Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky

Varte s nami 24. decembra: Marinované podkovičky z kapra

Tento recept by vám na dnes poradili študenti a pedagógovia Spojenej školy Ružomberok a Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

(Zdroj: pixabay)

Opekance s makom a medom

Ingrediencie: 500 g hladkej múky, 1 vajce, 2 lyžice oleja, soľ, 40 g droždia, 400 ml mlieka, 4 lyžice práškového cukru, 100 g mletého maku, 5 lyžíc medu, tuk na vymastenie, 200 ml oleja, 125 g masla.

Postup: Z múky, vajca, oleja, štipky soli a kvásku vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť. Na doske odkrajujeme z neho trojcentimetrové šúľance a necháme ešte chvíľu nakysnúť. Plech potrieme tukom a každý šúľanec namočíme do oleja, aby sa pri pečení nezlepili. Šúľance dáme upiecť a necháme vychladnúť. Potom ich preložíme do misky, namočíme do teplého mlieka, posypeme práškovým cukrom, mletým makom a polejeme rozpraženým maslom. Všetko spolu premiešame a polejeme teplým medom.

Kapustnica s údenou rybacinou

Ingrediencie: 1,5 l šťavy z kyslej kapusty, 500 ml vody, za 3 hrste kyslej kapusty, 25 až 50 g sušených húb, 4 zrniečka nového korenia, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 2 údené sladkovodné ryby,
1 lyžica bravčovej masti, 1 cibuľa, 1 lyžica hladkej múky, majorán, 4 uvarené zemiaky.

Postup: Do väčšieho hrnca dáme šťavu z kapusty, prilejeme vodu, pridáme kapustu, huby vopred namočené vo vode a nové korenie. Varíme asi 20 minút, kým huby nebudú mäkké. Pridáme pretlačený cesnak, údené ryby a varíme približne 25 minút. Potom ryby vyberieme a odložíme.

Na rozohriatej masti opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno a zaprášime múkou. Za stáleho miešania chvíľu opekáme a rozmiešame s trochou vody. Zápražku vlejeme do polievky, dochutíme soľou a majoránom. Prevaríme a odstavíme. Na tanieri podávame s varenými nakrájanými zemiakmi a uvarenou údenou rybou.

Vyprážané marinované podkovičky z kapra

Ingrediencie: 8 porcií kapra nakrájaného na podkovičky, marináda, 3 vajcia, 3 lyžičky vegety, 3 lyžičky kukuričného škrobu, mleté čierne korenie, 1 lyžička červenej papriky alebo korenia na ryby, 5 strúčikov cesnaku, olej na vyprážanie, strúhanka na obaľovanie podkovičiek, vajcia na obaľovanie podkovičiek.

Postup: Vajcia rozbijeme do misky a rozšľaháme. Pridáme k nim vegetu, kukuričný škrob, mleté čierne korenie, soľ, červenú papriku a prelisovaný cesnak a premiešame. Do marinády poukladáme osušené porcie kapra nakrájaného na podkovičky. V chladničke necháme marinovať niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Jednotlivé porcie kapra obalíme v trojobale a vyprážame na rozpálenom oleji z každej strany dozlatista.

Vianočný zemiakový šalát

Ingrediencie: 1 kg zemiakov, 2 väčšie cibule, 150 g sterilizovaných uhoriek, 100 g sterilizovanej kapie, 3 uvarené mrkvy, 100 g sterilizovaného zeleru, malá konzerva sterilizovaného hrášku, 2 jablká, 5 lyžíc octu, 3 lyžice kryštálového cukru, 150 ml vody na sladkokyslý nálev, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice plnotučnej horčice, 250 ml majonéza (polovicu môžeme nahradiť jogurtom alebo kyslou smotanou).

Postup: Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Nakrájame ich na polovice a potom na tenké plátky. Cibuľu pokrájame nadrobno a dáme variť spolu s octom, vodou a kryštálovým cukrom. Len čo nálev zovrie, odstavíme ho. Uhorky, uvarenú mrkvu pokrájame na plátky. Sterilizovaný zeler prekrojíme na kratšie rezančeky a kapiu tiež pokrájame na rezance. Jablká nakrájame na hrubšie rezančeky a pridáme scedený hrášok. Všetko spolu zamiešame, spojíme majonézou a dochutíme horčicou, soľou a mletým čiernym korením.

Mangový vianočný sen

Ingrediencie: 1 zrelé mango, 250 ml smotany na šľahanie, 150 ml kokosového mlieka, 1 citrón, štipka nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 karambolu, lístky čerstvej mäty na ozdobu.

Postup: Do mixéra dáme očistené a na väčšie kúsky nakrájané mango, malý kúsok si necháme na ozdobu. Prilejeme vychladenú smotanu, kokosové mlieko, šťavu z jedného citróna, zázvor a vanilínový cukor. Všetky ingrediencie rozmixujeme do jemného lahodného krému, ktorý vložíme na dve hodiny do chladničky. Krém dáme do pohárov na stopke a povrch ozdobíme mangom nakrájaným na malé kocky, plátkom karamboly a zelenými lístkami čerstvej mäty.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  2. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  3. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  4. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  5. Trnavská univerzita: 385 rokov akademickej excelentnosti
  6. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  7. Získaj náskok pred štartom
  8. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  2. Dáma s pávím pierkom
  3. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  4. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  5. Získaj náskok pred štartom
  6. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  7. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  8. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  9. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  10. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 19 053
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 10 758
  3. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 9 439
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 801
  5. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 6 536
  6. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 507
  7. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 147
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 726
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 125
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 4 643
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Jedlo

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Ján Macík v sieni slávy LFZ

Jedným z piatich nových členov Siene slávy Liptovského futbalového zväzu (LFZ) je aj bývalý dlhoročný brankár a potom tréner, najmä mladej zmeny, Ján Macík.

1 h
Peter Hoferica

Tréner Peter Hoferica nový model nepovažuje za najlepšie riešenie. Futbalistom Družstevníka Liptovská Štiavnica v III. lige po dvanástich kolách, keď mužstvá nenaplnili ani program jesennej časti, patrí desiata priečka (5 víťazstiev – 1 remíza – 6 prehier).

5 h

Odpadkové koše na vrchovine Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši sú v posledných týždňoch denne preplnené odpadom z objemných obalov.

10 h
Hľadaná Anna Fábryová.

Nezvestná žena odišla v utorok 23. februára z domu na neznáme miesto a doposiaľ o sebe nepodala žiadne informácie.

24. feb

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pamiatku chce mesto zrekonštruovať.

24. feb

Mierne poklesol počet hospitalizovaných v Rooseveltovej nemocnici.

7 h

Epidemická situácia sa podľa Krajčího stále zhoršuje.

23. feb

V strojárskom podniku v Istebnom ochorela približne štvrtina zamestnancov.

24. feb

Už ste čítali?