LIPTOV. V rozľahlej záhrade Štefana Sališa dominuje niekoľko rokov vinič. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby ho 76-ročný dôchodca nezačal v liptovskej obci Likavka pestovať pred viac ako štyridsiatimi rokmi.
V tom čase bolo jeho pestovanie v regióne skôr raritou. Samorodák doniesla domov manželka pána Sališa z dolniakov. V záhrade si na bohatej úrode strapcov hrozna pochutnávajú z neho dodnes.
Pestuje štyri odrody
Spočiatku známi krútili hlavou, keď sa im zdôveril, že plánuje pestovať vinič v dedine s nadmorskou výškou 520 metrov nad morom. Dnes, vzhľadom na klimatické podmienky a výrazné otepľovanie, sa pestovanie hrozna rozšírilo aj do severnejších oblastí.

Pestovanie viniča sa stalo u Sališovcov neskôr záľubou. Starajú sa o štyri odrody viniča medzi nimi je napríklad muškát blue, samorodák a ďalšie odrody, ktoré si pestovateľ priniesol z Rakúska a Veľkého Krtíša.

„Samorodák bol kvalitnej odrody a držal sa u nás v záhrade hneď od začiatku. Má určite aj štyridsaťpäť rokov. Nezničili ho ani škodcovia, jedine, čím som ho postriekal, bola zmes proti plesniam,“ povedal Sališ a vysvetlil, že v blízkosti pestuje popínavé paradajky, od ktorých chytí vinič najčastejšie pleseň.
Brat mu pred rokmi priniesol vinič z Liptovskej Teplej a ten mu práve pleseň zničila. „Niektoré odrody sú skrátka menej odolnejšie,“ vysvetlil.

Samorodák u Sališovcov aj po rokoch rodí na dvoch vetvách, každá z nich má po desať metrov. Vinie sa aj spredu Sališovie domu, prechádza až na strechu. Úroda z neho je modrá a šťavnatá. Popri ňom pestovateľ namnožil muškát, ten

sa vinie na drôtikoch, ktoré sú vhodné na presvetlenie a prevzdušnenie viniča.
Strašiakom je mráz
Základom pestovania viniča sú podľa Štefana Sališa dobré podmienky, ktoré sa začínajú pri koreňoch. Pôda musí byť kvalitnejšia s dostatkom živín.
Vinič rodí aj v závislosti od klimatických podmienok, rozhoduje aj mráz v jarných mesiacoch. Našťastie, posledné roky nespôsobil na úrode u Sališovcov v Likavke žiadnu pohromu. „Mám pripravené aj staré plachty a v prípade mrazov vinič nimi prikryjem,“ prezradil.
Kríky viniča si vyžadujú starostlivosť. Ešte v zime ich pestovateľ z Liptova ostrihá. Tento rok bolo o čosi teplejšie, tak so strihaním začal už na konci januára. Zvyčajne ich strihal v druhej polovici februára.