LIKAVKA. V rodine Timkovcov pečú meteník iba chlapi, vraj ho vedia pripraviť najlepšie a s láskou. Ide o tradičný dolnoliptovský slaný koláč, ktorý sa po generácie pečie a spája najmä s obcou Likavka pri Ružomberku.
Recept plný vitamínov, ktorým hostia nepohrdnú v lete ani v zime, má každá rodina svoj. Hlavnou surovinou v ňom je kapusta a bonusom je, ak je domáca.
Podľa meteníka, kapustového posúchu, Likavčanov aj volajú. A tí sú na to hrdí. Známa módna návrhárka Lýdia Eckhardt, ktorej rodičia pochádzajú z Likavky pred niekoľkými rokmi krstila monografiu obce práve špecialitou z dediny.

Pochúťka z piatich surovín
Likavčania dokážu viesť dlhé debaty o tom, či má meteník kysnúť, ktorá kapusta je do neho najlepšia, kedy je najideálnejšie do neho pridať slaninové škvarky. Nájdu sa i takí, ktorí do neho pridávajú cibuľu.
Meteník je skrátka univerzálny koláč. Liptáci si na ňom pochutnávajú na samom alebo ho zajedajú s klobáskou a slaninou. Hodí sa aj k polievkam, pretože zasýti a potom už druhé jedlo netreba.

Ján Timko z Likavky sa pred niekoľkými rokmi priženil do vedľajšej dediny. Chýry o jeho chutnom meteníku sa po dedine rozniesli rýchlo. Každý ho po okoštovaní chválil a pýtal si recept.
Ten jeho je v porovnaní s ostanými výnimočný v skladbe použitých surovín. Do cesta nepridáva zemiaky a ani vajcia. Meteník ho naučil pripravovať otec, ktorý ho piekol podľa svokrinho receptu, len ho vylepšil.