Pred autorskými právami má rešpekt. Medovnikárka používa recept starý dvesto rokov

Medovníky potrebujú kvalitné suroviny a čas.

Medovníkové cesto podľa medovnikárky ponúka mnohé možnosti kreatívneho využitia, aj s bielkovou polevou sa dajú robiť divy.Medovníkové cesto podľa medovnikárky ponúka mnohé možnosti kreatívneho využitia, aj s bielkovou polevou sa dajú robiť divy. (Zdroj: Archív Anna Šenkeríková)

LIPTOVSKÁ LÚŽNA. Anna Šenkeríková z Horného Srnia sa pred niekoľkými rokmi s manželom presťahovala na Liptov, do Liptovskej Lúžnej, kde sprevádzkovali medovnikársku výrobňu.

Vyštudovaná novinárka zavesila prácu v redakcii na klinec potom, ako jej zavoňalo iné remeslo. Hoci je podľa nej podnikanie náročné, hlavne pre bežných smrteľníkov a obzvlášť poctivých, nestačí sa čudovať, čo všetko sa dá zo zdanlivo jednoduchého cesta vyrobiť.

Postavičky z Ľadového kráľovstva alebo Labkovej patroly v jej zbierke nenájdete, nebaví ju reprodukovať prácu niekoho iného. Mladá medovnikárka tvrdí, že je hĺbavá a do väčšiny výtvorov sa snaží vložiť myšlienku, príbeh alebo aspoň navodiť atmosféru.

SkryťVypnúť reklamu

Vyštudovali ste novinárčinu v Nitre a v Ružomberku. Po škole ste sa písaniu nejaký čas venovali. Prečo taká výrazná zmena, kedy sa novinárka zaľúbila do iného remesla?

Pred Vianocami som robila reportáž v medovnikárskej dielni Ružomberčanky Zuzky Hubovej. Tá mi ukázala základy pečenia a zdobenia medovníkov. Pamätám si, aká som od nej po niekoľkých hodinách odchádzala zrelaxovaná. Tak dlhý čas som asi u žiadneho iného respondenta nestrávila.

Prečítajte si tiež Horský záchranár: Povestná ťapka s alkoholom môže v zime viac ublížiť ako pomôcť Čítajte 

Hoci ma tlačila uzávierka, hneď, ako som prišla domov, zamiesila som cesto. Ráno ma čakalo vykrajovanie a pečenie, potom zdobenie. Článok som editorovi posielala na poslednú chvíľu.

Už vtedy ste uvažovali o zavesení novinárčiny na klinec?

Medovníky mi behali po rozume aj po sviatkoch, venovala som im takmer všetok voľný čas, stali sa mojou psychohygienou. Neskôr sa k tomu pridružilo aj pečenie tort a zákuskov. Časom som sa v tom videla viac, ako v písaní. Novinárčina nie je ľahký chlebíček a mala som reálne pochybnosti, že sa ňou niekedy dokážem slušne uživiť bez ujmy na zdraví.

SkryťVypnúť reklamu

To znamená, že ste museli chodiť nanovo do školy?

Ešte popri práci v redakcii som sa vyučila za cukrárku na Spojenej škole v Ružomberku, keďže sme už premýšľali nad výstavbou vlastnej výrobne.

Lásku k pečeniu máte zakorenenú od detstva?

Nie tak úplne k pečeniu, ale od základnej školy som sa dosť často motala v kuchyni. Rada som varila, chystala raňajky, obed a tak podobne. Skúšala som aj piecť, ale skôr obyčajné koláče napríklad bublaninu alebo niečo kysnuté.

Úplne som sa v tom ale nevyžívala, radšej som to prenechala mame, ktorá pečie úžasne a na jej koláčoch som si pochutnala omnoho viac ako na tých, ktoré som pripravila ja. Aj teraz radšej koštujem zákusky od iných cukrárok. Mamine kysnuté koláče ale zatiaľ žiadna netromfla.

Bolo náročné si otvoriť vlastnú prevádzku?

SkryťVypnúť reklamu

Prevádzku sme otvorili asi po dvoch až troch rokoch od mojich medovnikárskych začiatkov. Samozrejme, nebolo to jednoduché a za to, že môžem dnes piecť oficiálne, vďačím najmä môjmu manželovi. Ten obetoval svoju trucovňu, čo je bývalá dielňa a garáž, aby sme ich prestavali na medovnikáreň. Nasledovala byrokratická tortúra, samotná výstavba a znova administratíva.

Potom nasledovali kontroly.

Áno, tie prebehli bez problémov, keďže sme výstavbu od začiatku konzultovali s úradmi a snažili sme sa všetko spraviť tak, aby priestor vyhovoval súčasným normám, hoci dispozične to bolo náročné a o kus výrobného priestoru sme prišli napríklad pre vajcovňu. Ide o samostatnú miestnosť, ktorá slúži čisto na skladovanie a vytĺkanie vajec. Samozrejme, zhltlo to a stále hltá nemalé peniaze.

Je náročné v dnešných časoch podnikať?

Nie, pokiaľ ste zlodej a podvodník. Pre bežných smrteľníkov určite áno. Obzvlášť pre poctivých blbcov.

Niekedy ma mrzí, že oficiálny výrobca musí spĺňať neskutočne prísne podmienky, ktoré, samozrejme, idú aj dosť do peňazí, z každej strany sa naňho valí administratíva a strašiak rôznych kontrol, pokút a podobne. Na druhej strane sú tu ľudia, ktorí si doma pečú neoficiálne, inzertné portály zahlcujú rôznymi ponukami, ale na nich úrady nemajú páky. Pretože legislatíva v tomto smere pokryvkáva. Ale s tým asi ja nič neurobím.

Čo sa týka súčasnej ekonomickej situácie, tá presne odzrkadľuje kúpyschopnosť obyvateľstva a na ľuďoch je vidno, že už rozmýšľajú nad tým, či si kúpia medovník alebo chlieb. V poslednom období sa aj z obyčajného medovníka stáva luxus.

Prečítajte si tiež Nechce sa vám ráno poriadne vyčistiť auto od snehu a ľadu? Riskujete pokutu Čítajte 

Medovníky majú bohatú tradíciu, čo vás na ich pečení a zdobení fascinuje?

Medovníkové cesto je svojrázny materiál. Ponúka mnohé možnosti kreatívneho využitia, aj s bielkovou polevou sa dajú robiť divy. Myslím, že ma ešte na pekných pár rokov zamestná zisťovanie, čo všetko sa dá z týchto zdanlivo jednoduchých hmôt vytvoriť.

Mnohí si medovníky spájame len s Vianocami, ale medovník majú ľudia radi aj pri iných príležitostiach. Je to tak?

Samozrejme, máte pravdu. Svedčí o tom už len fakt, že medovnikárske stánky sú počas rôznych trhov, na jar, v lete, či na jeseň, jedny z najvyhľadávanejších. Hoci také tie gýčové jarmočné medovníky nie sú niečím, k čomu by sme sa zrovna chceli prirovnávať.

Recept zrejme neprezradíte, čerpali ste si z praxe?

Recept má asi dvesto rokov, takže je už naskrz overený. Samozrejme, mierne som si ho prispôsobila. Než som sa však ustálila na tomto recepte, musela som sa utvrdiť, že menej je viac a akékoľvek extra vylepšenia sú zbytočné.

Čo je základom dobrého, kvalitného medovníka?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAKEU na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Biznisové príbehy

Ilustračné foto.

Počet firiem, ktoré definitívne zatvorili minulý rok vzrástol medziročne až o 16 percent.


TASR
Súvisiace témy: Firmy, Podnikanie
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 416
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 105
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 766
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 437
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 145
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 889
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 215
  1. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  2. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  3. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  4. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  5. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  6. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  7. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  8. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 040
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 028
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 080
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 037
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 571
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 233
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 854
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 564
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Most ponad rieku Revúca je mimoriadne vyťažený.

Radnica dostala na realizáciu dotáciu.


David Púchovský.

David Púchovský roky pracoval pod ľuďmi zo Smeru.


3

Objavte Slovensko inak – pestré, živé a plné prekvapení.


Dievčatá dosiahli skvelý úspech.

Juniorky MBR Ružomberok skvelým spôsom ovládli majstrovstvá Slovenska v basketbale dievčat junioriek (U 19) v Košiciach.


Ján Svrček
  1. Marek Namešpetra: Mokrý svet
  2. Viktor Pamula: Markíza a Vlny
  3. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  4. Marián Kozák: Protikorupčný festival Pucung 2025 v Košiciach
  5. Adam Austera: Nečakaný ťah juhokórejského Samsungu: Nový ultratenký S25 Edge má vymazať predchádzajúci 30 % pokles ceny akcií
  6. Tomas Hlavaty: Cirkev v službách, nepokoj a jednota.
  7. Michal Fizer: Ponad Košice v legendárnej Cessne 172
  8. Martin Krištofiak: Porušuje Ministerstvo zákon ak sprístupňuje rodné čísla?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 040
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 028
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 080
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 037
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 571
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 233
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 854
  8. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 6 564
  1. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  2. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  3. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  4. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  5. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  6. Tupou Ceruzou: Pandemická
  7. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  8. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu