Sú dobré na imunitu a chránia pred rakovinou. Huby obsahujú aj vitamíny, jeden nemá ani zelenina

Najviac bielkovín majú pečiarky, hríby a mladé prášnice.

(Zdroj: TASR)

LIPTOV. Huby ako plody lesa si cenia hlavne vášniví hubári. Málokto z nich ale tuší, že pre ich špecifické chuťové vlastnosti a tiež prítomnosť rôznych aromatických látok blahodarne pôsobia aj na sekréciu tráviacich štiav.

U mnohých druhov húb sa jasne preukázali liečivé vlastnosti.

Podľa ružomberskej mykologičky Kristíny Urbanovej, niektoré poznatky sú známe už od 3. storočia pred našim letopočtom a uplatňujú sa dodnes v tradičnej čínskej medicíne.

„Hoci v našej kultúre nemá využívanie húb na liečebné účely dlhú tradíciu, máme veľmi dobré skúsenosti a tiež pozitívne výsledky s využitím hlivy ustricovitej na posilnenie imunity, leskokôrky či pečiarky dvojvýtrusnej pri liečbe a prevencii onkologických ochorení,“ priblížila Urbanová.

SkryťVypnúť reklamu

Boli potravou pre chudobných

Čo malo hlavne v dávnych časoch neoceniteľný význam, huby dokážu nasýtiť. Podľa Urbanovej pravdepodobne z ťažkých čias pochádza aj tradičné označenie, že huby sú takzvaným mäsom lesa alebo mäsom chudobných.

Chudobnejší vychádzali pritom z poznatku, že prázdny žalúdok dokážu nasýtiť rovnako ako pri mäsitých jedlách a pocit nasýtenia trval dlhší čas.
Ľudia sa postupne presviedčali o tom, že huby musia mať okrem bielkovín, aj iné látky potrebné pre organizmus.

Názory na výživnú hodnotu húb nie sú jednotné, ani medzi vedcami ani samotnými hubármi. Nie nadarmo sa hovorí, že koľko ľudí toľko chutí.

„Inak sa pripravovali jedlá z húb v starom Ríme a úplne inak pripravujeme huby dnes, a to nehovoríme o rôznych krajových špecialitách,“ pokračuje s poznatkami mykologička.

SkryťVypnúť reklamu

Doplnila, že huby nie sú len spestrením jedálnička, ale zároveň obsahujú dôležité minerálne látky, stopové prvky, ale aj vitamíny. Ich nutričná hodnota je nespochybniteľná. Ľudský organizmus dokáže z bielkovín obsiahnutých v telách húb využiť až 70 percent.

Z regiónu Kempy na Liptove: Zábava pri vode či relax pod stromami, ceny aj služby sa výrazne líšia Čítajte 

„Chitín obsiahnutý v bunečných stenách húb je pre človeka síce veľmi ťažko stráviteľný, čo iste pocítil každý, keď si na večeru doprial poriadnu porciu hubovej praženice, ale to vôbec neznamená, že by sme huby nemali jesť,“ povedala Urbanová a doplnila, že naopak vláknina v tráviacom ústroji je nevyhnutná pri využití všetkých zložiek potravy, ale tiež pre odstraňovanie z plodín a pre zlepšenie peristaltiky čriev.

„Energetická hodnota húb je vzhľadom na nízky obsah tukov a cukrov veľmi nízka, huby sú veľmi dieteticky významné potraviny“.

SkryťVypnúť reklamu

Obsahujú veľa vody po zbere ich treba rýchlo spracovať

Čo sa týka zloženia húb, mykologička z Liptova opísala, že kilogram čerstvých húb obsahuje približne 880 až 900 gramov vody a približne 100 gramov sušiny.

„Táto sušina obsahuje asi 50 gramov dusíkatých, bielkovinových látok a chitínu, 50 gramov rôznych minerálnych solí, tukov, cukrov, a množstvo vitamínov,“ vymenovala Urbanová.

Doplnila, že možno sa bude niekomu zdať prehnané, že huby obsahujú najviac vody, ale keďže rastú vo vlhku práve vysoký obsah vody upozorňuje, že životnosť húb je veľmi krátka a po zbere ich treba čo najskôr spracovať.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAW2J na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zdravá strava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 889
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 562
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 968
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 803
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 365
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 716
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 517
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 298
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Vizualizácia - Fiesta most

Most, ktorý spájal a opäť bude spájať. Po rokoch, keď slúžil iba na presun chodcov a cyklistov, sa starý železničný most v Trenčíne mení na Fiesta most.


Takto vyzerajú najstaršie hodiny v Liptovskom Mikuláši.

Sú vmurované do veže kostola sv. Petra z Alkantary v Okoličnom.


Ružomberok sa vyhol baráži.

Klubu z dolénho Liptova padol obrovský balvan zo srdca.


TASR
Stanislav Mikšovský pridal ďalšiu sopku do svojej zbierky.

Zažil džungľu a biedu chudobnej krajiny.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu