Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Chutný štefanský obed aj s dobrotou

Budúci kuchári, žiaci hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši a ich učitelia zostavili pestrý a hlavne nápaditý jedálny lístok na sviatky. Inšpirujte sa chutným nápadom na menu na Druhý sviatok vianočný.

(Zdroj: ilustračné: pixabay)

Plnené sušené slivky

Suroviny: 30 ks sušených sliviek, 100 g tvrdého syra, tenučké plátky údenej slaninky

Postup: Syr nakrájame na drobné kocky. Každú slivku naplníme kockou syra, ak sú slivky tvrdšie, treba ich vopred na chvíľku namočiť do vody. Naplnené slivky obalíme v kúsku slaninky. Uložíme do zapekacej misy, ak nemáme s teflónovým povrchom, treba misu vyložiť alobalom. Vložíme do prehriatej rúry a zapečieme na 200*C cca 10 minút.

Sviatočná hubová polievka

Suroviny: 400 g čerstvých húb, 40 g masti, 1 cibuľa, 30 g hladkej múky, 100 g mrkvy mleté, korenie, zelená petržlenová vňať, 100 g uvarených rezancov, 100 g zeleru, 1,25 l hydinového vývaru, 2 dl smotany, 1 žĺtok

Postup: Čerstvé huby očistíme, pokrájame na plátky a opražíme na masti, pridáme pokrájanú cibuľu, opražíme, poprášime múkou a znova opražíme. Potom pridáme očistenú pokrájanú mrkvu a zeler, zalejeme hydinovým vývarom a uvaríme do mäkka, prilejeme smotanu, v ktorej sme rozmiešali žĺtok a mleté čierne korenie. Uvedieme do varu a odstavíme, nakoniec dochutíme zelenou petržlenovou vňaťou posekanou nadrobno a osolíme, podávame s uvarenými rezancami.

Kačacie prsia so zázvorom

Suroviny: 400g kačacích pŕs, 3 pomaranče, 1 citrón, 200 ml olivového oleja, čerstvý zázvor, sójová omáčka, slivkový lekvár, badián, celá škorica, aníz, soľ, 1 dl brandy

Postup: kačacie prsia priečne nakrájame na kúsky hrubé asi 1 cm, pomaranče a citrón odšťavíme, do šťavy pridáme olej, postrúhaný čerstvý zázvor, sójovú omáčku, 1 lyžicu slivkového lekváru, badián, celú škoricu, aníz a brandy, zmes dobre premiešame, pridáme kúsky kačacích pŕs a necháme odležať v chladničke, prsia opečieme na panvici s troškou marinády, výpek zmiešame so zvyšnou marinádou, prevaríme a podávame k mäsu.

Nugátové rezy

Suroviny – cesto: 5 vajec, 10 lyžíc kryštálového cukru, 100 ml vody, 6 – 8 lyžíc mletých orechov, 6 – 8 lyžíc polohrubej múky, ½ prášku do pečiva

Postup: Celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom, pridáme vodu, orechy, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva, dáme upiecť vymastený a múkou vysypaný plech, pečieme v mierne vyhriatej rúre cca 15 minút.

Suroviny – krém: rastlinný tuk, 3 celé vajcia, 1 čokoláda na varenie/100g/, 4 lyžice práškového cukru, 6 – 8 lyžíc mletých orechov

Postup: tuk, vajcia, čokoládu a práškový cukor roztopíme vo vodnom kúpeli/nad parou/, krátko šľaháme, odstavíme a pridáme orechy, natrieme hneď na koláč

Poleva: 7dkg Cera, 100 g čokolády na varenie, 3 lyžice oleja

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 493
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 547
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 9 041
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 838
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 751
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 808
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 557
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 444
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 330
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

V černovskom chotári zachraňujú studničky starých otcov

V Černovskom chotári mali vyše dvadsať studničiek, miestni dobrovoľníci sa pustili do ich obnovy. A darí sa im to, studničky sú nielen funkčné, ale naozaj pôsobivé.

Studničku obnovili nadšenci z turistického oddielu a Valent Janči, ktorý ju namaľoval.

Liptáci proti Zvolenu opäť bez bodu

Hokejisti Zvolena zvíťazili v piatkovom zápase 31. kola Tipos extraligy na ľade Liptovského Mikuláša 3:1. Pripísali si tak šiesty triumf za sebou. Naopak, domáci Liptáci utrpeli piatu prehru v sérii.

Liptovský Mikuláš v bielo-červenom vyšiel na svojom domácom ľade proti Zvolenu naprázdno.

Kam na Liptove počas lockdownu

Nápady na výlety sme rozdelili podľa okresov.

V Liptovskej Sielnici horel karavan, bol v ňom človek

Profesionálnym hasičom z Liptovského Mikuláša pomáhali pri zásahu dobrovoľní hasiči z Liptovského Trnovca.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?