Opekance s makom
Suroviny: opekance 500 g, spražené maslo 100 g, 2dl mlieka, 1ks vanilkový cukor, podľa chuti mletý mak, trochu medu
Postup: Opekance naparíme asi 2minúty, keď sú mäkké, vysypeme ich do misy. V 2dl prevareného mlieka rozpustíme vanilkový cukor, zalejeme opekance a premiešame. Pridáme spražené maslo, pomletý mak a dochutíme medom.
Kapustnica
Suroviny: 300g údeného mäsa, 10g sušených húb, soľ, 1 zväzok polievkovej zeleniny, 300g kyslej kapusty,1 PL slaniny nakrájanej na drobno, 1 cibuľa, 1 PL hladkej múky
Postup: Mäso a huby vložíme do malého množstva vody, osolíme a uvaríme. Krátko pred dovarením pridáme očistenú a na drobno pokrájanú zeleninu. Kyslú kapustu posekáme na drobno a uvaríme v troche vody do mäkka. Mäsový vývar precedíme na kyslú kapustu. Slaninu opečieme s cibuľou pokrájanou na drobno do hneda. Pridáme múku a upražíme zápražku, ktorou zahustíme polievku. Nakoniec ju ochutíme a zamiešame do nej pokrájané mäso, zeleninu a huby.
Plnený kapor so zemiakovou kašou
Suroviny: 1kg kapor, 1ks žemľa, 100g údená slanina, 1ks cibuľa, trochu nasekaná petržlenová vňať, 2ks sardinky, trochu mleté čierne korenie, 2Pl stužený pokrmový tuk, trochu mletá paprika, 2Pl sladká smotana, trochu masla na vymastenie, podľa chuti soľ, 250ml mlieka, 1ks cibuľa, 4Kl soli, 70g masla, 5 strúčikov cesnaku, 500g zemiakov
Postup: Kapra očistíme, umyjeme a brušnú dutinu dôkladne osolíme. Žemľu namočíme na chvíľu do vody, vyžmýkame, vidličkou roztlačíme, pridáme údenú slaninu pokrájanú na malé kúsky, postrúhanú cibuľu, posekanú zelenú petržlenovú vňať, roztlačené sardinky, soľ a mleté čierne korenie. Zmes dôkladne rozmiešame a krátko opražíme na tuku. Vychladnutou zmesou naplníme brušný otvor kapra, ktorý sme predtým osušili utierkou. Naplneného kapra dáme do ohňovzdornej misy vymastenej maslom, posypeme mletou červenou paprikou, polejeme sladkou smotanou a pod pokrievkou za stáleho polievania vlastnou šťavou upečieme. Podávame so zemiakovou kašou.
Zemiaky uvaríme do mäkka a pridáme maslo a zohriate mlieko a vyšľaháme na kašu. Až bude kaša hotová, olúpeme si cibuľku a nakrájame ju nadrobno. V rozpálenej panvici s olejom cibuľu opražíme. Ako dosmažíme cibuľu, olúpeme štyri až päť strúčikov cesnaku a lisom na cesnak je pretlačíme priamo do hotovej kaše, pridáme aj cibuľku osmaženú dohneda.
Autor: HALM