Utorok, 22. október, 2019 | Meniny má Sergej

Je ružomberský medovník naozaj ružomberský?

Legenda hovorí, že v alobale vydrží aj tri mesiace. Nikto to zatiaľ nepotvrdil, lebo sa vždy zjedol skôr.

Medovníkový závin alebo ružomberský medovníkMedovníkový závin alebo ružomberský medovník(Zdroj: Ľubica Stančíková)

RUŽOMBEROK. Hovorí sa mu ružomberský medovník alebo perník. Jednoducho povedané, ide o plnený závin z medovníkového cesta. Vďaka tomu, že dôležitou prísadou je med, upečený koláč vydrží naozaj dlho.

Zvykne sa piecť hlavne na sviatky, ale vôbec to nemusí byť podmienkou. Zaručene prevonia každý všedný deň.

Ružomberský perník, napriek tomu, že je výborný, nenáročný a relatívne lacný, nie je práve rozšírený koláč.

Prečítajte si tiež: Važecká pochúťka sa zrodila pri hlavnej ceste pod Tatrami Čítajte 

Prívlastok ružomberský v spojení s perníkom nemusí byť podľa etnologičky Ivety Zuskinovej náhodný. Severné Slovensko nemá silnú medovnikársku tradíciu. Ľudia tu skôr strádali, čo potrebovali, to si opatrili väčšinou svojpomocne. Medovníčky či perníčky bol luxus, ktorý si dopriali skôr mešťania.

Zmena prišla až v 19. storočí, keď ľudia cestovali za prácou a domov nosili viac peňazí. Mohli si dovoliť aj taký prepych, ako bol medovníček.

V okolí Ružomberka a Partizánskej Ľupče

Medovnikári boli tam, kde boli aj jarmoky či púte. Ak bol nejaký jarmok slabý, ľudia zvykli hovoriť: „Nebolo dobre, ani medovnikár neprišiel.“

Preto sa medovnikárstvo na severe Slovenska uchytilo v Ružomberku a Partizánskej, vtedy Nemeckej, Ľupči. Pomenovanie ružomberský medovník preto pravdepodobne odkazuje na túto tradíciu.

„Môže to však byť recept od miestnych ružomberských medovnikárov, lebo v tomto meste bolo medovnikárske remeslo rozšírené,“ povedala Zuskinová.

Najznámejšou rodinou boli Pribišovci, pochádzali z Nemeckej, dnes Partizánskej Ľupče a v roku 1889 si Pavol Pribiš otvoril dielňu v Ružomberku, ktorá fungovala až do polovice tridsiatych rokov 20. storočia.

„Medovnikári mali rôzny tovar, okrem medovníkov z drevených foriem aj rôzne druhy koláčov. Teda možno dcéra medovnikára Pribiša – Anna, ktorá dielňu určitý čas viedla, vymyslela recept na závin z medovníkového cesta, ktorý naplnila fajnovou plnkou.“

Možno to bola vynaliezavá medovnikárka

Medovníkarske remeslo v Ružomberku pred 23 rokmi oživila Miroslava Cingelová. Jej usmievavú tvár a najmä krásne cifrované medovníčky vídať na jarmokoch široko-ďaleko. Ružomberský medovník pozná, nemyslí si však, že ide o pôvodný domáci recept. Dokonca ho skúšala aj piecť a ponúkať na trhoch, medový závin sa ale neuchytil. Napriek tomu naň nezanevrela a rada ho pečie doma, pre potešenie svojich blízkych.

Hoci sa ružomberský medovník, teda závin veľmi neosvedčil, šikovná ružomberská medovnikárka ho s veľkým úspechom trocha obmenila. „Ľudia náš koláčik volajú perníkový moravský koláč. Je to stále medovníkové cesto, na ktorom je natretý slivkový lekvár a oriešky. Ponúkame ho po jednom a ľudia ho majú radi.“

Naplnený lekvárom a orechmi

V prípade ružomberského medovníka, alebo ak chcete medového závinu ide o klasické perníkové cesto, ak máte nejaké osvedčené a obľúbené, pokojne sa ho držte.

