnosť (NDS) začína veľkoplošnú opravu vozovky na 257. kilometri diaľnice D1 v pravom jazdnom páse.

Kandidát na primátora odstúpil

Mestská volebná komisia v Liptovskom Hrádku dnes zverejnila oznámenie o vzdaní sa kandidatúry jedného z troch uchádzačov o post primátora.

Čaká nás daždivý víkend. Na horách môže snežiť

Počas nadchádzajúceho víkendu bude slnka minimum.

Nemocnica má nový očný pavilón

Liptovskomikulášska 
nemocnica oficiálne otvorila vynovené priestory. Sídli v nich pracovisko jednodňovej očnej chirurgie.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koniec rozprávkového života Mariána Kočnera na Donovaloch (fotogaléria)

Donovaly už podnikateľ, ktorý je momentálne vo väzbe, tak skoro neuvidí.

Horká chuť, zlatistá farba. Najlepšie pivo kedysi vyrábali mnísi

Bohatí aj chudobní ho pijú už viac ako šesťtisíc rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?