Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Je ružomberský medovník naozaj ružomberský?

Legenda hovorí, že v alobale vydrží aj tri mesiace. Nikto to zatiaľ nepotvrdil, lebo sa vždy zjedol skôr.

Medovníkový závin alebo ružomberský medovníkMedovníkový závin alebo ružomberský medovník (Zdroj: Ľubica Stančíková)

RUŽOMBEROK. Hovorí sa mu ružomberský medovník alebo perník. Jednoducho povedané, ide o plnený závin z medovníkového cesta. Vďaka tomu, že dôležitou prísadou je med, upečený koláč vydrží naozaj dlho.

Zvykne sa piecť hlavne na sviatky, ale vôbec to nemusí byť podmienkou. Zaručene prevonia každý všedný deň.

Ružomberský perník, napriek tomu, že je výborný, nenáročný a relatívne lacný, nie je práve rozšírený koláč.

Prečítajte si tiež: Važecká pochúťka sa zrodila pri hlavnej ceste pod Tatrami Čítajte 

Prívlastok ružomberský v spojení s perníkom nemusí byť podľa etnologičky Ivety Zuskinovej náhodný. Severné Slovensko nemá silnú medovnikársku tradíciu. Ľudia tu skôr strádali, čo potrebovali, to si opatrili väčšinou svojpomocne. Medovníčky či perníčky bol luxus, ktorý si dopriali skôr mešťania.

Zmena prišla až v 19. storočí, keď ľudia cestovali za prácou a domov nosili viac peňazí. Mohli si dovoliť aj taký prepych, ako bol medovníček.

V okolí Ružomberka a Partizánskej Ľupče

Medovnikári boli tam, kde boli aj jarmoky či púte. Ak bol nejaký jarmok slabý, ľudia zvykli hovoriť: „Nebolo dobre, ani medovnikár neprišiel.“

Preto sa medovnikárstvo na severe Slovenska uchytilo v Ružomberku a Partizánskej, vtedy Nemeckej, Ľupči. Pomenovanie ružomberský medovník preto pravdepodobne odkazuje na túto tradíciu.

„Môže to však byť recept od miestnych ružomberských medovnikárov, lebo v tomto meste bolo medovnikárske remeslo rozšírené,“ povedala Zuskinová.

Najznámejšou rodinou boli Pribišovci, pochádzali z Nemeckej, dnes Partizánskej Ľupče a v roku 1889 si Pavol Pribiš otvoril dielňu v Ružomberku, ktorá fungovala až do polovice tridsiatych rokov 20. storočia.

„Medovnikári mali rôzny tovar, okrem medovníkov z drevených foriem aj rôzne druhy koláčov. Teda možno dcéra medovnikára Pribiša – Anna, ktorá dielňu určitý čas viedla, vymyslela recept na závin z medovníkového cesta, ktorý naplnila fajnovou plnkou.“

Možno to bola vynaliezavá medovnikárka

Medovníkarske remeslo v Ružomberku pred 23 rokmi oživila Miroslava Cingelová. Jej usmievavú tvár a najmä krásne cifrované medovníčky vídať na jarmokoch široko-ďaleko. Ružomberský medovník pozná, nemyslí si však, že ide o pôvodný domáci recept. Dokonca ho skúšala aj piecť a ponúkať na trhoch, medový závin sa ale neuchytil. Napriek tomu naň nezanevrela a rada ho pečie doma, pre potešenie svojich blízkych.

Hoci sa ružomberský medovník, teda závin veľmi neosvedčil, šikovná ružomberská medovnikárka ho s veľkým úspechom trocha obmenila. „Ľudia náš koláčik volajú perníkový moravský koláč. Je to stále medovníkové cesto, na ktorom je natretý slivkový lekvár a oriešky. Ponúkame ho po jednom a ľudia ho majú radi.“

Naplnený lekvárom a orechmi

V prípade ružomberského medovníka, alebo ak chcete medového závinu ide o klasické perníkové cesto, ak máte nejaké osvedčené a obľúbené, pokojne sa ho držte.

Ak nie, použite to, ktoré koluje medzi gazdinkami. Suroviny vložíme do misky, alebo, ešte lepšie na tablicu. Pridáme polovicu čajovej lyžičky škorice, môžeme pre farbu aj polievkovú lyžicu kakaa. Ak sa cesto lepí, pridáme trocha hladkej múky, až kým sa prestane lepiť a ruky máme čisté. Vypracujeme bochník medovníkového cesta, bude trocha mäkké, preto ho odložíme odpočinúť si do chladničky najlepšie na noc, ale stačia aj tri hodiny.

Bochník rozkrojíme na tri časti, z každého vyvaľkáme plát s hrúbkou najmenej päť milimetrov. Treba usilovne podsypávať, cesto sa lepí.

Každý plát potrieme hrubou vrstvou kvalitného hustého slivkového lekváru, posypeme nasekanými vlašskými orieškami, hrozienkami alebo aj sušenými slivkami. Tie by mali byť menšie, alebo nakrájané, aby nám pri rolovaní závinu nevznikli nepekné hrče a závin bol úhľadný a hladký.

Potrieme rozšľahaným žĺtkom a mliekom. Pečieme na 160 stupňoch približne 40 minút. Záviny treba sledovať, každá rúra pečie inak. Po upečení potrieme vodou.

Prečítajte si tiež: Važecká pochúťka sa zrodila pri hlavnej ceste pod Tatrami Čítajte  Prečítajte si tiež: Z medveďov majú strach aj rybári Čítajte 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 120
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 204
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 040
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 795
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 179
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 702
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 790
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 541
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 137
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Testovali sa aj klienti Spišskej katolíckej charity

Chceli sa nechať otestovať, hoci sa na viacerých vzťahuje výnimka. Testovali ich v dôvernom prostredí Charitného domu sv. Kláry v Liptovskom Mikuláši.

Svätý Kríž: Máme fantastický a flexibilný odberový tím

Do Svätého Kríža chodia aj z okolitých dedín.

Ilustračné foto.

V Bobrovci majú dva odberné tímy, vyskladali si ich sami

Testujú aj obyvateľov susedného Trsteného.

Michal Pažitný a Jakub Lysý z DHZ Bobrovec.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odľahlé časti Zvolena na testovanie stále čakajú, odberné tímy tam nedorazili (minúta po minúte)

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Nitra hlásila mimoriadny tlak na drive-in odberné miesta

Monitorujeme odberné miesta v okresoch Nitrianskeho kraja.

Na niektorých miestach dochádzajú testy, inde je situácia pokojná

Sledujeme celoplošné testovanie na Covid-19 a monitorujeme odberné miesta v okresoch Trenčín, Prievidza, Považská Bystrica, Púchov a ostatných okresoch kraja.

Už ste čítali?