Ak nie, použite to, ktoré koluje medzi gazdinkami. Suroviny vložíme do misky, alebo, ešte lepšie na tablicu. Pridáme polovicu čajovej lyžičky škorice, môžeme pre farbu aj polievkovú lyžicu kakaa. Ak sa cesto lepí, pridáme trocha hladkej múky, až kým sa prestane lepiť a ruky máme čisté. Vypracujeme bochník medovníkového cesta, bude trocha mäkké, preto ho odložíme odpočinúť si do chladničky najlepšie na noc, ale stačia aj tri hodiny.

Bochník rozkrojíme na tri časti, z každého vyvaľkáme plát s hrúbkou najmenej päť milimetrov. Treba usilovne podsypávať, cesto sa lepí.

Každý plát potrieme hrubou vrstvou kvalitného hustého slivkového lekváru, posypeme nasekanými vlašskými orieškami, hrozienkami alebo aj sušenými slivkami. Tie by mali byť menšie, alebo nakrájané, aby nám pri rolovaní závinu nevznikli nepekné hrče a závin bol úhľadný a hladký.

Potrieme rozšľahaným žĺtkom a mliekom. Pečieme na 160 stupňoch približne 40 minút. Záviny treba sledovať, každá rúra pečie inak. Po upečení potrieme vodou.

Prečítajte si tiež: Važecká pochúťka sa zrodila pri hlavnej ceste pod Tatrami Čítajte Prečítajte si tiež: Z medveďov majú strach aj rybári Čítajte 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  2. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  3. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  4. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  5. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  6. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  7. Koľko ovocia a zeleniny potrebujú deti? Mnohí rodičia to nevedia
  8. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  9. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  10. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  1. IT je dokonalá ukážka slovenskej kreativity. Tretia časť
  2. Ako jazdí VW T-Roc s výkonom 300 koní?
  3. V prvom roku fixný výnos až do 8,5 % ročne
  4. Pitný režim je dôležitý. Čo robiť, ak nám čistá voda nechutí?
  5. Koľko ovocia a zeleniny potrebujú deti? Mnohí rodičia to nevedia
  6. Doplňte si knižnicu o svetovú klasiku už od 99 centov
  7. Katarína pomáha ľuďom svojimi mydlami
  8. Levanduľa pre zamestnancov
  9. Zamestnanci sú pre BILLA dôležitým pilierom, pridaj sa k nim
  10. Kvalitné Vianočné osvetlenie
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 17 241
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 16 753
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 15 509
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti) 10 881
  5. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch 8 967
  6. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 % 8 804
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 6 589
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 6 096
  9. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy 5 640
  10. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 5 576

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Na Malinom Brde Vanko pred Hricom a Pillerom

Celkove piatykrát sa konal Beh na Malinné v novom formáte a čo sa týka oficiálnych ročníkov 
s poradovým číslom štyri, keďže v roku 2015 išlo o nultú kapitolu.

Štart behu na Malinom Brde.

Na Liptove stavajú unikátny bytový komplex

Na mieste bývalej fabriky v meste vyrastá moderná rezidenčná štvrť.

Projektantmi bytového komplexu sú Mikulášania Pavel Bobák a Martin Bobák. Developerom a súčasne staviteľom je spoločnosť Bella Vista, za ktorou stoja tiež Mikulášania.

Hokejové Béčko na domácom ľade víťazne

Hokejisti béčka MHk 32 Liptovský Mikuláš v sobotu večer na domácom ľade privítali v rámci piateho kola druhej hokejovej ligy súpera z Trebišova. Zdolali ho 4:1.

Mikulášske béčko v bielom.

Polmaratón si bežci chválili

Triumfoval odchovanec mikulášskej kráľovnej športu Kubovčík.

Štart ôsmeho ročníka StopShop polmaratónu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Nemecký turista zomrel počas túry v Malej Fatre

Vrtuľník nemohol pre vietor zasiahnuť.

SPRÁVU SME AKTUALIZOVALI

V Kremnici horel rodinný dom. Z miesta odviezli muža v kritickom stave (+FOTO)

Na miesto ráno smerovalo dvanásť hasičov.

Jazdíte v strednom pruhu na diaľnici? Hrozí vám pokuta

Polícia upozorňuje vodičov, že „zlatá stredná cesta“ na diaľnici neplatí

Vybrali SME

Už ste čítali?