Štvrtok, 6. máj, 2021 | Meniny má HermínaKrížovkyKrížovky

Chuť legendárnej horčice strážia Liptáci už takmer sedem desaťročí

Horčica sa stala pevnou súčasťou slovenskej kuchyne. Každý národ má tu svoju, Francúzi dijonskú, Nemci svoju žltú a Slováci majú liptovskomikulášsku.

Foto z roku 1994: superkontrolou správnosti plnenia je Oľga GlembováFoto z roku 1994: superkontrolou správnosti plnenia je Oľga Glembová (Zdroj: Archív TASR/ František Dejčík)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Jedia ju celé generácie, stále v takmer nezmenenom obale a s rovnakou chuťou. Už desaťročia ju Slováci nevymenili, pretože ak horčica, tak z Liptovského Mikuláša.

Stala sa jednou z mála ikonických potravín, ktoré sa úspešne držia v našich domácnostiach a nevytlačila ich ani zahraničná konkurencia. Skôr naopak, Slováci inú horčicu ani nechcú, na chuť a kvalitu svojej horčice sú nároční a citliví.

Tajomstvo úspechu sme boli hľadať priamo v liptovskomikulášskom závode.
Ročne tu vyrobia približne štyritisíc ton horčice, hlavne pre slovenský trh.

Absolútna väčšina je plnotučná horčica, nasleduje kremžská a rôzne ochutené horčice, napríklad francúzska, feferónová a chrenová z miestnej produkcie, ktoré si už tiež našli svoje miesto v slovenskej kuchyni.

Tradície sa nevzdali

Vraj liptovskomikulášsku horčicu spoznať aj so zavretými očami, pretože má absolútne nezameniteľnú chuť. Niektoré značky, ktoré vznikli ešte za bývalého režimu, neprežili prechod na kapitalizmus, neobstáli v tvrdej zahraničnej konkurencii alebo mali smolu na nového majiteľa.

Horčica sa dodnes vyrába s pôvodnou receptúrou. Nový majiteľ správne pochopil, že nie je dobrý nápad zahodiť desaťročia budovanú tradíciu a ponechal výrobu klasickej horčice.

Po oddelení od pôvodných majiteľov len pridal aj označenie kráľovská, čo vychádza z historických podkladov. Stále ju vyrábali v úplne pôvodnej receptúre, rokmi sa zmenila iba v tom, že je absolútne bez konzervačných látok.

Zmeny ľudia pocítia hneď

„Za úspechom stoja tradičná výroba, receptúra a výber kvalitných surovín,“ zhrnul manažér závodu Tomáš Puhalla s tým, že vďaka tomu nemajú konkurenciu a držia si top pozíciu na slovenskom trhu. Celé desaťročia nebolo potrebné meniť receptúru liptovskomikulášskej horčice či výrazne zasahovať do jej obalu.

Prečítajte si: Spod rúk liptovských stolárov vychádzal ikonický nábytok Čítajte 

Akoby sa predávala sama. Ale nie je to celkom tak, výhoda tradície znamená aj záväzok, pretože ľudia sú citliví na akúkoľvek zmenu.

Základom výroby je horčičné semeno. Liptáci majú už dlhé roky nastavené štandardy kvality veľmi vysoko a na výber horčičného semena sú mimoriadne nároční. Vedia prečo.

Akákoľvek odchýlka by sa ukázala na chuti horčice a to si nemôžu dovoliť. Dôsledne trvajú na tom, aby bolo bez nečistôt, cudzích prímesí a spĺňalo požadovanú vlhkosť. Ak horčičné semeno nevyhovie, do výroby ho nepustia.

Nedokonalosť odhalia pohľadom

Priamo vo výrobnom závode v Liptovskom Mikuláši sme zistili, že nielen kvalita horčičného semena je dôležitá.

Vyrábať klasickú kráľovskú horčicu na inom mieste, ako je Liptov, a zachovať jej legendárnu chuť, by bolo zrejme nemožné.
Svoju úlohu zohráva aj voda, tá je miestna, z miestnych vodných zdrojov.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C7W2M na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M7W2M na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  2. Chcete mať pasívny príjem vďaka investovaniu? Ako začať?
  3. Prieskum odhalil slabiny slovenských firiem. Na čo si dať pozor?
  4. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  5. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  6. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  7. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  8. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  9. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička
  10. Hľadáte firmu na predaj? Poradíme vám, ako ju nájsť
  1. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  2. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  3. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  4. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  5. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  6. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  7. Ako zabezpečiť vhodné podmienky na dôstojnú prácu?
  8. Moderná drevostavba s vlastným rukopisom
  9. Prieskum odhalil slabiny slovenských firiem. Na čo si dať pozor?
  10. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 58 007
  2. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 18 398
  3. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 14 723
  4. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 12 368
  5. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 8 122
  6. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 8 096
  7. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 7 801
  8. Tipy od delegátky: Egypt má veľa turistami neobjavených miest 7 152
  9. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 7 132
  10. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 6 841
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

V bránke špecialista v Liptovskej Ondrašovej na penalty Vilo Stano.

Svojimi výkonmi v jesennej časti si futbalisti Liptovskej Ondrašovej vybojovali siedme miesto.

5 h
Ilustračné. Takto vyzeral zápis prvákov pred pandémiou.

Do prvých ročníkov mestských základných škôl v Liptovskom Mikuláši sa v apríli zapísalo 317 detí.

9 h

Stromy v minulosti bežne lemovali cesty, nepredstavovali nebezpečenstvo, práve naopak, pocestných chránili pred slnkom, teplom, vetrom a sčasti aj dažďom.

18 h

Čo hovorí olympijský víťaz na očkovanie športovcov a politické napätie okolo letnej olympiády? Pozrite/vypočujte si zaujímavý rozhovor.

18 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Muž jazdil po republike vlakom, keď sa mu minuli peniaze, túlal sa hladný po okolí Dolného Kubína.

14 h

ÚFP im dôrazne neodporúča dohrať tri ligové kolá.

12 h

Mercedes vyletel zo zákruty. Na mieste, kde sa stala nehoda, osadili bicykel duchov.

2. máj

Momentálne sú vo výstavbe cyklotrasy na Piešťanskej ulici a Na kamenci.

14 h

Už ste čítali?