Chuť legendárnej horčice strážia Liptáci už takmer sedem desaťročí

Horčica sa stala pevnou súčasťou slovenskej kuchyne. Každý národ má tu svoju, Francúzi dijonskú, Nemci svoju žltú a Slováci majú liptovskomikulášsku.

Foto z roku 1994: superkontrolou správnosti plnenia je Oľga GlembováFoto z roku 1994: superkontrolou správnosti plnenia je Oľga Glembová (Zdroj: Archív TASR/ František Dejčík)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Jedia ju celé generácie, stále v takmer nezmenenom obale a s rovnakou chuťou. Už desaťročia ju Slováci nevymenili, pretože ak horčica, tak z Liptovského Mikuláša.

Stala sa jednou z mála ikonických potravín, ktoré sa úspešne držia v našich domácnostiach a nevytlačila ich ani zahraničná konkurencia. Skôr naopak, Slováci inú horčicu ani nechcú, na chuť a kvalitu svojej horčice sú nároční a citliví.

Tajomstvo úspechu sme boli hľadať priamo v liptovskomikulášskom závode.
Ročne tu vyrobia približne štyritisíc ton horčice, hlavne pre slovenský trh.

SkryťVypnúť reklamu

Absolútna väčšina je plnotučná horčica, nasleduje kremžská a rôzne ochutené horčice, napríklad francúzska, feferónová a chrenová z miestnej produkcie, ktoré si už tiež našli svoje miesto v slovenskej kuchyni.

Tradície sa nevzdali

Vraj liptovskomikulášsku horčicu spoznať aj so zavretými očami, pretože má absolútne nezameniteľnú chuť. Niektoré značky, ktoré vznikli ešte za bývalého režimu, neprežili prechod na kapitalizmus, neobstáli v tvrdej zahraničnej konkurencii alebo mali smolu na nového majiteľa.

Horčica sa dodnes vyrába s pôvodnou receptúrou. Nový majiteľ správne pochopil, že nie je dobrý nápad zahodiť desaťročia budovanú tradíciu a ponechal výrobu klasickej horčice.

Po oddelení od pôvodných majiteľov len pridal aj označenie kráľovská, čo vychádza z historických podkladov. Stále ju vyrábali v úplne pôvodnej receptúre, rokmi sa zmenila iba v tom, že je absolútne bez konzervačných látok.

SkryťVypnúť reklamu

Zmeny ľudia pocítia hneď

„Za úspechom stoja tradičná výroba, receptúra a výber kvalitných surovín,“ zhrnul manažér závodu Tomáš Puhalla s tým, že vďaka tomu nemajú konkurenciu a držia si top pozíciu na slovenskom trhu. Celé desaťročia nebolo potrebné meniť receptúru liptovskomikulášskej horčice či výrazne zasahovať do jej obalu.

Prečítajte si: Spod rúk liptovských stolárov vychádzal ikonický nábytok Čítajte 

Akoby sa predávala sama. Ale nie je to celkom tak, výhoda tradície znamená aj záväzok, pretože ľudia sú citliví na akúkoľvek zmenu.

Základom výroby je horčičné semeno. Liptáci majú už dlhé roky nastavené štandardy kvality veľmi vysoko a na výber horčičného semena sú mimoriadne nároční. Vedia prečo.

Akákoľvek odchýlka by sa ukázala na chuti horčice a to si nemôžu dovoliť. Dôsledne trvajú na tom, aby bolo bez nečistôt, cudzích prímesí a spĺňalo požadovanú vlhkosť. Ak horčičné semeno nevyhovie, do výroby ho nepustia.

SkryťVypnúť reklamu

Nedokonalosť odhalia pohľadom

Priamo vo výrobnom závode v Liptovskom Mikuláši sme zistili, že nielen kvalita horčičného semena je dôležitá.

Vyrábať klasickú kráľovskú horčicu na inom mieste, ako je Liptov, a zachovať jej legendárnu chuť, by bolo zrejme nemožné.
Svoju úlohu zohráva aj voda, tá je miestna, z miestnych vodných zdrojov.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C7W2M na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 400
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 561
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 335
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 395
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 996
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 549
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 075
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Obľúbený predajca elektroniky NAY pokračuje vo svojom VEĽKOM VÝPREDAJI.


Najlepšie tímy.

Organizátorov teší účasť.


Ilustračná fotografia.

Podľa rozpisu hlavných pojednávaní by sa v kauze malo začať pojednávať 15. apríla.


TASR
Zásahový tím pre medveďa hnedého v Jasenskej doline.

Okres Liptovský Mikuláš rozdelili.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu