Štvrtok, 13. máj, 2021 | Meniny má ServácKrížovkyKrížovky

Chuť legendárnej horčice strážia Liptáci už takmer sedem desaťročí

Horčica sa stala pevnou súčasťou slovenskej kuchyne. Každý národ má tu svoju, Francúzi dijonskú, Nemci svoju žltú a Slováci majú liptovskomikulášsku.

Foto z roku 1994: superkontrolou správnosti plnenia je Oľga GlembováFoto z roku 1994: superkontrolou správnosti plnenia je Oľga Glembová (Zdroj: Archív TASR/ František Dejčík)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Jedia ju celé generácie, stále v takmer nezmenenom obale a s rovnakou chuťou. Už desaťročia ju Slováci nevymenili, pretože ak horčica, tak z Liptovského Mikuláša.

Stala sa jednou z mála ikonických potravín, ktoré sa úspešne držia v našich domácnostiach a nevytlačila ich ani zahraničná konkurencia. Skôr naopak, Slováci inú horčicu ani nechcú, na chuť a kvalitu svojej horčice sú nároční a citliví.

Tajomstvo úspechu sme boli hľadať priamo v liptovskomikulášskom závode.
Ročne tu vyrobia približne štyritisíc ton horčice, hlavne pre slovenský trh.

Absolútna väčšina je plnotučná horčica, nasleduje kremžská a rôzne ochutené horčice, napríklad francúzska, feferónová a chrenová z miestnej produkcie, ktoré si už tiež našli svoje miesto v slovenskej kuchyni.

Tradície sa nevzdali

Vraj liptovskomikulášsku horčicu spoznať aj so zavretými očami, pretože má absolútne nezameniteľnú chuť. Niektoré značky, ktoré vznikli ešte za bývalého režimu, neprežili prechod na kapitalizmus, neobstáli v tvrdej zahraničnej konkurencii alebo mali smolu na nového majiteľa.

Horčica sa dodnes vyrába s pôvodnou receptúrou. Nový majiteľ správne pochopil, že nie je dobrý nápad zahodiť desaťročia budovanú tradíciu a ponechal výrobu klasickej horčice.

Po oddelení od pôvodných majiteľov len pridal aj označenie kráľovská, čo vychádza z historických podkladov. Stále ju vyrábali v úplne pôvodnej receptúre, rokmi sa zmenila iba v tom, že je absolútne bez konzervačných látok.

Zmeny ľudia pocítia hneď

„Za úspechom stoja tradičná výroba, receptúra a výber kvalitných surovín,“ zhrnul manažér závodu Tomáš Puhalla s tým, že vďaka tomu nemajú konkurenciu a držia si top pozíciu na slovenskom trhu. Celé desaťročia nebolo potrebné meniť receptúru liptovskomikulášskej horčice či výrazne zasahovať do jej obalu.

Prečítajte si: Spod rúk liptovských stolárov vychádzal ikonický nábytok Čítajte 

Akoby sa predávala sama. Ale nie je to celkom tak, výhoda tradície znamená aj záväzok, pretože ľudia sú citliví na akúkoľvek zmenu.

Základom výroby je horčičné semeno. Liptáci majú už dlhé roky nastavené štandardy kvality veľmi vysoko a na výber horčičného semena sú mimoriadne nároční. Vedia prečo.

Akákoľvek odchýlka by sa ukázala na chuti horčice a to si nemôžu dovoliť. Dôsledne trvajú na tom, aby bolo bez nečistôt, cudzích prímesí a spĺňalo požadovanú vlhkosť. Ak horčičné semeno nevyhovie, do výroby ho nepustia.

Nedokonalosť odhalia pohľadom

Priamo vo výrobnom závode v Liptovskom Mikuláši sme zistili, že nielen kvalita horčičného semena je dôležitá.

Vyrábať klasickú kráľovskú horčicu na inom mieste, ako je Liptov, a zachovať jej legendárnu chuť, by bolo zrejme nemožné.
Svoju úlohu zohráva aj voda, tá je miestna, z miestnych vodných zdrojov.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C7W2M na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M7W2M na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  2. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  3. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku
  4. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  5. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  6. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  7. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  8. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  9. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus®
  10. Tepelnou izoláciou POLYFORM pohodlne ušetríte náklady
  1. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  2. Union má novinku – Očný balík v hodnote 100 eur pre každého
  3. Čerstvá dvojnásobná mamička porovnáva pôrod v Nemecku
  4. Tretia generácia očných špecialistov prichádza do Košíc
  5. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  6. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  7. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov
  8. Najbrutálnejšie preteky sveta? Extreme E je Formulou 1 v teréne
  9. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy?
  10. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  1. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 15 674
  2. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 14 200
  3. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 11 603
  4. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku 11 501
  5. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 7 747
  6. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 7 114
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 5 868
  8. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 5 732
  9. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál 5 720
  10. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné 5 303
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Futbalista Liptovského Ondreja v bielo-červenom.

Na ôsmej priečke po jeseni sú futbalisti Liptovského Ondreja.

8 h
Exkluzívnym hosťom v relácii MYšportujeme bude Samuel Slovák, asistent trénera slovenskej futbalovej reprezentácie

Opýtali sme aj to, prečo sa nám darí vyhrať nad Ruskom, ale nedokážeme vyhrať nad Cyprom či Maltou.

9 h
Náhrobné kamene odoberajú robotníci ručne.

Práce museli čiastočne zastaviť.

9 h
Vyzdobený máj v Turčianskych Tepliciach.

Tradičný zvyk stavania májov zachovávajú aj v Liptovských Sliačoch. Slobodní mládenci ich postavili sedemnásť. Niektorí si pritom odniesli neželaný darček.

13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Auto zastavili na obchvate mesta.

10 h

Záchranári pristáli na futbalovom ihrisku.

11. máj

Tradičný zvyk stavania májov zachovávajú aj v Liptovských Sliačoch. Slobodní mládenci ich postavili sedemnásť. Niektorí si pritom odniesli neželaný darček.

13 h

Nevinní ľudia doplatili na rýchlu jazdu mladíka.

11. máj

Už ste čítali?