Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

S tvarohom môžete mať peknú tvár aj tvar

Univerzálna potravina, ktorú si môžete natierať na tvár ako masku, alebo si ho doprajte ako doplnok stravy miesto proteínových nápojov.

Ako vzniká?

Čerstvo podojené mlieko na farme v Brezne prechádza potrubím priamo do mliekarne, ktorá je jej súčasťou. V malom laboratóriu sa skontrolujú hodnoty mlieka a pokračuje sa ďalším procesom cez odstredivku, v ktorej sa upravuje na požadovaný obsah tuku. Pri výrobe tučného tvarohu sa mlieko homogenizuje. Takéto mlieko sa musí pasterizovať pri teplote aspoň 85 °C niekoľko sekúnd. Následne sa ohrieva, premiešava a necháva sa viac ako 12 hodín zrážať. Neustále sa kontroluje Ph a tuhosť zrazeniny, ktorá keď je vyhovujúca, môže sa začať krájať a zahrievať. Posledným krokom, aby sme dostali požadovaný tvaroh je vypustenie tvarohu do tvarohovej vane. Tam sa takmer hotový tvaroh lisuje pomocou svojej vlastnej váhy, aby z neho odtiekla srvátka.

Živočíšny zdroj bielkovín

Až po fermentáciu je ako zakysanka. „Odtučnená zakysanka je ako odtučnený tvaroh a tučná zakysanka je ako tučný tvaroh“, hovorí riaditeľ Breznianskej mliekarne p. Palach. Zakysanka obsahuje menej tuku a je vhodná pre ľudí, ktorí sú citlivejší na laktózu. Už tu môžeme vidieť, že mliečne výrobky majú hodnotné výživné látky pre našu črevnú mikroflóru. O tvarohu nemusíme taktiež pochybovať. Je vďačným zdrojom bielkovín, ktoré sú potrebné každý deň nielen pre športovcov, ale pre každého človeka. Bielkoviny napomáhajú k regenerácii tela, organizmu, k rastu svalov, sú vhodnou náhradou nápojov a jedál napríklad aj v podobe tvarohu pri silovom cvičení.

Tvaroh je veľmi ľahko stráviteľný, zasýti už malé množstvo a dá sa dobre kombinovať s inými potravinami. Preto, ak plánujete posunúť ručičku na váhe smerom dole, tvaroh sa môže stať vhodným spoločníkom pri tvorbe jedál. Breznianska mliekareň vyrába čerstvý odtučnený a klasický tvaroh.

Tvaroh na všetky spôsoby

Tvaroh je úžasná potravina využiteľná na raňajky, ako svačina, prísada k sladkému či slanému obedu, ako dresing alebo večera. Toľko koláčov, dezertov a rôznych receptov, ktoré sú už v súčasnosti k dispozícií na sociálnych sieťach či portáloch, nás doslova nútia jesť zdravšie.

Tvaroh nezostáva len chutnou prísadou jedál, ale je dôležitý v oblasti kozmetiky. Rôzne tutoriály na pleťové masky či zábaly nám pomôžu byť krajšími rýchlo a jednoducho. Hydratuje a regeneruje nielen z vnútra, ako je to pri jedlách, ale aj z vonka. Staré recepty sa stávajú hitom na sociálnych sieťach pre dnešnú generáciu.

Silnou cestou sociálnych sieti sa uberá aj Breznianska mliekareň, ktorá príspevkami podporuje svoju mliečnu produkciu.

Breznianska mliekareň sa snaží svoje výrobky vyrábať a distribuovať do gastro, školských a ubytovacích zariadení alebo cez obchodné siete do našich domácností. Ako bonus môžete kvalitné a čerstvé výrobky získať aj s mliekomatov, ktoré sú už dnes prístupnejšie a bez čakania. Cieľom farmy, ktorá sa pýši tradičnou výrobou kvalitných mliečnych výrobkov, je dostať ich kvalitu a hodnoty do povedomia.

Najčítanejšie na My Liptov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  2. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  3. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  4. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  5. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  6. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  7. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  8. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  9. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  10. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  1. Compliance – kto by mal byť zodpovedný?
  2. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  5. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  9. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  10. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 453
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 14 997
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 765
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 194
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 168
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 092
  7. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 070
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 1 942
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne 1 819

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  2. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  3. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  4. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  5. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  6. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  7. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  8. INESS: Cena zamestnanca
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 778
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 426
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 733
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 758
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 200
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 180
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Raz vyrobila aj maturitné tablo z medovníkového cesta a fotografie na ňom ozdobila ornamentmi z polevy. No jej špecialitou sú šperkovnice rôznych tvarov, do ktorých ukladá malé medovníčky. Medovnikárka Alena Bistárová zo Žiliny.


13 h
Futbalový rozhodca Filip Matej.

Seriál o futbalových rozhodcoch pokračuje tretím dielom. Tentoraz vám predstavíme mladého rozhodcu Filipa Mateja, ktorý sa rozhodcovskej profesii venuje už od strednej školy.


14 h

Každý má dva metre, ale báť sa ich netreba.


20 h

Nenechajte si ujsť ďalší diel LIVE diskusie na tému modernej dopravy v regiónoch s fundovanými hosťami už v pondelok 29. novembra o 10:00 hod.


red 22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zatvoriť školy sa rozhodla okresná hygienička, pretože na dvoch infikovaných dospelých pripadá jedno dieťa do 18 rokov.


17 h

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


27. nov

Výsledkom nerešpektovania opatrení je podľa Vidoviča viac chorých, viac práce, menej miesta v nemocnici.


23 h

Má ísť do väzenia, skrýva sa.


ROS 13 h

Blogy SME

  1. Elena Antalová: Zvíťazíme jedine s Pátrovičom
  2. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí...
  3. Barbora Kujundžić: Na aké veci si treba dávať pri malých deťoch pozor
  4. Marcel Horacek: Živoj je fajn - časť druhá
  5. Juraj Švarc: Vyhlásil som lockdown…ale mediálny!
  6. Matej Vagač: Stromy na Dunajskom nábreží sú nateraz zachránené
  7. Ondrej Škvarenina: Ako manipulovať štatistiky o Covid-19
  8. INESS: Cena zamestnanca
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 778
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 426
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 733
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 276
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 923
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 758
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 200
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 180
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu