Pondelok, 20. január, 2020 | Meniny má Dalibor

Varte s nami 1. januára: Roláda z bravčovej panenky plnená sušenými slivkami

Tento recept by vám na dnes poradili študenti a pedagógovia Spojenej školy Ružomberok a Súkromnej Spojenej školy EDUCO, Slanická osada, Námestovo.

(Zdroj: pixabay)

Tatársky biftek z údeného pstruha s citrónovým kaviárom

Ingrediencie: 1 väčší údený pstruh, 125 g masla, 1 malá cibuľa, 1 malý strúčik cesnaku, 1 lyžička plnotučnej horčice, soľ, mleté čierne korenie, kaviár zo pstruha (môžeme pouPostup: žiť nepravý), citrón.

Zo pstruha vyberieme pinzetou kosti a mäso zomelieme v mlynčeku. Pridáme zmäknuté maslo, soľ, korenie, horčicu, roztlačený cesnak a najemno nakrájanú cibuľu. Dôkladne premiešame, kaviár dochutíme citrónom a podávame s opečenou bagetou. Upravíme na listový šalát, prizdobíme plátkom citróna a reďkovkou.

Olivy v slaninovo – syrovom župane

Ingrediencie na 24 kúskov: 1 fľaša veľkých zelených olív v náleve (dostať kúpiť v reťazcoch plnené mandľami), olúpané mandle (ak nemáme plnené v náleve), 12 tenkých plátkov prerastenej slaniny, 8 tenkých plátkov eidamu, 1 lyžička sušeného tymiánu, listový šalát na servírovanie.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes plnené bravčové rolky Čítajte 

Postup: Olivy necháme odkvapkať a do každej vložíme mandľu. Plátky slaniny rozrežeme po dĺžke na polovice a uložíme jeden vedľa druhého. Plátky syra rozrežeme po dĺžke na tretiny a položíme na slaninu. Syr trošku posypeme tymianom, dáme naň olivy a celé to zvinieme.

Vyložíme plech papierom na pečenie a závitky na ňom upravíme tak, aby koniec zvinutej slaniny ležal dole. Umyté, osušené šalátové listy uložíme na servírovaciu misu a uložíme na ne olivy v župane.

Hubové taštičky v hovädzom vývare

Ingrediencie na vývar: 800 g hovädzieho mäsa, 2 mrkvy, 200 g zeleru, 1 strúčik cesnaku, 100 g sušených húb, 1 vetvička tymianu, soľ, dezertné biele víno.

Ingrediencie na taštičky: 150 g hladkej múky, 1 vajce, 2 žĺtky, 1 lyžička soli.

Suroviny na plnku: 200 g čerstvých malých húb, 1 šalotka, 1 lyžica masla, pol viazaničky pažítky, 1 lyžica smotanového syra (Lučina), 1 žĺtok, soľ, mleté čierne korenie.

Postup: Na vývar pripravíme zeleninu, očistíme ju a s mäsom, sušenými hubami a tymianom dáme do polievkového hrnca. Zalejeme litrom studenej vody. Privedieme do varu, potom plameň zmiernime a hodinu necháme variť. Počas varenia z povrchu odoberáme penu. Uvarený vývar precedíme. Dochutíme soľou a vínom.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes zemiakové placky s kapustou Čítajte 

Do preosiatej múky urobíme jamku, do ktorej pridáme jedno vajce, dva žĺtky a soľ. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré zabalíme do fólie a na 30 minút odložíme do chladničky.

Na plnku očistíme huby a najemno posekáme. Očistenú šalotku nadrobno pokrájame a na rozohriatom masle podusíme. Pridáme huby a tak dlho dusíme, až kým sa neodparí všetka tekutina.

Pažítku najemno pokrájame. Syr vymiešame so žĺtkom, pridáme podusené huby a polovicu nasekanej pažítky. Premiešame a dochutíme soľou a korením.

Vychladené cesto rozdelíme na polovicu. Jednu časť natenko vyvaľkáme a potrieme rozšľahaným bielkom. Na rozvaľkané cesto kladieme lyžičkou 12 kopčekov plnky (v pravidelných odstupoch). Druhú časť cesta tiež natenko rozvaľkáme a priložíme na cesto s plnkou. Radielkom vykrojíme 12 štvorcov, okraje cesta pevne pritlačíme, aby plnka nevytiekla. Vo väčšom hrnci privedieme do varu osolenú vodu, taštičky povaríme, vyberieme a necháme odkvapkať.

Roláda z bravčovej panenky plnená sušenými slivkami a bylinkami

Ingrediencie: 1 väčšia bravčová panenka, 1 citrón, 4 lyžice nasekaného rozmarínu, 2 lyžice sušenej šalvie, 3 lyžice slivkového lekváru, 50 g sušených sliviek, 1 lyžica kremžskej horčice, 1 balenie prosciutta alebo schwarzwaldskej šunky, 1 cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, maslo.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes plnené pirohy a bábovka Čítajte 

Postup: Do misky nastrúhame dobre umytú kôru z citróna, pridáme nasekaný rozmarín, sušenú šalviu. V druhej miske zmiešame slivkový lekvár s kremžskou horčicou.

Bravčovú panenku umyjeme, osušíme a rozkrojíme na plát. Podľa potreby zľahka naklepeme. Z oboch strán solíme, okoreníme, a potrieme bylinkovou zmesou.

Na vystretý alobal položíme plátky šunky tak, aby sa prekrývali. Na uložené plátky šunky položíme plát mäsa. Natrieme ho zmesou zo slivkového lekváru a kremžskej horčice. Poukladáme na malé kúsky pokrájané sušené slivky. Druhú polovicu sliviek si necháme do šťavy.

Mäsá pevne zrolujeme, aby roláda držala pokope a zakrútime alobal, aby dobre držala tvar. Pečieme v rúre pri teplote 160 °C asi hodinu, pričom na plechu musí byť dostatok vody. Upečenú roládu vyberieme, pri rozbaľovaní z alobalu si zachytíme vytekajúcu šťavu. Roládu si ešte pri teplote 180 °C zapečieme, aby bola šunka chrumkavá, ale pozor, aby sme ju nevysušili.

Na panvicu si dáme trochu oleja, pridáme zvyšnú zmes (lekvár s kremžskou horčicou), prilejeme výpek z pečenia a zvyšok pokrájaných sliviek. Tekutinu zredukujeme a zahustíme maslom. Dochutíme soľou.

Zemiaky s lieskovými orieškami

Ingrediencie: 1 kg malých zemiakov, soľ, 125 g masla, 100 g nasekaných lieskových alebo vlašských orechov.

Postup: Zemiaky so šupkou dôkladne vydrhneme pod tečúcou vodou. Vložíme do hrnca s osolenou vriacou vodou a asi 20 minút varíme domäkka. Potom scedíme, necháme mierne vychladnúť a olúpeme. V panvici rozohrejeme maslo. Pridáme nasekané oriešky a opečieme do zlatohneda. Zemiaky obalíme v orieškovom masle, podľa chuti ešte osolíme.

Novoročná kávová torta

Ingrediencie na korpus: 6 vajec, 140 g práškového cukru, 0,5 balíčka vanilínového cukru, 80 g hrubej múky, 0,5 lyžičky kypriaceho prášku, 20 g kakaa, 2 lyžičky mletej kávy, 50 g mletých orechov, 50 ml kávového alebo čokoládového likéru, trochu masla na vymazanie formy, 100 g marcipánu, čokoládové kávové zrná na ozdobenie.

Ingrediencie na krém: 200 ml mlieka, 50 g hladkej múky, 150 ml uvarenej čiernej kávy, 200 g zmäknutého masla, 130 g práškového cukru,.

Ingrediencie na polevu: 100 g horkej čokolády (50-percentnej), 40g stuženého tuku (Cera).

Postup: Dno tortovej formy vymažeme a vyložíme papierom na pečenie. Vajcia rozklepneme, žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s kypriacim práškom, preosiatym kakaom, kávou a mletými orechmi. Žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom vyšľaháme do hustej peny. Po častiach do nej vmiešame pripravenú múčnu zmes a tuhý sneh z bielkov.

