Varte s nami 1. januára: Roláda z bravčovej panenky plnená sušenými slivkami

Tento recept by vám na dnes poradili študenti a pedagógovia Spojenej školy Ružomberok a Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

(Zdroj: pixabay)

Tatársky biftek z údeného pstruha s citrónovým kaviárom

Ingrediencie: 1 väčší údený pstruh, 125 g masla, 1 malá cibuľa, 1 malý strúčik cesnaku, 1 lyžička plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie, kaviár zo pstruha (môžeme pouPostup: žiť nepravý), citrón.

Zo pstruha vyberieme pinzetou kosti a mäso zomelieme v mlynčeku. Pridáme zmäknuté maslo, soľ, korenie, horčicu, roztlačený cesnak a najemno nakrájanú cibuľu. Dôkladne premiešame, kaviár dochutíme citrónom a podávame s opečenou bagetou. Upravíme na listový šalát, prizdobíme plátkom citróna a reďkovkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Olivy v slaninovo – syrovom župane

Ingrediencie na 24 kúskov: 1 fľaša veľkých zelených olív v náleve (dostať kúpiť v reťazcoch plnené mandľami), olúpané mandle (ak nemáme plnené v náleve), 12 tenkých plátkov prerastenej slaniny, 8 tenkých plátkov eidamu, 1 lyžička sušeného tymiánu, listový šalát na servírovanie.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes plnené bravčové rolky Čítajte 

Postup: Olivy necháme odkvapkať a do každej vložíme mandľu. Plátky slaniny rozrežeme po dĺžke na polovice a uložíme jeden vedľa druhého. Plátky syra rozrežeme po dĺžke na tretiny a položíme na slaninu. Syr trošku posypeme tymianom, dáme naň olivy a celé to zvinieme.

Vyložíme plech papierom na pečenie a závitky na ňom upravíme tak, aby koniec zvinutej slaniny ležal dole. Umyté, osušené šalátové listy uložíme na servírovaciu misu a uložíme na ne olivy v župane.

SkryťVypnúť reklamu

Hubové taštičky v hovädzom vývare

Ingrediencie na vývar: 800 g hovädzieho mäsa, 2 mrkvy, 200 g zeleru, 1 strúčik cesnaku, 100 g sušených húb, 1 vetvička tymianu, soľ, dezertné biele víno.

Ingrediencie na taštičky: 150 g hladkej múky, 1 vajce, 2 žĺtky, 1 lyžička soli.

Suroviny na plnku: 200 g čerstvých malých húb, 1 šalotka, 1 lyžica masla, pol viazaničky pažítky, 1 lyžica smotanového syra (Lučina), 1 žĺtok, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Na vývar pripravíme zeleninu, očistíme ju a s mäsom, sušenými hubami a tymianom dáme do polievkového hrnca. Zalejeme litrom studenej vody. Privedieme do varu, potom plameň zmiernime a hodinu necháme variť. Počas varenia z povrchu odoberáme penu. Uvarený vývar precedíme. Dochutíme soľou a vínom.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes zemiakové placky s kapustou Čítajte 

Do preosiatej múky urobíme jamku, do ktorej pridáme jedno vajce, dva žĺtky a soľ. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré zabalíme do fólie a na 30 minút odložíme do chladničky.

SkryťVypnúť reklamu

Na plnku očistíme huby a najemno posekáme. Očistenú šalotku nadrobno pokrájame a na rozohriatom masle podusíme. Pridáme huby a tak dlho dusíme, až kým sa neodparí všetka tekutina.

Pažítku najemno pokrájame. Syr vymiešame so žĺtkom, pridáme podusené huby a polovicu nasekanej pažítky. Premiešame a dochutíme soľou a korením.

Vychladené cesto rozdelíme na polovicu. Jednu časť natenko vyvaľkáme a potrieme rozšľahaným bielkom. Na rozvaľkané cesto kladieme lyžičkou 12 kopčekov plnky (v pravidelných odstupoch). Druhú časť cesta tiež natenko rozvaľkáme a priložíme na cesto s plnkou. Radielkom vykrojíme 12 štvorcov, okraje cesta pevne pritlačíme, aby plnka nevytiekla. Vo väčšom hrnci privedieme do varu osolenú vodu, taštičky povaríme, vyberieme a necháme odkvapkať.

Roláda z bravčovej panenky plnená sušenými slivkami a bylinkami

Ingrediencie: 1 väčšia bravčová panenka, 1 citrón, 4 lyžice nasekaného rozmarínu, 2 lyžice sušenej šalvie, 3 lyžice slivkového lekváru, 50 g sušených sliviek, 1 lyžica kremžskej horčice, 1 balenie prosciutta alebo schwarzwaldskej šunky, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, maslo.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes plnené pirohy a bábovka Čítajte 

Postup: Do misky nastrúhame dobre umytú kôru z citróna, pridáme nasekaný rozmarín, sušenú šalviu. V druhej miske zmiešame slivkový lekvár s kremžskou horčicou.

Bravčovú panenku umyjeme, osušíme a rozkrojíme na plát. Podľa potreby zľahka naklepeme. Z oboch strán solíme, okoreníme, a potrieme bylinkovou zmesou.

Na vystretý alobal položíme plátky šunky tak, aby sa prekrývali. Na uložené plátky šunky položíme plát mäsa. Natrieme ho zmesou zo slivkového lekváru a kremžskej horčice. Poukladáme na malé kúsky pokrájané sušené slivky. Druhú polovicu sliviek si necháme do šťavy.

Mäsá pevne zrolujeme, aby roláda držala pokope a zakrútime alobal, aby dobre držala tvar. Pečieme v rúre pri teplote 160 °C asi hodinu, pričom na plechu musí byť dostatok vody. Upečenú roládu vyberieme, pri rozbaľovaní z alobalu si zachytíme vytekajúcu šťavu. Roládu si ešte pri teplote 180 °C zapečieme, aby bola šunka chrumkavá, ale pozor, aby sme ju nevysušili.

Na panvicu si dáme trochu oleja, pridáme zvyšnú zmes (lekvár s kremžskou horčicou), prilejeme výpek z pečenia a zvyšok pokrájaných sliviek. Tekutinu zredukujeme a zahustíme maslom. Dochutíme soľou.

Zemiaky s lieskovými orieškami

Ingrediencie: 1 kg malých zemiakov, soľ, 125 g masla, 100 g nasekaných lieskových alebo vlašských orechov.

Postup: Zemiaky so šupkou dôkladne vydrhneme pod tečúcou vodou. Vložíme do hrnca s osolenou vriacou vodou a asi 20 minút varíme domäkka. Potom scedíme, necháme mierne vychladnúť a olúpeme. V panvici rozohrejeme maslo. Pridáme nasekané oriešky a opečieme do zlatohneda. Zemiaky obalíme v orieškovom masle, podľa chuti ešte osolíme.

Novoročná kávová torta

Ingrediencie na korpus: 6 vajec, 140 g práškového cukru, 0,5 balíčka vanilínového cukru, 80 g hrubej múky, 0,5 lyžičky kypriaceho prášku, 20 g kakaa, 2 lyžičky mletej kávy, 50 g mletých orechov, 50 ml kávového alebo čokoládového likéru, trochu masla na vymazanie formy, 100 g marcipánu, čokoládové kávové zrná na ozdobenie.

Ingrediencie na krém: 200 ml mlieka, 50 g hladkej múky, 150 ml uvarenej čiernej kávy, 200 g zmäknutého masla, 130 g práškového cukru,.

Ingrediencie na polevu: 100 g horkej čokolády (50-percentnej), 40g stuženého tuku (Cera).

Postup: Dno tortovej formy vymažeme a vyložíme papierom na pečenie. Vajcia rozklepneme, žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom, preosiatym kakaom, kávou a mletými orechmi. Žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom vyšľaháme do hustej peny. Po častiach do nej vmiešame pripravenú múčnu zmes a tuhý sneh z bielkov.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes pstruh na krúpach a cvikle Čítajte 

Rúru vyhrejeme na 170 °C. Cesto rozotrieme do pripravenej formy. Vo vyhriatej rúre pečieme 25 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.

Krém: V mlieku rozmiešame múku, pridáme kávu a uvaríme hustú kašu. Miešame do vychladnutia. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľaháme do peny, do ktorej postupne vmiešame vychladnutú kašu.

Vychladnutý korpus (najlepšie na druhý deň) prekrojíme na dva pláty, ktoré pokvapkáme likérom a spojíme polovicou krému. Celú tortu natrieme zvyšným krémom. Povrch polejeme čokoládovou polevou, ktorú urobíme tak, že v teplom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu so stuženým tukom, dobre vymiešame a necháme stuhnúť. Ozdobíme marcipánom a čokoládovými kávovými zrnami.

Autor: Spojená škola Ružomberok, Súkromná Spojená škola EDUCO, Slanická osada, Námestovo

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 315
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 956
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 165
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 512
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 363
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 103
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 749
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 473
  1. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  2. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  3. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  4. František Kukura: Slovensko ešte neskončilo. Možno práve začína.
  5. Marián Viskupič: Fico a Kamenický sa pred kamerami tľapkajú po chrbte, čísla ich usvedčujú z klamstva
  6. Anna Miľanová: Vládna koalícia žije v bubline so zdravou klímou?!
  7. Michaela Witters: Štvorročnej škôlkarke nadávali spolužiaci do „kaka“. Takto zareagovala...
  8. Eva Gallova: Dopadnú Ukrajinci tak ako za starých čias dopadli Indiáni?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 971
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 995
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 872
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 941
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 369
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 212
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 052
  8. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 478
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Most ponad rieku Revúca je mimoriadne vyťažený.

Radnica dostala na realizáciu dotáciu.


David Púchovský.

David Púchovský roky pracoval pod ľuďmi zo Smeru.


2

Objavte Slovensko inak – pestré, živé a plné prekvapení.


Dievčatá dosiahli skvelý úspech.

Juniorky MBR Ružomberok skvelým spôsom ovládli majstrovstvá Slovenska v basketbale dievčat junioriek (U 19) v Košiciach.


Ján Svrček
  1. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  2. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  3. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  4. František Kukura: Slovensko ešte neskončilo. Možno práve začína.
  5. Marián Viskupič: Fico a Kamenický sa pred kamerami tľapkajú po chrbte, čísla ich usvedčujú z klamstva
  6. Anna Miľanová: Vládna koalícia žije v bubline so zdravou klímou?!
  7. Michaela Witters: Štvorročnej škôlkarke nadávali spolužiaci do „kaka“. Takto zareagovala...
  8. Eva Gallova: Dopadnú Ukrajinci tak ako za starých čias dopadli Indiáni?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 971
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 995
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 872
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 941
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 369
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 212
  7. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 052
  8. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 6 478
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu