Streda, 23. január, 2019 | Meniny má Miloš

Na Nový rok sa najedzte ako králi

Budúci kuchári, žiaci hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši a ich učitelia zostavili pestrý a hlavne nápaditý jedálny lístok na sviatky. Inšpirujte sa, pokračujeme nápadom na prvý deň roku 2019.

(Zdroj: unsplash.com/Herique Félix)

Krehké stromčeky, predjedlo

Suroviny : 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta, 2 lyžice paprikovej pasty ajvar, 150 g plátkov šunky, 1 vajce, 1 šalátová uhorka,100 g tvrdý syr, olivy bez kôstok

Postup: Lístkové cesto potrieme ajvarom a uložíme naňe plátky šunky. Nakrájame ho na užšie kratšie pásiky a napichnime na špajdle namočené vo vode do tvaru stromčeka. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme do zlatista asi 15 minút. Špajdle pred podávaním zapichnime do kúska uhorky alebo inej zeleniny a na vrch nastoknemete olivu alebo kúsok syra v tvare hviezdičky.

Polievka hubové cappuccino

Suroviny: 250g mrazená hubová zmes, 80g maslo, 50g šalotka, 250g zemiaky, 400 ml bieleho vývaru, soľ, mleté čierne korenie, muškátové korenie, mlieko na našľahanie peny.

Postup: Na masle si speníme šalotku, zalejeme vývarom pridáme huby, zemiaky, pochutiny a všetko spolu uvaríme. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Servírujeme v ozdobných šálkach, na vrch polievky dávame našľahané mlieko (ako na cappuccino), pokoreníme korením s mlynčeka a servírujeme s opečeným toastom.

Alternatíva II

Hovädzí vývar s celestínskymi rezancami

Suroviny : 200 g hovädzie mäso predné, kosti špikové 200 g, 15 g soľ, celé čierne korenie, celé nové korenie, 130 g koreňová zelenina, 25 g kel , 50 g cibuľa, 10 g petržlenová vňať

Celestínske rezance: 1 vajce, 125 g mlieko, 75 g múka polohrubá, 5 g soľ, 25 g olej, 5 g pažitka , alebo petžlenová vňať

Pripravíme tradičný hovädzí vývar. Cesto na rezance pripravíme rozšľahaním vajec, mlieka, polohrubej múky, tochu soli.Na panvici pečieme palacinky. Upečené ich zrolujeme a krájame. Vložíme do polievky až pred servírovaním. Z palaciniek môžeme vykrajovať formičkou aj rôzne tvary.

Bravčová panenka na bazalkových paradajkách so zemiakmi a omáčkou s brandy

Suroviny: 600 g bravčová panenka, 400 g lúpaných paradajok, 1kg očistených zemiakov, 100 ml olivový olej, 100g koreňovej zeleniny, 40 ml brandy, 100 g údeného syra, 100 g masla, 100 ml červeného vína, cibuľa, cesnak, bazalka, tymián, petržlenová vňať

Postup: Mäso osolíme, okoreníme, obalíme v zmesi nasekaných byliniek a v olivovom oleji marinujeme niekoľko hodín. Opečieme na panvici vcelku a zabalíme do alobalu. Orestujeme cibuľu, pridáme nakrájané paradajky, bazalku a dochutíme. Uvarené zemiaky popučíme s maslom a údeným syrom. Na panvici, kde sme opekali mäso, orestujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu, zalejeme brandy, vínom, rozmixujeme a dochutíme.

Servírovanie: Jedlo ukladáme na teplý tanier, na ktorý nanesieme kruhovito omáčku. Potlačené zemiaky potiahneme po strede taniera a cez zemiaky prelejeme paradajky, na ktoré poukladáme nakrájané mäso. Jedlo dozdobíme ovareným ružičkovým kelom, ktorý prekrojíme na polovicu a uložíme k jedlu.

Novoročná hviezda

Suroviny: 50 g sušienok Esíčka,100 g kakaových cereálnych sušienok,100 g masla, 1 lyžicu medu,1 lyžičku mletej škorice, 3 lyžice pomarančového džemu na potretie,1 okrúhla alebo ozdobná forma s priemerom asi 26 cm.

Krém: 500 g jemného tvarohu, 200 g kyslej smotany, 150 g kryštálového cukru,1 balíček škoricového cukru, kôra z 1 pomaranča, šťavu z 1/2 pomaranča, 6 plátkov želatíny, 250 ml smotany na šľahanie.

Postup: Keksy pomelieme, zmiešame so zmäknutým maslom, s medom a so škoricou. Dno formy vystelieme papierom na pečenie a roztlačíme cesto. V rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10 minút. Necháme vychladnúť.2.Pripravíme krém: Vymiešame tvaroh, smotanu, cukor, kôru a šťavu z pomaranča. Plátky želatíny namočíme asi na 5 minút do vody a necháme napučať. Vodu vytlačíme a želatínu preložíme do kastrólika s 3 lyžicami vody. Zahrejeme a keď sa rozpustí, primiešame 3 lyžice tvarohového krému a pridáme k zvyšnej plnke. Vmiešame vyšľahanú smotanu. Korpus natrieme džemom a navrstvíme plnku. Dáme stuhnúť do chladničky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  2. Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  7. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  9. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  10. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  1. Prognózy pre slovensky realitný trh v roku 2019
  2. Ako ušetriť s virtuálnym sídlom ?
  3. Rozhodnite o tom, aký projekt podporí Tesco vo vašom okolí!
  4. Nádcha za volant nepatrí. Môže pôsobiť ako alkohol
  5. Ľadový expres dopraví ľudí za lyžovačkou bez prestupov
  6. Relaxačná zóna v záhrade
  7. TRUCK režim zdarma pro autokameru s navigaciou MiVue Drive 60 LM
  8. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV
  9. Vyznáte sa v novom označovaní palív?
  10. Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave
  1. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 17 369
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 17 331
  3. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 16 250
  4. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 7 822
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu? 7 365
  6. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 5 295
  7. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 5 248
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 3 078
  9. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 3 030
  10. Masívna ofenzíva barcelonskej značky v segmente SUV 2 327

Hlavné správy z MY Liptov

Belianska jaskyňa opäť predbehla Demänovskú

Belianska jaskyňa v Belianských Tatrách je druhý rok po sebe najnavštevovanejšou slovenskou jaskyňou. Po dlhých rokoch zosadila z pomyselného trónu najvyhľadávanejších jaskýň Demänovskú jaskyňu slobody.

Erik Daniel na Everton do smrti nezabudne

Minulý týždeň sme Erika Daniela pred tréningom ružomberskej rezervy krátko vyspovedali.

Nočný prológ a meter snehu. Cyklisti jazdili v drsných podmienkach

Najťažšie slovenské zimné preteky na horských bicykloch „Ford Cyklonárez“ sa konali v novom formáte. Vyhral Kristián Jánošík z Liptovskej Lúžnej.

V top dvadsiatke sú tri liptovské základné školy

Inštitút pre ekonomické otázky Ineko každoročne zostavuje rebríček poradia kvality škôl. V rámci Žilinského kraja sa do top dvadsiatky základných škôl dostali tri z Liptova.

Ružomberok trápi smog a zápach

K znečistenému ovzdušiu sa dnes pridal aj obťažujúci zápach z papierní.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Firma nelegálne vyrúbala 750 stromov pri Trenčíne

Vyrúbali stromy v hodnote viac ako pol milióna eur.

Zima na hornej Nitre si vyžiadala prvú obeť. V Prievidzi zamrzol človek

Mestá ponúkajú ľuďom pomoc, no tí ju nie vždy využijú.

Meteorológovia upozorňujú na smog v Trenčíne

Ľudia by mali obmedziť čas strávený vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, ale aj obmedziť fyzickú námahu a športové aktivity.

Koncentrácia smogu je dnes v Martine a Vrútkach extrémne vysoká

​​​​​​​Ak sa dnes obzvlášť necítite dobre, zle sa vám dýcha alebo vás bolí hlava, môže za to sčasti aj poriadne zvýšená hodnota smogu v Martine a Vrútkach. Varujú pred tým meteorológovia.

Vybrali SME

Už ste čítali?