Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Varte s nami 31. decembra: Plnené bravčové rolky

Tento recept by vám na dnes poradili študenti a pedagógovia Spojenej školy Ružomberok a Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

(Zdroj: pixabay)

Oravská hríbovica

Ingrediencie: 2 hrste sušených húb,100g masla, 2ks cibule, 5 ks cesnak, 2 ks bobkový list, rasca mletá, korenie nové, majorán, korenie čierne mleté, 4-5 ks zemiakov, soľ,1 KL červená paprika mletá,1 PL hladká múka, petržlenová vňať,1l zeleninový vývar.

Postup: Sušené huby prepláchneme tečúcou vodou a namočíme asi na hodinu tak, aby boli ponorené. V hrnci na masle opražíme nakrájanú cibuľu na kocky do zlata, pridáme nakrájaný cesnak, rascu, papriku, ešte opražíme, následne pridáme hl. múku, ktorú opražíme do mandľovej farby. Zalejeme polovicou vývaru, povaríme, hrniec stiahneme bokom a ponorným mixérom všetko premixujeme na hladkú hmotu.

Následne pridáme huby aj s vodou, v ktorej sa kúpali, bob. list, sušené paradajky, kto chce, môže aj koreňovú zeleninu, vývar - voda, nové korenie a varíme asi hodinu.

Súvisiaci článok Varte s nami 30. decembra: Zemiakové placky s kapustou Čítajte 

Pred koncom pridáme na kocky nakrájané zemiaky, dochutíme soľou a ml. korením. Po vypnutí rozdrvíme v dlaniach majoránku, pridáme petr. vnať a necháme prikryté dôjsť asi 10 minút. Samozrejme, sušené huby je možné nahradiť čerstvými, hlivou alebo šampiňónmi, a vývar je možné nahradiť aj mliekom, kyslou kapustovou šťavou alebo smotanou.

Plnené bravčové rolky

Ingrediencie: 400 g bravčového karé, 100 g tvrdého syra, 4 plátky bravčovej šunky alebo slaniny, 2 papriky (zelená a červená),5 kúskov ananásu z konzervy (kolieska), 140 g taveného syra, 50 ml mlieka, 50 g masla, petržlenová vňať, soľ a mleté čierne korenie, čerstvá šalvia, 3 lyžice olivového oleja, 2 lyžice cukru, hladká múka, vajce, strúhanka na obaľovanie, olej na vyprážanie.

Postup: Bravčové rezne si naklepeme, osolíme a okoreníme. Potom ich plníme plátkom syra, plátkom šunky, ananás prekrojíme na menšie kúsky a pridáme k plnke, ďalej naplníme pásikmi oboch farebných paprík. Z mäsa potom urobíme rolku .Tú potom obalíme v trojobale. Do misky si dáme tavený syr pridáme k nemu 50 ml mlieka premiešame a dáme prehriať. Ak sa vám zdá zmes veľmi hustá, rozrieďte ju ešte mliekom. K syru pridajte aj trochu nasekanej petržlenovej vňate, ochuťte ju soľou a korením.

Na panvici si rozpálime maslo, pridáme k nemu 2 lyžice cukru a osmažíme na ňom kúsky ananásu, ktorý nám zostal. Na troche oleja osmažíme šalviové lístky, ktoré necháme na papierovom obrúsku odkvapkať. Vypražené rolky rozkrojíme na polovice a pri podávaní osadíme do syrovej omáčky, pridáme karamelizovaný ananás a ako dekoráciu šalviové lupienky.

Makové pirohy s višňovým džemom

Ingrediencie: 150 g hladkej múky. 50 g mletého maku, štipka soli, 3 vajcia, višňový džem, maslo, práškový cukor.

Súvisiaci článok Varte s nami 29. decembra: Plnené pirohy a bábovka Čítajte 

Postup: Múku premiešame s mletým makom a soľou a postupne zamiešame vajcia. Vypracujeme na tuhšie cesto. Cesto necháme odležať. Vyvaľkáme, vykrojíme kruhy a naplníme višňovým lekvárom. Spoje potrieme rozšľahaným vajcom. Pirohy varíme v osolenej vode 2 – 4 minúty. Polejeme roztopeným maslom, posypeme makom a mletým cukrom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 086
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 927
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 071
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 216
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 660
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 316
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 728
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 537
  9. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 258
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 258
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Hrboltová ide na postup, jesennú časť odohrali bez jedinej prehry

Hovorili sme s trénerom futbalistov TJ Iskra Hrboltová Milanom Krivošom. Nič iné ako postup v ružomberskej mestskej časti sa v súťažnom ročníku 2020/2021 neberie.

Hrboltová v zelenom v zápase proti Lipt. Ondreju.

Vodáci sú už bez vody, ryby vylovené, začína sa modernizácia

Areál vodného slalomu Ondreja Cibáka v Liptovskom Mikuláši je už odstavený.

Po odstavení vody ešte vylovili uviaznuté ryby Liptovskí rybári.

Lekár z martinského infekčného: Koronavírus je zákerný, ubližuje slabším

S Martinom Babušíkom, lekárom Infekčnej kliniky a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin, sme sa rozprávali o chorobe, ktorá hýbe celým Slovenskom. Koronavírus podľa neho mnohí ustoja aj bez príznakov, no pre nemálo ľudí má aj fatálne následky. A na tých musíme myslieť.

 Martin Babušík, vedúci lekár na jednotke intenzívnej starostlivosti 
Kliniky infektológie a cestovnej medicíny v Univerzitnej nemocnici Martin.

Energetici do ochrany vtáctva v Liptovskej Teplej investovali 30-tisíc eur

Na úseku dlhom 1,3 kilometra ošetrili 14 stĺpov a splnili tak požiadavku štátnych ochranárov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?