LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ. „Liptovská bryndza je fenomén, súčasť histórie regiónu a liptovskí výrobcovia chcú, aby sa na ňu nezabudlo,“ povedal Ľudovít Urbanovský, predseda Občianskeho združenia Bačova cesta, ktoré sa pustilo do príprav žiadosti na udelenie chráneného označenia pôvodu pre Liptovskú bryndzu.

Liptovská bryndza mala ochrannú známku od roku 1967. K jej vymazaniu z registra Svetovej organizácie duševného vlastníctva došlo v roku 2004. Stalo sa tak na základe rozhodnutia slovenských mliekarov, ktorí požiadali o výmaz Liptovskej bryndze z národných aj medzinárodných registrov.
Posledným nositeľom značky Liptovská bryndza boli Liptovské mliekarne.
Len z ovčieho mlieka
„Liptovská bryndza sa vyrába iba zo 100-percentného ovčieho mlieka z oviec, ktoré sa pasú na horských a podhorských lúkach a pasienkoch regiónu Liptov. Spracúva sa tradičným spôsobom, teda bez pasterizácie,“ vysvetlil Urbanovský.
Aby sa bryndza mohla pýšiť pomenovaním Liptovská, ovce sa museli pásť na tamojších lúkach. V minulosti to bolo len územie niekdajšieho okresu Liptovský Mikuláš, pod ktorý patril aj súčasný okres Ružomberok.