RUŽOMBEROK. Deti v škôlkach jedia podľa toho, ako sú naučené jesť v domácom prostredí. Kuchárky presne vedia, ktoré deti berú rodičia často na pizzu či hranolky a nakupujú polotovary.
„Hneď vidíme, ktoré deti začnú jesť, keď sú v škôlke nováčikmi, či rodičia pripravujú šaláty a zdravé jedlá. Dieťa je aj v stravovaní zrkadlom rodiča,“ hovorí Martina Štrbová, vedúca jedálne v Materskej škôlke na Hrabovskej ceste v Ružomberku.
Variť chutne a zdravo sa dá
Vedúce školských jedální zabezpečujú chod kuchyne, zostavujú jedálne lístky, objednávajú tovar a dbajú na dodržiavanie predpisov pri vydávaní stavy.
Zostaviť vhodný stravný lístok vyžaduje niekoľko pravidiel. „Držať sa musíme zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov a materiálno-spotrebných noriem, ktoré sú presne zadefinované podľa vekových kategórií detí,“ priblížila vedúca jedálne.
Doplnila, že v praxi majú presne určené, koľko mäsitých jedál, rýb, hydiny môžu v týždni pripraviť. Variť chutne a zároveň zdravo sa podľa nej dá, problém však môžu mať deti, ktoré nie sú zvyknuté na pestrú stravu v domácom prostredí.

Práve pestrosť je pri zostavovaní jedálneho lístka nevyhnutná.
„Dbáme na to, aby sa jedlá neopakovali po sebe aspoň šesť týždňov. No a samozrejme sa musíme snažiť zmestiť do finančného limitu stanoveného ministerstvom,“ priblížila Štrbová.
Vzhľadom na zvyšujúce ceny potravín šla od januára stravná jednotka hore. Deťom sa podľa vedúcej jedálne dopraje viac. Stravná jednotka v zložení olovrant, obed a desiata stojí rodiča na jeden deň dve eurá desať centov, deti s diétami platia o štyridsať centov viac.

Prázdny tanier býva aj po rybách
Pýtame sa, čo deťom chutí na desiatu najviac. „Pravdu? Chlieb s maslom, ale aj s prílohou ako sú napríklad paradajka, paprika,“ opísala a dodala, že niektoré deti obľubujú aj nátierky. No nájdu sa i také, ktoré ich neskúsia vôbec.
„Napríklad drožďová nátierka vie byť kvôli názvu postrachom, keď ju dieťa vyskúša, zachutí mu. Najhoršie je, keď sa nedá prehovoriť a nepomôže ani to, že vidí ostatných spolužiakov ju jesť,“ opísala.
Spomedzi nátierok v jedálni chutí najviac medová, džemová, sardinková, vajíčková. Na obed majú deti najradšej sladké jedlá, múčne. Dozvedáme sa, že majú rady aj ryby pripravené na masle ale aj kurací perkelt.
„Z polievok najskôr paradajkovú a možno budete prekvapí ale obľúbené sú strukovinové,“ vymenovala Štrbová a vzápätí odpovedala na otázku, s ktorou potravou sa deti pri obede kamarátia najmenej. „Je to najskôr kyslá kapusta.“
Do stravných lístkov vedúce jedální čoraz viac komponujú lososa, králičie mäso, divinu ale aj mäso z daniela.
Varia aj pre deti s alergiami
Motivovať dieťa k jedeniu menej obľúbených jedál vie byť náročné, ale podľa vedúcej prospieva trpezlivosť učiteliek, niekedy vie potiahnuť dieťa aj kolektív. „Učiteľky vedia dieťa aj dokŕmiť, samozrejme nie na silu. Takto sa jedlo deťom iba sprotiví,“ opísala.
V škôlke varia aj pre stravníkov s alergiami, no nielen tých, ktorí navštevujú materskú škôlku. Obedy vozia aj pre žiakov s alergiami do základných škôl v celom meste. Dokopy pripravujú takýchto obedov dvadsaťpäť, najviac alergií evidujú na lepok. Ku špeciálnemu stravovaniu potrebuje škôlka potvrdenie od lekára, že to zdravotný stav dieťaťa vyžaduje.
„Príprava jedla si pri špeciálnom stravovaní vyžaduje úpravu prevádzkového poriadku, doplnenie materiálno-technického vybavenia, odborné školenie zamestnancov. V našej škôlke pripravuje špeciálne jedlá pre deti kuchárka s dlhoročnou praxou. Môžem potvrdiť, že chutia rovnako výborne,“ konštatovala.
Jedálny lístok majú deti s alergiami rovnaký, suroviny prispôsobujú diétam.
„Variť sa dá dnes už aj pre takýchto stravníkov, to si myslím, že je obrovská úľava najmä pre rodičov.“

Polotovary v jedálni nenájdete
Počas stretnutia nazrieme aj do kuchyne. V škôlke mali medzinárodný deň mlieka a včiel, tak si kuchárky museli privstať, aby rodičom pripravili ochutnávky zdravých nátierok v kombinácii s medom.
Zaujímame sa, čo dnes v jedálni deťom pripravujú. Keďže je pondelok, nevedia, koľko detí bude do pol ôsmej prihlásených, jedálny lístok práve kvôli tomu prispôsobujú. Pondelky sa preto varia najčastejšie cestoviny alebo prívarky.
V hrnci registrujeme sedliacku polievku, ktorá sa pripravuje zo zeleniny a po uvarení do nej kuchárky pridajú zvlášť uvarenú cestovinu. V druhom hrnci je už hotová špenátová omáčka, tá sa bude podávať s haluškami.
Kuchárky pripravujú všetko samy, v ich pracovni nenájdete žiadne polotovary. Knedľa, buchty na pare, halušky im problém nerobia. Práca v jedálni je náročná, kuchárky prichádzajú do práce zväčša okolo šiestej. Pomocné sily neskôr.
„Všetko sa varí v daný deň z čerstvých surovín. O jedenástej sa už obed vydáva do tried. U nás v materskej škôlke nie je školská jedáleň, každá trieda má vlastnú kuchynku, kde idú hotové pokrmy a strava sa vydáva odtiaľ,“ opísala.
Každá porcia musí spĺňať váhu a tiež sa z nich odoberajú denne vzorky kvôli hygiene. Občas sa stane, že v kuchyni niečo prihorí, ale nikdy nie až tak, že sa to nedá zachrániť. Najčastejšie sa zrazia mliečne polievky.
„Samozrejme, výsledok závisí od kuchárky, ako vie jedlo dochutiť. Tým, že sme v materskej škôlke nemôžeme jedlá prehnane sladiť a soliť. Každé jedlo pripravujú kuchárky s láskou a najväčšou odmenou pre nás všetky sú prázdne taniere,“ uzavrela Martina Štrbová.