Varte s nami 24. decembra: Marinované podkovičky z kapra

Tento recept by vám na dnes poradili študenti a pedagógovia Spojenej školy Ružomberok a Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

(Zdroj: pixabay)

Opekance s makom a medom

Ingrediencie: 500 g hladkej múky, 1 vajce, 2 lyžice oleja, soľ, 40 g droždia, 400 ml mlieka, 4 lyžice práškového cukru, 100 g mletého maku, 5 lyžíc medu, tuk na vymastenie, 200 ml oleja, 125 g masla.

Postup: Z múky, vajca, oleja, štipky soli a kvásku vymiesime cesto a necháme ho vykysnúť. Na doske odkrajujeme z neho trojcentimetrové šúľance a necháme ešte chvíľu nakysnúť. Plech potrieme tukom a každý šúľanec namočíme do oleja, aby sa pri pečení nezlepili. Šúľance dáme upiecť a necháme vychladnúť. Potom ich preložíme do misky, namočíme do teplého mlieka, posypeme práškovým cukrom, mletým makom a polejeme rozpraženým maslom. Všetko spolu premiešame a polejeme teplým medom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kapustnica s údenou rybacinou

Ingrediencie: 1,5 l šťavy z kyslej kapusty, 500 ml vody, za 3 hrste kyslej kapusty, 25 až 50 g sušených húb, 4 zrniečka nového korenia, 2 až 3 strúčiky cesnaku, 2 údené sladkovodné ryby,
1 lyžica bravčovej masti, 1 cibuľa, 1 lyžica hladkej múky, majorán, 4 uvarené zemiaky.

Postup: Do väčšieho hrnca dáme šťavu z kapusty, prilejeme vodu, pridáme kapustu, huby vopred namočené vo vode a nové korenie. Varíme asi 20 minút, kým huby nebudú mäkké. Pridáme pretlačený cesnak, údené ryby a varíme približne 25 minút. Potom ryby vyberieme a odložíme.

Na rozohriatej masti opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno a zaprášime múkou. Za stáleho miešania chvíľu opekáme a rozmiešame s trochou vody. Zápražku vlejeme do polievky, dochutíme soľou a majoránom. Prevaríme a odstavíme. Na tanieri podávame s varenými nakrájanými zemiakmi a uvarenou údenou rybou.

SkryťVypnúť reklamu

Vyprážané marinované podkovičky z kapra

Ingrediencie: 8 porcií kapra nakrájaného na podkovičky, marináda, 3 vajcia, 3 lyžičky vegety, 3 lyžičky kukuričného škrobu, mleté čierne korenie, 1 lyžička červenej papriky alebo korenia na ryby, 5 strúčikov cesnaku, olej na vyprážanie, strúhanka na obaľovanie podkovičiek, vajcia na obaľovanie podkovičiek.

Postup: Vajcia rozbijeme do misky a rozšľaháme. Pridáme k nim vegetu, kukuričný škrob, mleté čierne korenie, soľ, červenú papriku a prelisovaný cesnak a premiešame. Do marinády poukladáme osušené porcie kapra nakrájaného na podkovičky. V chladničke necháme marinovať niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Jednotlivé porcie kapra obalíme v trojobale a vyprážame na rozpálenom oleji z každej strany dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Vianočný zemiakový šalát

Ingrediencie: 1 kg zemiakov, 2 väčšie cibule, 150 g sterilizovaných uhoriek, 100 g sterilizovanej kapie, 3 uvarené mrkvy, 100 g sterilizovaného zeleru, malá konzerva sterilizovaného hrášku, 2 jablká, 5 lyžíc octu, 3 lyžice kryštálového cukru, 150 ml vody na sladkokyslý nálev, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice plnotučnej horčice, 250 ml majonéza (polovicu môžeme nahradiť jogurtom alebo kyslou smotanou).

Postup: Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Necháme vychladnúť a ošúpeme. Nakrájame ich na polovice a potom na tenké plátky. Cibuľu pokrájame nadrobno a dáme variť spolu s octom, vodou a kryštálovým cukrom. Len čo nálev zovrie, odstavíme ho. Uhorky, uvarenú mrkvu pokrájame na plátky. Sterilizovaný zeler prekrojíme na kratšie rezančeky a kapiu tiež pokrájame na rezance. Jablká nakrájame na hrubšie rezančeky a pridáme scedený hrášok. Všetko spolu zamiešame, spojíme majonézou a dochutíme horčicou, soľou a mletým čiernym korením.

Mangový vianočný sen

Ingrediencie: 1 zrelé mango, 250 ml smotany na šľahanie, 150 ml kokosového mlieka, 1 citrón, štipka nastrúhaného čerstvého zázvoru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 karambolu, lístky čerstvej mäty na ozdobu.

Postup: Do mixéra dáme očistené a na väčšie kúsky nakrájané mango, malý kúsok si necháme na ozdobu. Prilejeme vychladenú smotanu, kokosové mlieko, šťavu z jedného citróna, zázvor a vanilínový cukor. Všetky ingrediencie rozmixujeme do jemného lahodného krému, ktorý vložíme na dve hodiny do chladničky. Krém dáme do pohárov na stopke a povrch ozdobíme mangom nakrájaným na malé kocky, plátkom karamboly a zelenými lístkami čerstvej mäty.

Autor: Spojená škola Ružomberok, Súkromná Spojená škola EDUCO, Slanická osada, Námestovo

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 958
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 284
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 026
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 466
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 254
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 064
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 993
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 468
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hlavná cesta je úzka a krajnice sú minimálne.


4
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Medvede pri Liptovskej Kokave.

Medvedici nasadili sledovací obojok.


2

Uvažujete nad kúpou nového auta? Tak práve teraz prichádza tá pravá chvíľa premeniť svoje myšlienky na činy.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu