Je ružomberský medovník naozaj ružomberský?

Legenda hovorí, že v alobale vydrží aj tri mesiace. Nikto to zatiaľ nepotvrdil, lebo sa vždy zjedol skôr.

Medovníkový závin alebo ružomberský medovníkMedovníkový závin alebo ružomberský medovník (Zdroj: Ľubica Stančíková)

RUŽOMBEROK. Hovorí sa mu ružomberský medovník alebo perník. Jednoducho povedané, ide o plnený závin z medovníkového cesta. Vďaka tomu, že dôležitou prísadou je med, upečený koláč vydrží naozaj dlho.

Zvykne sa piecť hlavne na sviatky, ale vôbec to nemusí byť podmienkou. Zaručene prevonia každý všedný deň.

Ružomberský perník, napriek tomu, že je výborný, nenáročný a relatívne lacný, nie je práve rozšírený koláč.

Prečítajte si tiež: Važecká pochúťka sa zrodila pri hlavnej ceste pod Tatrami Čítajte 

Prívlastok ružomberský v spojení s perníkom nemusí byť podľa etnologičky Ivety Zuskinovej náhodný. Severné Slovensko nemá silnú medovnikársku tradíciu. Ľudia tu skôr strádali, čo potrebovali, to si opatrili väčšinou svojpomocne. Medovníčky či perníčky bol luxus, ktorý si dopriali skôr mešťania.

SkryťVypnúť reklamu

Zmena prišla až v 19. storočí, keď ľudia cestovali za prácou a domov nosili viac peňazí. Mohli si dovoliť aj taký prepych, ako bol medovníček.

V okolí Ružomberka a Partizánskej Ľupče

Medovnikári boli tam, kde boli aj jarmoky či púte. Ak bol nejaký jarmok slabý, ľudia zvykli hovoriť: „Nebolo dobre, ani medovnikár neprišiel.“

Preto sa medovnikárstvo na severe Slovenska uchytilo v Ružomberku a Partizánskej, vtedy Nemeckej, Ľupči. Pomenovanie ružomberský medovník preto pravdepodobne odkazuje na túto tradíciu.

„Môže to však byť recept od miestnych ružomberských medovnikárov, lebo v tomto meste bolo medovnikárske remeslo rozšírené,“ povedala Zuskinová.

Najznámejšou rodinou boli Pribišovci, pochádzali z Nemeckej, dnes Partizánskej Ľupče a v roku 1889 si Pavol Pribiš otvoril dielňu v Ružomberku, ktorá fungovala až do polovice tridsiatych rokov 20. storočia.

SkryťVypnúť reklamu

„Medovnikári mali rôzny tovar, okrem medovníkov z drevených foriem aj rôzne druhy koláčov. Teda možno dcéra medovnikára Pribiša – Anna, ktorá dielňu určitý čas viedla, vymyslela recept na závin z medovníkového cesta, ktorý naplnila fajnovou plnkou.“

Možno to bola vynaliezavá medovnikárka

Medovníkarske remeslo v Ružomberku pred 23 rokmi oživila Miroslava Cingelová. Jej usmievavú tvár a najmä krásne cifrované medovníčky vídať na jarmokoch široko-ďaleko. Ružomberský medovník pozná, nemyslí si však, že ide o pôvodný domáci recept. Dokonca ho skúšala aj piecť a ponúkať na trhoch, medový závin sa ale neuchytil. Napriek tomu naň nezanevrela a rada ho pečie doma, pre potešenie svojich blízkych.

Hoci sa ružomberský medovník, teda závin veľmi neosvedčil, šikovná ružomberská medovnikárka ho s veľkým úspechom trocha obmenila. „Ľudia náš koláčik volajú perníkový moravský koláč. Je to stále medovníkové cesto, na ktorom je natretý slivkový lekvár a oriešky. Ponúkame ho po jednom a ľudia ho majú radi.“

SkryťVypnúť reklamu

Naplnený lekvárom a orechmi

V prípade ružomberského medovníka, alebo ak chcete medového závinu ide o klasické perníkové cesto, ak máte nejaké osvedčené a obľúbené, pokojne sa ho držte.

Ak nie, použite to, ktoré koluje medzi gazdinkami. Suroviny vložíme do misky, alebo, ešte lepšie na tablicu. Pridáme polovicu čajovej lyžičky škorice, môžeme pre farbu aj polievkovú lyžicu kakaa. Ak sa cesto lepí, pridáme trocha hladkej múky, až kým sa prestane lepiť a ruky máme čisté. Vypracujeme bochník medovníkového cesta, bude trocha mäkké, preto ho odložíme odpočinúť si do chladničky najlepšie na noc, ale stačia aj tri hodiny.

Bochník rozkrojíme na tri časti, z každého vyvaľkáme plát s hrúbkou najmenej päť milimetrov. Treba usilovne podsypávať, cesto sa lepí.

Každý plát potrieme hrubou vrstvou kvalitného hustého slivkového lekváru, posypeme nasekanými vlašskými orieškami, hrozienkami alebo aj sušenými slivkami. Tie by mali byť menšie, alebo nakrájané, aby nám pri rolovaní závinu nevznikli nepekné hrče a závin bol úhľadný a hladký.

Potrieme rozšľahaným žĺtkom a mliekom. Pečieme na 160 stupňoch približne 40 minút. Záviny treba sledovať, každá rúra pečie inak. Po upečení potrieme vodou.

Prečítajte si tiež: Važecká pochúťka sa zrodila pri hlavnej ceste pod Tatrami Čítajte  Prečítajte si tiež: Z medveďov majú strach aj rybári Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 449
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 204
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 143
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 822
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 460
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 158
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 921
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 165
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Medzinárodný deň detí je tu a s ním prichádza deň plný smiechu, hier a milých prekvapení. Pripravili sme pre vás prehľad zaujímavých podujatí a tipy na darčeky, ktoré zaručene potešia malých oslávencov.


Most ponad rieku Revúca je mimoriadne vyťažený.

Radnica dostala na realizáciu dotáciu.


David Púchovský.

David Púchovský roky pracoval pod ľuďmi zo Smeru.


3
Dievčatá dosiahli skvelý úspech.

Juniorky MBR Ružomberok skvelým spôsom ovládli majstrovstvá Slovenska v basketbale dievčat junioriek (U 19) v Košiciach.


Ján Svrček

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu