LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. Nová linka na biodpad dokáže za týždeň spracovať 20 ton odpadu. Z dotácie nakúpili aeróbny fermentor, čelný nakladač, preosievač, zberové vozidlo, miešací voz a drvič, ktoré sú potrebné na správne spracovanie vyzbieraného kuchynského odpadu. Linka je momentálne už v testovacej prevádzke.

Dosiaľ ho vozili do bioplynovej stanice
„Veľmi dôležitá je koncová technológia, pomocou ktorej sa vyzbieraný odpad spracuje. Doteraz sme kuchynský odpad z Liptovského Mikuláša museli vyvážať do bioplynovej stanice, odteraz ho budeme spracovávať ekologicky s ohľadom na životné prostredie,“ vysvetlila Mária Lošonská, vedúca oddelenia životného prostredia a poľnohospodárstva na mestskom úrade.
Kuchynský odpad podľa jej slov často obsahuje mäsové a mliečne výrobky či varenú stravu, tieto zložky musia pred svojim ďalším využitím prejsť špeciálnym procesom, ktorý sa nazýva hygienizácia.