LIPTOV. „Vraj to nie je, to čo bývalo, ale ja som aj tak spokojný,“ povedal nám minulý týždeň miestny hubár v Račkovej doline. V lese bol od rána, domov si niesol batoh s kozákmi a dubákmi a bedľami v košíku. „Treba síce viac chodiť, mať aj kus šťastia, ale na rok to bohato stačí.“
Bežná hubárska verejnosť stále najviac preferuje hríbovité huby. „Teda najmä hríby smrekové, modráky, kozáky, suchohríby. Tých rastie v našom regióne hojne,“ povedala Barbora Kyzeková zo Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, ktoré vedie hubársku poradňu.

Obľube sa na Liptove tešia aj kuriatka, rýdziky a plávky. „Avšak naše lesy majú oveľa širšiu ponuku, ktorú využívajú iba skúsenejší hubári. Do tej patrí napríklad sliziak horský, krásnopórovec ovčí či muchotrávka červenkastá.“
Aj počasie praje, jeseň je najbohatšia
Hubárske suchoty sú ale len uhlom pohľadu, hoci na najviac zbierané hríby si
museli ľudia počkať. „Jar a začiatok leta bol bohatý na jedlé huby. Koncom júna a v júli hojne rástli muchotrávky červenkasté. Na jeseň však hubárska sezóna vrcholí a ak sú ideálne klimatické podmienky, druhová pestrosť húb je niekoľkonásobne väčšia ako v lete,“ povedala odborníčka.
V júni organizovali hubársku exkurziu na Háji Nicovô a na jednej vychádzke našli 50 druhov rôznych húb, z nich desať bolo jedlých. V lese pri meste našli masliak zrnitý, hríb siný, hríb zrnitohlúbikový, plávku lasičia či uchovca bazového.
Najviac sa pýtajú na muchotrávku
Hubárska poradňa v múzeu funguje každoročne do konca októbra. Pri neistote pri určení tam nájdete pomoc každý pondelok od 9. hodiny ráno do 15. popoludní. Najviac otázok dostáva Barbora Kyzeková v súvislosti s muchotrávkou červenkastou, ľudia sa zaujímajú o jej správne rozpoznanie od iných druhov

muchotrávok. „Ľudia sa boja zámeny s muchotrávkou tigrovanou, ktorá je prudko jedovatá.“
Pri práci hubárskeho poradcu sa stretáva so zaujímavými a kurióznymi situáciami. „Do poradne nám hubár priniesol podzemnú hubu, nájdenú na diviakmi rozrytom mieste. Myslel si, že je to vysoko cenená gurmánska huba hľuzovka belavá. Pri determinácii sa zistilo, že ide o bielohľuzovku obyčajnú. V Liptove je to pomerne bežný druh, avšak tiež jedlý a veľmi dobrej chuti.“
Ako správne huby uskladniť
Nájdením hríbov sa práca s nimi nekončí. Po vyčistení ich treba dôkladne vysušiť alebo zamraziť.
„Odporúča sa sušené huby skladovať najviac rok. Dobre je k nim vložiť zopár bobkových listov a čierne korenie na odpudenie molí. Mrazené huby by sa mali spotrebovať do pol roka, ideálne je však skladovať ich 3 až 4 mesiace.“
