Na Nový rok sa najedzte ako králi

Budúci kuchári, žiaci hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši a ich učitelia zostavili pestrý a hlavne nápaditý jedálny lístok na sviatky. Inšpirujte sa, pokračujeme nápadom na prvý deň roku 2019.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: unsplash.com/Herique Félix)

Krehké stromčeky, predjedlo

Suroviny : 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta, 2 lyžice paprikovej pasty ajvar, 150 g plátkov šunky, 1 vajce, 1 šalátová uhorka,100 g tvrdý syr, olivy bez kôstok

Postup: Lístkové cesto potrieme ajvarom a uložíme naňe plátky šunky. Nakrájame ho na užšie kratšie pásiky a napichnime na špajdle namočené vo vode do tvaru stromčeka. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme do zlatista asi 15 minút. Špajdle pred podávaním zapichnime do kúska uhorky alebo inej zeleniny a na vrch nastoknemete olivu alebo kúsok syra v tvare hviezdičky.

SkryťVypnúť reklamu

Polievka hubové cappuccino

Suroviny: 250g mrazená hubová zmes, 80g maslo, 50g šalotka, 250g zemiaky, 400 ml bieleho vývaru, soľ, mleté čierne korenie, muškátové korenie, mlieko na našľahanie peny.

Postup: Na masle si speníme šalotku, zalejeme vývarom pridáme huby, zemiaky, pochutiny a všetko spolu uvaríme. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Servírujeme v ozdobných šálkach, na vrch polievky dávame našľahané mlieko (ako na cappuccino), pokoreníme korením s mlynčeka a servírujeme s opečeným toastom.

Alternatíva II

Hovädzí vývar s celestínskymi rezancami

Suroviny : 200 g hovädzie mäso predné, kosti špikové 200 g, 15 g soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, 130 g koreňová zelenina, 25 g kel , 50 g cibuľa, 10 g petržlenová vňať

Celestínske rezance: 1 vajce, 125 g mlieko, 75 g múka polohrubá, 5 g soľ, 25 g olej, 5 g pažitka , alebo petžlenová vňať

SkryťVypnúť reklamu

Pripravíme tradičný hovädzí vývar. Cesto na rezance pripravíme rozšľahaním vajec, mlieka, polohrubej múky, tochu soli.Na panvici pečieme palacinky. Upečené ich zrolujeme a krájame. Vložíme do polievky až pred servírovaním. Z palaciniek môžeme vykrajovať formičkou aj rôzne tvary.

Bravčová panenka na bazalkových paradajkách so zemiakmi a omáčkou s brandy

Suroviny: 600 g bravčová panenka, 400 g lúpaných paradajok, 1kg očistených zemiakov, 100 ml olivový olej, 100g koreňovej zeleniny, 40 ml brandy, 100 g údeného syra, 100 g masla, 100 ml červeného vína, cibuľa, cesnak, bazalka, tymián, petržlenová vňať

Postup: Mäso osolíme, okoreníme, obalíme v zmesi nasekaných byliniek a v olivovom oleji marinujeme niekoľko hodín. Opečieme na panvici vcelku a zabalíme do alobalu. Orestujeme cibuľu, pridáme nakrájané paradajky, bazalku a dochutíme. Uvarené zemiaky popučíme s maslom a údeným syrom. Na panvici, kde sme opekali mäso, orestujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu, zalejeme brandy, vínom, rozmixujeme a dochutíme.

SkryťVypnúť reklamu

Servírovanie: Jedlo ukladáme na teplý tanier, na ktorý nanesieme kruhovito omáčku. Potlačené zemiaky potiahneme po strede taniera a cez zemiaky prelejeme paradajky, na ktoré poukladáme nakrájané mäso. Jedlo dozdobíme ovareným ružičkovým kelom, ktorý prekrojíme na polovicu a uložíme k jedlu.

Novoročná hviezda

Suroviny: 50 g sušienok Esíčka,100 g kakaových cereálnych sušienok,100 g masla, 1 lyžicu medu,1 lyžičku mletej škorice, 3 lyžice pomarančového džemu na potretie,1 okrúhla alebo ozdobná forma s priemerom asi 26 cm.

Krém: 500 g jemného tvarohu, 200 g kyslej smotany, 150 g kryštálového cukru,1 balíček škoricového cukru, kôra z 1 pomaranča, šťavu z 1/2 pomaranča, 6 plátkov želatíny, 250 ml smotany na šľahanie.

Postup: Keksy pomelieme, zmiešame so zmäknutým maslom, s medom a so škoricou. Dno formy vystelieme papierom na pečenie a roztlačíme cesto. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10 minút. Necháme vychladnúť.2.Pripravíme krém: Vymiešame tvaroh, smotanu, cukor, kôru a šťavu z pomaranča. Plátky želatíny namočíme asi na 5 minút do vody a necháme napučať. Vodu vytlačíme a želatínu preložíme do kastrólika s 3 lyžicami vody. Zahrejeme a keď sa rozpustí, primiešame 3 lyžice tvarohového krému a pridáme k zvyšnej plnke. Vmiešame vyšľahanú smotanu. Korpus natrieme džemom a navrstvíme plnku. Dáme stuhnúť do chladničky.

Autor: HALM

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Prvý mobil: míľnik dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  5. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  7. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Po mape s EUROVIA SK: Objavujeme Spiš a Gemer
  2. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  3. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  5. Jesenné tvorenie pre krajší domov aj nápaditý šatník
  6. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  7. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  8. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 6 588
  2. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 151
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 6 037
  4. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 5 508
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 857
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 475
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 3 639
  8. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac? 2 996
  1. Martin Balajty: Cherry picking v článku na portály Closer.
  2. Simona Šramová: Hodnoty v AI: Technológia s dušou svojich tvorcov
  3. Štefan Šturdzík: Vtip roka - štát na sebe ušetrí 1,3 miliardy eur. Pre socialistov fikcia.
  4. Ján Valchár: Cui bono Kirk? Cui bono poľské drony?
  5. Marek Tocimák: Zrkadlo Stáda
  6. Jozef Černek: Muž s fotoaparátom v detskom parku
  7. Dávid Polák: Izrael, Západný breh a medzinárodné právo. Časť 2.
  8. Ivan R. V. Rumánek: Kréťania
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 64 859
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 12 240
  3. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 9 434
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 8 165
  5. Daniel Guľaš: Svetový šašo 6 270
  6. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 207
  7. Ján Valchár: Ešte jeden večerný blog 5 006
  8. Rudolfa Vallová: Hrmelo už dávno, no Booking.com sa neobával 4 361
  1. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  2. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  3. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
  4. Věra Tepličková: ... a voľ nebyť, ako byť otrokom
  5. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  6. Marian Nanias: Jadrové zariadenia, doteraz použité na Mesiaci.
  7. Post Bellum SK: Začiatok konca pre desaťtisíce slovenských Židov: 9. september 1941
  8. Radko Mačuha: Pre Ficových šimpanzizantov.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Záber z februárového protestu.

Kritizujú konsolidačný balíček.


1

Festival zvedavosti je generálkou pred rokom 2026, kedy sa Trenčín naplno predstaví ako Európske hlavné mesto kultúry. Ste tiež zvedaví?


Už viac ako 15 rokov je spoločnosť Lingas, s.r.o. stabilným partnerom pre všetkých, ktorí si chcú zveľadiť svoj domov.


OŠK RENOP Liptovská Teplá.

Extrémna kanonáda v Liptovskej Teplej.


Ján Svrček

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu