LIPTOVSKÉ KĽAČANY. Destiláty vyrábané na Liptove, v podhorí Nízkych Tatier, obstáli v medzinárodnej konkurencii na medzinárodnej súťaži ovocných a obilných destilátov. Dejiskom súťaže Carpathian Quality bola koncom septembra Spišská Pálenica v Starej Ľubovni.
Podujatie organizovali Združenie Spiš spolu so Slovenským rádom rytierov destilátov. Do súťaže prihlásili výrobcovia dovedna 233 vzoriek dodaných liehovarmi a pestovateľmi z krajín Európskej únie.
Na súťaži boli úspešní vo viacerých kategóriách
„Ovocné destiláty hodnotila porota v niekoľkých kategóriách. V kategórii ovocných destilátov dodaných liehovarmi získali naše produkty, Domáca pálenka Hruškovica 52% a Domáca pálenka Jablkovica 52%, prvé miesto vo svojej kategórii, čím sa stali víťazmi kategórie,“ ozrejmil Ján Ratkoš, majiteľ liehovaru Liptovské Kľačany. Okrem liehovaru prevádzkuje aj pálenicu.
Súťaž sa zameriava na hodnotenie a ocenenie kvality destilátov vyrobených z ovocia a obilnín a pristupuje k jednotlivým vzorkám z hľadiska chuťových a aromatických vlastností, čistoty a charakteru. Liehovar v Liptovských Kľačanoch vyhral ako jediný z konkurencie hneď dve súťažné kategórie.
Domáca pálenka hruškovica a jablkovica z Liptova vyhrali s absolútnym prehľadom, zo 100 bodov získali každá 99.
Pre liehovar Liptovské Kľačany, ktorý nadväzuje na rodinnú tradíciu, je dôležitý starostlivý výber kvalitného ovocia. Kombinácia kvalitného ovocia a tradícia, prináša liehovaru ocenenia v súťažiach. Každé jedno je pre rodinný podnik zadosťučinením za tvrdú prácu.
„Chceli sme priniesť na trh výnimočné ovocné destiláty, ktoré sú nám chuťovo najbližšie. Veríme, že nadviazaním na tradície vo výrobe, skúsenosťami, vášňou a zanietením, vieme takúto chuť v našich destilátov zachovať a prinášať ich tak našim zákazníkom,“ podotkol Ján Ratkoš.
Zaujímavosťou je, že v kategórii páleníc Pálenica Liptovské Kľačany tiež zbierala popredné miesta. V medzinárodnej súťaži ocenili u nich vypálenú pálenku z čiernej ríbezle, bazy a maliny.
Zlatý diplom získala RÍBEZĽOVICA, strieborný diplom BAZOVICA a bronzový diplom MALINOVICA.
Tradičné odrody ovocia
Destiláty vyrábané v severných oblastiach, akými je aj Liptov, majú podľa Jána Ratkoša svoj nezameniteľný charakter. Dôvod je jednoduchý, pestujú sa tu prevažne staré tradičné odrody ovocia, ktoré boli prispôsobené kraju.
„Tradičné ovocné sady sú hlavným predpokladom na výrobu jedinečného regionálneho destilátu. Veľmi dôležité je samotné spracovanie ovocia na kvas a to, ako s ním pracujete ďalej. Je to zložitý proces a máme na to svoje postupy,“ vysvetlil s tým, že v severných regiónoch sa kvalitná pálenka zo starých odrôd ovocia pálila už v 16. storočí.
„Dokonca pálenka zo severných oblastí má iné chuťové vlastnosti, pretože samotné ovocie má iný charakter,“ priblížil s tým, že okrem stráženého rodinného postupu, je dôležitý aj prístup k spracovaniu. „U nás robíme všetko ručne. Každé jedno ovocie preberáme, nekvalitné ide preč. Aj vďaka tomu si naše destiláty zachovávajú poctivú chuť a vôňu,“ uzavrel.
Autor: BCH