Nápadité štedrovečerné menu

Budúci kuchári, žiaci hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši a ich učitelia zostavili pestrý a hlavne nápaditý jedálny lístok na sviatky. Inšpirujte sa, začíname Štedrým večerom.

KapustnicaKapustnica (Zdroj: Naomi Hužovičová www.almostbananas.com)

Opekance s makom

Suroviny: opekance 500 g, spražené maslo 100 g, 2dl mlieka, 1ks vanilkový cukor, podľa chuti mletý mak, trochu medu

Postup: Opekance naparíme asi 2minúty, keď sú mäkké, vysypeme ich do misy. V 2dl prevareného mlieka rozpustíme vanilkový cukor, zalejeme opekance a premiešame. Pridáme spražené maslo, pomletý mak a dochutíme medom.

Kapustnica

Suroviny: 300g údeného mäsa, 10g sušených húb, soľ, 1 zväzok polievkovej zeleniny, 300g kyslej kapusty,1 PL slaniny nakrájanej na drobno, 1 cibuľa, 1 PL hladkej múky

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Mäso a huby vložíme do malého množstva vody, osolíme a uvaríme. Krátko pred dovarením pridáme očistenú a na drobno pokrájanú zeleninu. Kyslú kapustu posekáme na drobno a uvaríme v troche vody do mäkka. Mäsový vývar precedíme na kyslú kapustu. Slaninu opečieme s cibuľou pokrájanou na drobno do hneda. Pridáme múku a upražíme zápražku, ktorou zahustíme polievku. Nakoniec ju ochutíme a zamiešame do nej pokrájané mäso, zeleninu a huby.

Plnený kapor so zemiakovou kašou

Suroviny: 1kg kapor, 1ks žemľa, 100g údená slanina, 1ks cibuľa, trochu nasekaná petržlenová vňať, 2ks sardinky, trochu mleté čierne korenie, 2Pl stužený pokrmový tuk, trochu mletá paprika, 2Pl sladká smotana, trochu masla na vymastenie, podľa chuti soľ, 250ml mlieka, 1ks cibuľa, 4Kl soli, 70g masla, 5 strúčikov cesnaku, 500g zemiakov

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Kapra očistíme, umyjeme a brušnú dutinu dôkladne osolíme. Žemľu namočíme na chvíľu do vody, vyžmýkame, vidličkou roztlačíme, pridáme údenú slaninu pokrájanú na malé kúsky, postrúhanú cibuľu, posekanú zelenú petržlenovú vňať, roztlačené sardinky, soľ a mleté čierne korenie. Zmes dôkladne rozmiešame a krátko opražíme na tuku. Vychladnutou zmesou naplníme brušný otvor kapra, ktorý sme predtým osušili utierkou. Naplneného kapra dáme do ohňovzdornej misy vymastenej maslom, posypeme mletou červenou paprikou, polejeme sladkou smotanou a pod pokrievkou za stáleho polievania vlastnou šťavou upečieme. Podávame so zemiakovou kašou.

Zemiaky uvaríme do mäkka a pridáme maslo a zohriate mlieko a vyšľaháme na kašu. Až bude kaša hotová, olúpeme si cibuľku a nakrájame ju nadrobno. V rozpálenej panvici s olejom cibuľu opražíme. Ako dosmažíme cibuľu, olúpeme štyri až päť strúčikov cesnaku a lisom na cesnak je pretlačíme priamo do hotovej kaše, pridáme aj cibuľku osmaženú dohneda.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: HALM

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 27 968
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 594
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 416
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 829
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 326
  7. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 260
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 001
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Ondřej Smetana.

MFK Ružomberok opäť mení trénera.


Pamätník by mal byť hotový do jesene.

Staviteľom je Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Slovenskej republike.


Liptovská Mara bez vody.

Hladina stúpa len veľmi málo, ak vôbec.


1
Ilustračné foto.

Pomáhajú aj deti, no nie vždy sa to dá.


40

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu