LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Jedia ju celé generácie, stále v takmer nezmenenom obale a s rovnakou chuťou. Už desaťročia ju Slováci nevymenili, pretože ak horčica, tak z Liptovského Mikuláša.
Stala sa jednou z mála ikonických potravín, ktoré sa úspešne držia v našich domácnostiach a nevytlačila ich ani zahraničná konkurencia. Skôr naopak, Slováci inú horčicu ani nechcú, na chuť a kvalitu svojej horčice sú nároční a citliví.
Tajomstvo úspechu sme boli hľadať priamo v liptovskomikulášskom závode.
Ročne tu vyrobia približne štyritisíc ton horčice, hlavne pre slovenský trh.
Absolútna väčšina je plnotučná horčica, nasleduje kremžská a rôzne ochutené horčice, napríklad francúzska, feferónová a chrenová z miestnej produkcie, ktoré si už tiež našli svoje miesto v slovenskej kuchyni.
Tradície sa nevzdali
Vraj liptovskomikulášsku horčicu spoznať aj so zavretými očami, pretože má absolútne nezameniteľnú chuť. Niektoré značky, ktoré vznikli ešte za bývalého režimu, neprežili prechod na kapitalizmus, neobstáli v tvrdej zahraničnej konkurencii alebo mali smolu na nového majiteľa.
Horčica sa dodnes vyrába s pôvodnou receptúrou. Nový majiteľ správne pochopil, že nie je dobrý nápad zahodiť desaťročia budovanú tradíciu a ponechal výrobu klasickej horčice.
Po oddelení od pôvodných majiteľov len pridal aj označenie kráľovská, čo vychádza z historických podkladov. Stále ju vyrábali v úplne pôvodnej receptúre, rokmi sa zmenila iba v tom, že je absolútne bez konzervačných látok.
Zmeny ľudia pocítia hneď
„Za úspechom stoja tradičná výroba, receptúra a výber kvalitných surovín,“ zhrnul manažér závodu Tomáš Puhalla s tým, že vďaka tomu nemajú konkurenciu a držia si top pozíciu na slovenskom trhu. Celé desaťročia nebolo potrebné meniť receptúru liptovskomikulášskej horčice či výrazne zasahovať do jej obalu.

Akoby sa predávala sama. Ale nie je to celkom tak, výhoda tradície znamená aj záväzok, pretože ľudia sú citliví na akúkoľvek zmenu.
Základom výroby je horčičné semeno. Liptáci majú už dlhé roky nastavené štandardy kvality veľmi vysoko a na výber horčičného semena sú mimoriadne nároční. Vedia prečo.
Akákoľvek odchýlka by sa ukázala na chuti horčice a to si nemôžu dovoliť. Dôsledne trvajú na tom, aby bolo bez nečistôt, cudzích prímesí a spĺňalo požadovanú vlhkosť. Ak horčičné semeno nevyhovie, do výroby ho nepustia.
Nedokonalosť odhalia pohľadom
Priamo vo výrobnom závode v Liptovskom Mikuláši sme zistili, že nielen kvalita horčičného semena je dôležitá.
Vyrábať klasickú kráľovskú horčicu na inom mieste, ako je Liptov, a zachovať jej legendárnu chuť, by bolo zrejme nemožné.
Svoju úlohu zohráva aj voda, tá je miestna, z miestnych vodných zdrojov.