Utorok, 19. marec, 2019 | Meniny má Jozef

Na Nový rok sa najedzte ako králi

Budúci kuchári, žiaci hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši a ich učitelia zostavili pestrý a hlavne nápaditý jedálny lístok na sviatky. Inšpirujte sa, pokračujeme nápadom na prvý deň roku 2019.

(Zdroj: unsplash.com/Herique Félix)

Krehké stromčeky, predjedlo

Suroviny : 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta, 2 lyžice paprikovej pasty ajvar, 150 g plátkov šunky, 1 vajce, 1 šalátová uhorka,100 g tvrdý syr, olivy bez kôstok

Postup: Lístkové cesto potrieme ajvarom a uložíme naňe plátky šunky. Nakrájame ho na užšie kratšie pásiky a napichnime na špajdle namočené vo vode do tvaru stromčeka. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme do zlatista asi 15 minút. Špajdle pred podávaním zapichnime do kúska uhorky alebo inej zeleniny a na vrch nastoknemete olivu alebo kúsok syra v tvare hviezdičky.

Polievka hubové cappuccino

Suroviny: 250g mrazená hubová zmes, 80g maslo, 50g šalotka, 250g zemiaky, 400 ml bieleho vývaru, soľ, mleté čierne korenie, muškátové korenie, mlieko na našľahanie peny.

Postup: Na masle si speníme šalotku, zalejeme vývarom pridáme huby, zemiaky, pochutiny a všetko spolu uvaríme. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Servírujeme v ozdobných šálkach, na vrch polievky dávame našľahané mlieko (ako na cappuccino), pokoreníme korením s mlynčeka a servírujeme s opečeným toastom.

Alternatíva II

Hovädzí vývar s celestínskymi rezancami

Suroviny : 200 g hovädzie mäso predné, kosti špikové 200 g, 15 g soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, 130 g koreňová zelenina, 25 g kel , 50 g cibuľa, 10 g petržlenová vňať

Celestínske rezance: 1 vajce, 125 g mlieko, 75 g múka polohrubá, 5 g soľ, 25 g olej, 5 g pažitka , alebo petžlenová vňať

Pripravíme tradičný hovädzí vývar. Cesto na rezance pripravíme rozšľahaním vajec, mlieka, polohrubej múky, tochu soli.Na panvici pečieme palacinky. Upečené ich zrolujeme a krájame. Vložíme do polievky až pred servírovaním. Z palaciniek môžeme vykrajovať formičkou aj rôzne tvary.

Bravčová panenka na bazalkových paradajkách so zemiakmi a omáčkou s brandy

Suroviny: 600 g bravčová panenka, 400 g lúpaných paradajok, 1kg očistených zemiakov, 100 ml olivový olej, 100g koreňovej zeleniny, 40 ml brandy, 100 g údeného syra, 100 g masla, 100 ml červeného vína, cibuľa, cesnak, bazalka, tymián, petržlenová vňať

Postup: Mäso osolíme, okoreníme, obalíme v zmesi nasekaných byliniek a v olivovom oleji marinujeme niekoľko hodín. Opečieme na panvici vcelku a zabalíme do alobalu. Orestujeme cibuľu, pridáme nakrájané paradajky, bazalku a dochutíme. Uvarené zemiaky popučíme s maslom a údeným syrom. Na panvici, kde sme opekali mäso, orestujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu, zalejeme brandy, vínom, rozmixujeme a dochutíme.

Servírovanie: Jedlo ukladáme na teplý tanier, na ktorý nanesieme kruhovito omáčku. Potlačené zemiaky potiahneme po strede taniera a cez zemiaky prelejeme paradajky, na ktoré poukladáme nakrájané mäso. Jedlo dozdobíme ovareným ružičkovým kelom, ktorý prekrojíme na polovicu a uložíme k jedlu.

Novoročná hviezda

Suroviny: 50 g sušienok Esíčka,100 g kakaových cereálnych sušienok,100 g masla, 1 lyžicu medu,1 lyžičku mletej škorice, 3 lyžice pomarančového džemu na potretie,1 okrúhla alebo ozdobná forma s priemerom asi 26 cm.

Krém: 500 g jemného tvarohu, 200 g kyslej smotany, 150 g kryštálového cukru,1 balíček škoricového cukru, kôra z 1 pomaranča, šťavu z 1/2 pomaranča, 6 plátkov želatíny, 250 ml smotany na šľahanie.

