Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Na Nový rok sa najedzte ako králi

Budúci kuchári, žiaci hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši a ich učitelia zostavili pestrý a hlavne nápaditý jedálny lístok na sviatky. Inšpirujte sa, pokračujeme nápadom na prvý deň roku 2019.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: unsplash.com/Herique Félix)

Krehké stromčeky, predjedlo

Suroviny : 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta, 2 lyžice paprikovej pasty ajvar, 150 g plátkov šunky, 1 vajce, 1 šalátová uhorka,100 g tvrdý syr, olivy bez kôstok

Postup: Lístkové cesto potrieme ajvarom a uložíme naňe plátky šunky. Nakrájame ho na užšie kratšie pásiky a napichnime na špajdle namočené vo vode do tvaru stromčeka. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme do zlatista asi 15 minút. Špajdle pred podávaním zapichnime do kúska uhorky alebo inej zeleniny a na vrch nastoknemete olivu alebo kúsok syra v tvare hviezdičky.

Polievka hubové cappuccino

Suroviny: 250g mrazená hubová zmes, 80g maslo, 50g šalotka, 250g zemiaky, 400 ml bieleho vývaru, soľ, mleté čierne korenie, muškátové korenie, mlieko na našľahanie peny.

Postup: Na masle si speníme šalotku, zalejeme vývarom pridáme huby, zemiaky, pochutiny a všetko spolu uvaríme. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Servírujeme v ozdobných šálkach, na vrch polievky dávame našľahané mlieko (ako na cappuccino), pokoreníme korením s mlynčeka a servírujeme s opečeným toastom.

Alternatíva II

Hovädzí vývar s celestínskymi rezancami

Suroviny : 200 g hovädzie mäso predné, kosti špikové 200 g, 15 g soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, 130 g koreňová zelenina, 25 g kel , 50 g cibuľa, 10 g petržlenová vňať

Celestínske rezance: 1 vajce, 125 g mlieko, 75 g múka polohrubá, 5 g soľ, 25 g olej, 5 g pažitka , alebo petžlenová vňať

Pripravíme tradičný hovädzí vývar. Cesto na rezance pripravíme rozšľahaním vajec, mlieka, polohrubej múky, tochu soli.Na panvici pečieme palacinky. Upečené ich zrolujeme a krájame. Vložíme do polievky až pred servírovaním. Z palaciniek môžeme vykrajovať formičkou aj rôzne tvary.

Bravčová panenka na bazalkových paradajkách so zemiakmi a omáčkou s brandy

Suroviny: 600 g bravčová panenka, 400 g lúpaných paradajok, 1kg očistených zemiakov, 100 ml olivový olej, 100g koreňovej zeleniny, 40 ml brandy, 100 g údeného syra, 100 g masla, 100 ml červeného vína, cibuľa, cesnak, bazalka, tymián, petržlenová vňať

Postup: Mäso osolíme, okoreníme, obalíme v zmesi nasekaných byliniek a v olivovom oleji marinujeme niekoľko hodín. Opečieme na panvici vcelku a zabalíme do alobalu. Orestujeme cibuľu, pridáme nakrájané paradajky, bazalku a dochutíme. Uvarené zemiaky popučíme s maslom a údeným syrom. Na panvici, kde sme opekali mäso, orestujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu, zalejeme brandy, vínom, rozmixujeme a dochutíme.

Servírovanie: Jedlo ukladáme na teplý tanier, na ktorý nanesieme kruhovito omáčku. Potlačené zemiaky potiahneme po strede taniera a cez zemiaky prelejeme paradajky, na ktoré poukladáme nakrájané mäso. Jedlo dozdobíme ovareným ružičkovým kelom, ktorý prekrojíme na polovicu a uložíme k jedlu.

Novoročná hviezda

Suroviny: 50 g sušienok Esíčka,100 g kakaových cereálnych sušienok,100 g masla, 1 lyžicu medu,1 lyžičku mletej škorice, 3 lyžice pomarančového džemu na potretie,1 okrúhla alebo ozdobná forma s priemerom asi 26 cm.

Krém: 500 g jemného tvarohu, 200 g kyslej smotany, 150 g kryštálového cukru,1 balíček škoricového cukru, kôra z 1 pomaranča, šťavu z 1/2 pomaranča, 6 plátkov želatíny, 250 ml smotany na šľahanie.

Postup: Keksy pomelieme, zmiešame so zmäknutým maslom, s medom a so škoricou. Dno formy vystelieme papierom na pečenie a roztlačíme cesto. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10 minút. Necháme vychladnúť.2.Pripravíme krém: Vymiešame tvaroh, smotanu, cukor, kôru a šťavu z pomaranča. Plátky želatíny namočíme asi na 5 minút do vody a necháme napučať. Vodu vytlačíme a želatínu preložíme do kastrólika s 3 lyžicami vody. Zahrejeme a keď sa rozpustí, primiešame 3 lyžice tvarohového krému a pridáme k zvyšnej plnke. Vmiešame vyšľahanú smotanu. Korpus natrieme džemom a navrstvíme plnku. Dáme stuhnúť do chladničky.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 713
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 31 242
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 472
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 232
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 825
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 604
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 208
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 839
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 535
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 740
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Zľava Simona Koreňová, Martina Tarageľová

Aj keď rok 2020 bol ochudobnený o mnohé športové podujatia, šachisti stihli počas zmiernenia opatrení zorganizovať viaceré šachové turnaje. Liptovská šachová škola bilancuje rok.

9m
Mimoriadny projekt siete regionálnych týždenníkov MY.

V oboch pracovných zošitoch je veľa logických a zábavných úloh pre deti.

9 h
Ivan Krajčírik v zelenom

Brankára Macíka nahradil v MFK Ružomberok Krajčírik.

20. jan
Ilustračné foto.

Rezervácie na antigénové testovanie sa takmer zaplnili v priebehu niekoľkých hodín. Zostávajú posledné voľné miesta.

20. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

7 h

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

20. jan

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

24 h

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

19. jan

Už ste čítali?