Chutný štefanský obed aj s dobrotou

Budúci kuchári, žiaci hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši a ich učitelia zostavili pestrý a hlavne nápaditý jedálny lístok na sviatky. Inšpirujte sa chutným nápadom na menu na Druhý sviatok vianočný.

(Zdroj: ilustračné: pixabay)

Plnené sušené slivky

Suroviny: 30 ks sušených sliviek, 100 g tvrdého syra, tenučké plátky údenej slaninky

Postup: Syr nakrájame na drobné kocky. Každú slivku naplníme kockou syra, ak sú slivky tvrdšie, treba ich vopred na chvíľku namočiť do vody. Naplnené slivky obalíme v kúsku slaninky. Uložíme do zapekacej misy, ak nemáme s teflónovým povrchom, treba misu vyložiť alobalom. Vložíme do prehriatej rúry a zapečieme na 200*C cca 10 minút.

Sviatočná hubová polievka

Suroviny: 400 g čerstvých húb, 40 g masti, 1 cibuľa, 30 g hladkej múky, 100 g mrkvy mleté, korenie, zelená petržlenová vňať, 100 g uvarených rezancov, 100 g zeleru, 1,25 l hydinového vývaru, 2 dl smotany, 1 žĺtok

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Čerstvé huby očistíme, pokrájame na plátky a opražíme na masti, pridáme pokrájanú cibuľu, opražíme, poprášime múkou a znova opražíme. Potom pridáme očistenú pokrájanú mrkvu a zeler, zalejeme hydinovým vývarom a uvaríme do mäkka, prilejeme smotanu, v ktorej sme rozmiešali žĺtok a mleté čierne korenie. Uvedieme do varu a odstavíme, nakoniec dochutíme zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno a osolíme, podávame s uvarenými rezancami.

Kačacie prsia so zázvorom

Suroviny: 400g kačacích pŕs, 3 pomaranče, 1 citrón, 200 ml olivového oleja, čerstvý zázvor, sójová omáčka, slivkový lekvár, badián, celá škorica, aníz, soľ, 1 dl brandy

Postup: kačacie prsia priečne nakrájame na kúsky hrubé asi 1 cm, pomaranče a citrón odšťavíme, do šťavy pridáme olej, postrúhaný čerstvý zázvor, sójovú omáčku, 1 lyžicu slivkového lekváru, badián, celú škoricu, aníz a brandy, zmes dobre premiešame, pridáme kúsky kačacích pŕs a necháme odležať v chladničke, prsia opečieme na panvici s troškou marinády, výpek zmiešame so zvyšnou marinádou, prevaríme a podávame k mäsu.

SkryťVypnúť reklamu

Nugátové rezy

Suroviny – cesto: 5 vajec, 10 lyžíc kryštálového cukru, 100 ml vody, 6 – 8 lyžíc mletých orechov, 6 – 8 lyžíc polohrubej múky, ½ prášku do pečiva

Postup: Celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom, pridáme vodu, orechy, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, dáme upiecť vymastený a múkou vysypaný plech, pečieme v mierne vyhriatej rúre cca 15 minút.

Suroviny – krém: rastlinný tuk, 3 celé vajcia, 1 čokoláda na varenie/100g/, 4 lyžice práškového cukru, 6 – 8 lyžíc mletých orechov

Postup: tuk, vajcia, čokoládu a práškový cukor roztopíme vo vodnom kúpeli/nad parou/, krátko šľaháme, odstavíme a pridáme orechy, natrieme hneď na koláč

Poleva: 7dkg Cera, 100 g čokolády na varenie, 3 lyžice oleja

Autor: HALM

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 27 968
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 594
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 490
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 416
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 829
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 326
  7. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 260
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 001
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Ondřej Smetana.

MFK Ružomberok opäť mení trénera.


Pamätník by mal byť hotový do jesene.

Staviteľom je Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Slovenskej republike.


Liptovská Mara bez vody.

Hladina stúpa len veľmi málo, ak vôbec.


1
Ilustračné foto.

Pomáhajú aj deti, no nie vždy sa to dá.


40

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu