BOBROVEC. Toľko sa chválime nízkou nezamestnanosťou, s čím súvisia hlavne automobilky, že nám pracovných síl ubúda a za výrobné pásy novodobých Fordových dedičov sa už nemá ani kto postaviť. Pravda je taká, že za krátkodobé hospodárske úspechy platíme vysokú cenu. Zanevreli sme okrem iného i na tradičné ovčiarstvo.
Opustené lúky a pasienky naprieč krajinou sú neblahým dôkazom našich aktuálnych priorít, ktoré nerátajú s „otcovou roľou“.
Ovčiarska sezóna sa začala vlahovým deficitom. Nikto nevie, kde sa voda zo snehu stratila. Ovce sú už na lúkach. Od dostatku vody závisí aj kvalita mäsa, ale najmä mlieka. Ovca, najstaršie zdomácnené hospodárske zviera, dáva trojaký úžitok. Mäso, mlieko a vlnu.
Časy, keď sa remeslo dedilo, sú dávno preč
V jednoduchosti výroby bryndze je tajomstvo zdraviu prospešného produktu. Základ tvorí hrudkový ovčí vyzretý syr, ktorý pomelú a zmiešajú so soľou. To je všetko. Surový ovčí syr, ktorý produkujú priamo na salašoch klasickou po stáročia overenou metódou, je plný probiotických mikroorganizmov.
Otvorenie salašníckej sezóny
Slávnostné otvorenie salašníckej sezóny a Bačovej cesty 2019 bude na salaši Pastierska v Bobrovci 26. mája od 13. hodiny.
Symbolické „odomknutie“ lúk a pasienkov v Bobroveckej doline bude za účasti folklórnych súborov, nebude chýbať ani ochutnávka tradičných ovčiarskych špecialít, prezentácia ovčiarskych zvykov a súťaží.
Súčasťou obľúbeného podujatia bude aj trh remeselníkov a Majstrovstvá Bobroveckej doliny v plieskaní pastierskym bičom.
Po konzumácii bryndze, treba ale povedať vyrobenej z nepasterizovaného mlieka, sa znižuje hladina cukru v krvi, „doladí“ sa krvný tlak a podobne. Kilogram bryndze na salaši vyjde asi na deväť eur, ale v hlavnom meste ho kúpite za dvojnásobok.
„Vlažný záujem našej vlády o ovčiarstvo ako také je pre mňa nepochopiteľné, zarážajúce. Chovatelia si musia poradiť. Čoraz ťažšie je nájsť a zamestnať zodpovedných bačov i valachov. Časy, keď sa bačovstvo dedilo z otca na syna, sú dávno preč. Ale na salaši Pastierska v Jalovci sme spokojní. Baču Jozefa Slušniaka, ktorý má v tejto sezóne na starosti spolu s kolektívom vyše 550 dojníc, nám mnohí závidia,“ povedal Milan Gajan, konateľ spoločnosti PPS v Bobrovci, ktorý si myslí, že najsilnejšia generácia bačov nielen v Liptove starne a vymiera.