Postup: Keksy pomelieme, zmiešame so zmäknutým maslom, s medom a so škoricou. Dno formy vystelieme papierom na pečenie a roztlačíme cesto. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10 minút. Necháme vychladnúť.2.Pripravíme krém: Vymiešame tvaroh, smotanu, cukor, kôru a šťavu z pomaranča. Plátky želatíny namočíme asi na 5 minút do vody a necháme napučať. Vodu vytlačíme a želatínu preložíme do kastrólika s 3 lyžicami vody. Zahrejeme a keď sa rozpustí, primiešame 3 lyžice tvarohového krému a pridáme k zvyšnej plnke. Vmiešame vyšľahanú smotanu. Korpus natrieme džemom a navrstvíme plnku. Dáme stuhnúť do chladničky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  3. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  4. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  5. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  6. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  7. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene
  8. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami?
  9. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory
  10. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo
  1. Jazdili sme na novom Volkswagene T-Cross!
  2. Alori: upratujte efektívne a bez námahy
  3. Gansberg Koliba - Housing as a symbol of success
  4. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka
  5. V Tescu vlani zákazníci nakúpili až 700 miliónov sl. potravín
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019
  7. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov
  8. OMV ponúka kávu so sebou aj do opakovane použiteľných pohárov
  9. Pojistným podvodům při nehodě zabráníte s kamerou MiVue 733 WiFi
  10. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 23 445
  2. Slovensko čaká najdôležitejšie politické rozhodnutie roka 22 553
  3. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 20 000
  4. Prievidzská firma je malý zázrak. Uznáva ju americké letectvo 17 007
  5. Test LG OLED B8: špičkový 4K televízor za cenu, akú ste nečakali 14 460
  6. Obľúbené Tunisko sa vracia do ponuky dovoleniek na rok 2019 11 633
  7. Ako veľmi eko sa dá byť vo firme s 2 300 zamestnancami? 6 853
  8. Príspevok až 1750 € môžu získať záujemcovia o solárne kolektory 5 749
  9. Máte pri čítaní „krátke ruky“? Vitajte vo svete štyridsiatnikov 5 648
  10. Reportáž: Boli sme pri krste novej lode Costa Venezia 4 057

Hlavné správy z MY Liptov

V Liptovskej nemocnici otvorili zmodernizovanú neurologickú JIS-ku

Zmodernizovanú neurologickú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) otvorili v priestoroch chirurgického pavilónu Liptovskej nemocnice s poliklinikou v Liptovskom Mikuláši.

Ako dopadli voľby v Okrese Liptovský Mikuláš?

V okrese Liptovský Mikuláš zaznamenali najvyššiu účasť v Demänovskej Doline, k urnám prišlo 83,51 percenta voličov.

Kompletné výsledky volieb v Okrese Ružomberok

Pozrite si kompletný prehľad výsledkov volieb v Okrese Ružomberok. Ako sa volilo vo vašom meste alebo dedine?

Vo Valaskej Dubovej

Ako vybrať správny detský bicykel?

Detské bicykle nie sú Lego, nevyberajú sa podľa veku dieťaťa, ale podľa jeho výšky a schopností. Farba ani nálepky princezien nevyvážia zlé vlastnosti, ak sa rozhodnete nesprávne.

Takto sme volili prezidenta na Liptove

Prvé kolo prezidentských volieb máme za sebou. Ako sme volili v okresoch Liptovský Mikuláš a Ružomberok?

Zuzana Čaputová.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Komisia v púchovskom okrese chodila s urnou autom s nálepkami ĽSNS

Vozidlo bolo vyzdobené nálepkami Kotlebovej strany.

Nezvestnú Danielu, matku troch detí, našli v Oravskej priehrade

Dnes sa pri lodenici na Nábreží priehrady zišlo približne sto dobrovoľníkov. Prišli hľadať Rabčanku, podarilo sa im to za pol hodinu.

Známe obchodné centrum v Prievidzi museli evakuovať, došlo v ňom k požiaru (+FOTO)

V priestoroch toalety v obchodnom centre na Nábrežnej ulici v Prievidzi v nedeľu popoludní horelo.

Prezidentské voľby 2019

Ako dopadli prezidentské voľby v Trenčíne a okolí?

Pozrite si kompletné výsledky prezidentských volieb v Trenčíne a okolí. Ktorý kandidát mal najviac hlasov? Kto zabojuje o post prezidenta v 2. kole?

Vybrali SME

Už ste čítali?