Súvisiaci článok Varte s nami: Dnes pstruh na krúpach a cvikle Čítajte 

Rúru vyhrejeme na 170 °C. Cesto rozotrieme do pripravenej formy. Vo vyhriatej rúre pečieme 25 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.

Krém: V mlieku rozmiešame múku, pridáme kávu a uvaríme hustú kašu. Miešame do vychladnutia. Zmäknuté maslo s cukrom vyšľaháme do peny, do ktorej postupne vmiešame vychladnutú kašu.

Vychladnutý korpus (najlepšie na druhý deň) prekrojíme na dva pláty, ktoré pokvapkáme likérom a spojíme polovicou krému. Celú tortu natrieme zvyšným krémom. Povrch polejeme čokoládovou polevou, ktorú urobíme tak, že v teplom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu so stuženým tukom, dobre vymiešame a necháme stuhnúť. Ozdobíme marcipánom a čokoládovými kávovými zrnami.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  3. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  4. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých
  5. Viete, prečo sú dôležité ekologické predajne?
  6. Prichádza nová doba: firmy, ktoré riešia spoločenské problémy
  7. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je?
  8. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár
  9. Nové VIVO! Bratislava žne úspechy
  1. V košickom Kauflande pribudol nový McDonald´s
  2. Duálna akadémia: Na strednej škole sa vzdelávajú, aj zarábajú
  3. SEAT získal titul Company of the Year na CES 2020
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Česko-Slovenský ples sa blíži, v predaji sú posledné vstupenky
  6. Nezabudnite na svoju povinnosť do konca januára 2020!
  7. Na otočku či pár dní. Tieto výlety za hranice zvládnete hocikedy
  8. myhive Polus Towers menia meno na myhive Vajnorská
  9. Ako budeme jesť v roku 2020? Letí výstrednosť aj ekológia
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte!
  1. First moment Turecko: Deväť hotelov len pre dospelých 13 560
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 13 491
  3. Slovenský magazín čítajú v 83 krajinách sveta. Viete, o čom je? 10 989
  4. Takto by ste sa mali správať v horách, radí horský záchranár 10 233
  5. Tipy od sprievodkyne: Magický Marakéš vás očarí svojimi vôňami 8 939
  6. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 8 257
  7. Miesta na Slovensku, o ktorých ste možno nevedeli 8 084
  8. Vydávajú tých, ktorých sa iní báli. Vydavateľstvo Absynt 7 974
  9. Keď okolo neho kráčali, vždy spal. Čo prežívajú zachránení 7 706
  10. Ako na nový rok… Za toto rozhodne neplaťte! 7 186

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Pripravili film o minulosti Liptovských Sliačov

Starý spôsob života v súčasnosti majú v pamäti len najstarší obyvatelia obce.

Nehoda pri Liptovskej Osade.

V Ružomberku a okolí platí upozornenie pred smogovou situáciou

Upozornenie pred smogovou situáciou pre častice PM10 platí v Ružomberku a okolí. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) ju vyhlásil vo štvrtok a platí až do odvolania.

Ružomberok znova trápi smog.

Nezvestného 15-ročného Kevina vypátrali v Severnom Írsku

Polícia odvoláva pátranie po nezvestnom 15-ročnom Kevinovi Puškovi z Ružomberka.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Fantastická Paulína Fialková. V Ruhpoldingu ju zdolala iba Eckhoffová

Rodáčka z Horehronia skončila v stíhacích pretekoch na druhom mieste.

FOTO: Turisti v Cigli a Handlovej pokorili účastnícky rekord

Tradičné zimné podujatie Pochod vďaky SNP prilákal na svoj 45. ročník takmer 2800 ľudí z celého Slovenska.

Polícia hľadala 18-ročného Patrika

Policajti pátrali po mladíkovi, ktorý sa nevrátil z diskotéky.

Levice: Vodič zrazil na parkovisku 13-ročné dievča

Nehoda sa stala pri obchodnom centre v Leviciach. Chodkyňa skončila v nemocnici.

Vybrali SME

Už ste čítali?