Na Liptove súťažia roky o najlepší guláš. Víťazný tím použil bylinky z vlastnej záhrady

Ocenili aj družstvá v špeciálnych kategóriách.

O titul najlepší guláš bojovalo tridsaťpäť tímov. O titul najlepší guláš bojovalo tridsaťpäť tímov. (Zdroj: Romana Vicianová)

KVAČANY. Vôňa cibule a dymu pred vstupom do Kvačianskej doliny v sobotu 13. júla naznačovala, že sme na neoficiálnych majstrovstvách vo varení gulášu správne. Veď nečudo. Súťažiaci vložili do svojich kotlíkov nielen tie najlepšie ingrediencie, ale aj kus svojho srdca a kulinárskeho umenia.

Varenie gulášu za cieľom najlepšieho, sa na parkovisku pred Kvačianskou dolinou opakovalo dvanásty raz.

O tom, že je súťaž kvalitná, svedčí aj fakt, že sa tímy zvyknú na ňu prihlasovať už začiatkom roka. „Polovica z nich sú stáli, ďalšia časť sa obmieňa,“ povedala Adriana Bošancová, hlavná organizátorka podujatia, a dodala, že tento rok medzi sebou súťažilo rekordných tridsaťpäť tímov.

SkryťVypnúť reklamu

Okrem Liptákov sme na nej zaregistrovali súťažiacich z východného Slovenska, poľovníkov z Trenčianskych Bohuslavíc ale aj partiu zo Záhoria a Moravy. Súťažili starší-skúsenejší, čisto ženské, či iba mužské družstvá, ale aj mladé partie.

Víťazné družstvo varilo guláš z hovädziny a diviny

Na Liptove ide o najväčšiu súťaž vo varení gulášu. Tímy si so sebou na súťaž prinesú všetko, čo potrebujú. Kotlík, drevo, ingrediencie a nezabudnú ani na dobrú náladu.

Peter Grochal a Ján Glončák z víťazného tímu súťažili pod názvom U susedov, keďže roky bývajú vedľa seba v Liptovskej Sielnici.

Víťazný guláš varili z hovädzej kližky a jelenieho stehna. Tajné ingrediencie spočiatku prezradiť nechceli. „Nemôžeme, lebo na budúci rok od nás odkukajú," usmievali sa susedia.

SkryťVypnúť reklamu

„Použili sme aj bylinky, čo rastú v záhrade rozmarín s tymiánom," prezradili.

Guláš podľa nich by mal byť skôr hustejší. Spoločne sa zhodli, že bol výborný, varili ho približne štyri hodiny.

Na otázku, či sa nepohádali ako susedia počas varenia padla jednoznačná odpoveď. „ Nie a prečo. Jeden bol šéfkuchár a druhý mu asistoval".

Dvojici susedov pomáhal aj ďalší člen z Liptovského Mikuláša a Liptovských Matiašoviec.

Guláš chutí v každom kotlíku inak

Tím z Beňadikovej prezradil, že na súťaži vždy vyskúšajú recept s iným druhom mäsa. Varili už guláš baraní, jelení ale aj fazuľový s mäsom.

„Guláš sa môže pripraviť z hovädzieho krku, potom je šťavnatejší. Prípadne z bravčového mäsa, do ktorého sa zamieša divina, alebo niečo jej podobné,“ opísal.

SkryťVypnúť reklamu

V letných mesiacoch do gulášu nepridávajú lečo, prednosť dávajú čerstvej zelenine. „Zo záhrady dávame perašínovú, zelerovú a cibuľovú vňať, v guláši urobia chuť domácej polievky,“ opísali. Guláš by nemali byť podľa nich veľmi paprikový, ani presýtený. „V jednoduchosti je krása, všetko s mierou,“ povedal Milan Perašín.

Medzi súťažiacimi sme zaregistrovali aj partiu poľovníkov z Trenčianskych Bohuslavíc. V Kvačnoch súťažili po minuloročnej premiére po druhýkrát. Na podobné súťaže sú zvyknutí, guláš pravidelne varia u nich v Bošáckej doline.

„Dnes varíme srnčí guláš, ide do neho všetko, čo ísť má. Žiadna paprika, paradajky. Je to najviac aromatický guláš,“ opísal Miroslav Kozáček.

Premiéru vo varení gulášu mal v Kvačanoch športový klub Ružomberok ŠKR. Tibor Had za tím zostavil recept, ktorý je starý štyridsať rokov. „Varíme guláš hovädzí z viacerých tajných ingrediencií,“ povedal s úsmevom a dodal, že do gulášu určite pridajú červené víno a tmavé pivo. Pravý guláš by mal byť podľa vedúceho tímu skôr hustejší. „Nie doslova, že v ňom bude stáť lyžica,“ povedal Had.

Na súťaž prišiel aj tím z Tvarožnej z Českej republiky, ktorá je partnerskou obcou Kvačian. „Na Čechách pripravujeme guláš oveľa hustejší, nedávame do neho zemiaky a varíme najskôr guláš hovädzí, chuťovo býva podobný vášmu na Liptove,“ opísal šéfkuchár z českého družstva a dodal, že na súťaži v Kvačanoch pripravujú guláš slovenský.

Medzi súťažiacimi boli aj domáce členky z Červeného kríža z Kvačian, ktorým sa podarilo na súťaži viackrát zvíťaziť.

„Špeciálny recept nemáme, poväčšine sa na ňom všetky zhodneme. Dnes varíme guláš z hovädziny aj bravčoviny, pridávame do neho lečo. Pravý guláš z Liptova by mal byť skôr hustejší,“ opísala Miroslava Kmeťová.

Porota vyhlásila aj špeciálne kategórie

Porota zložená z trojice profesionálnych šéfkuchárov z Kontakt Wellness hotela zo Starej Lesnej až do vyhodnotenia súťaže obchádzala všetky družstvá. Dušan Čatloch, Stanislav Kučka a Jaroslav Ivančák o štrnástej hodine všetky guláše napokon ochutnali a priradili im body. „Súťaž nie je zmanipulovaná, žiadnu obálku sme nedostali a všetky poháriky sme odmietli,“ povedal s úsmevom Čatloch.

Tento rok sa na súťaži rozhodli odmeniť viacerých súťažiacich, nielen prvé miesta ako to bývalo zvykom. Určili tiež špeciálne kategórie ako víťaz za najlepší paprikový guláš, za najtemperamentnejšiu členku v tíme, za najlepší guláš s klobásou a najlepšie placky ku gulášu.

Na prvom mieste skončil tím U susedov z Liptovskej Sielnice, na druhom mieste sa umiestnil Tatran team z Liptovského Mikuláša. Na treťom mieste skončili tri tímy: Motáci z Liptovského Trnovca, Ora et labora z východného Slovenska a Pohoda z Kvačian.

V špeciálnych kategóriách ocenili tímy ŠKR, Gin Tonic, Šakalov a tím z Tvarožnej z Českej republiky.

Okrem súťaže pripravili organizátori bohatý program. „Tvoríme ho pre všetky vekové kategórie,“ opísala Bošancová a dodala, že prišla aj hudobná skupina Hrdza z Prešova. Guláš, ktorý družstvá uvaria, následne predávajú hosťom, ktorí podujatie navštívia alebo ho len tak rozdajú.

Podujatie v Kvačanoch zorganizovali tento rok komisia pre kultúru, šport a vzdelanie v spolupráci s obcou. „Sme skvelá partia, v ktorej máme skvelých organizátorov, výsledkom čoho je toto podujatie,“ spomenula organizátorka a dodala, že súťaž už chceli zavesiť na klinec, ale záujem o Kvačiansky kotlík a atmosféru počas podujatia je veľký, preto ho odmietnuť nemôžu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 547
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 297
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 325
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 973
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 528
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 191
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 029
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 1 973
  1. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda
  2. Dávid Polák: Izraelský experiment s extrémizmom
  3. Tomas Hlavaty: "Váš čas sa radikálne kráti". Fico už začal predvolebnú kampaň.
  4. Otilia Horrocks: Breaking News : Nemecko versus Slovensko a jeho suverénne ceny tovarov v roku 2025 !
  5. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  6. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  7. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  8. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 104
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 066
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 154
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 113
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 665
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 238
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 886
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 224
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Nicola Girasoli odovzdal pozdrav od Svätého Otca Leva XIV.

Apoštolský nuncius na Slovensku Nicola Girasoli odovzdal pozdrav od Svätého Otca Leva XIV.


TASR a 1 ďalší

Medzinárodný deň detí je tu a s ním prichádza deň plný smiechu, hier a milých prekvapení. Pripravili sme pre vás prehľad zaujímavých podujatí a tipy na darčeky, ktoré zaručene potešia malých oslávencov.


Most ponad rieku Revúca je mimoriadne vyťažený.

Radnica dostala na realizáciu dotáciu.


David Púchovský.

David Púchovský roky pracoval pod ľuďmi zo Smeru.


3
  1. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda
  2. Dávid Polák: Izraelský experiment s extrémizmom
  3. Tomas Hlavaty: "Váš čas sa radikálne kráti". Fico už začal predvolebnú kampaň.
  4. Otilia Horrocks: Breaking News : Nemecko versus Slovensko a jeho suverénne ceny tovarov v roku 2025 !
  5. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  6. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  7. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  8. Branislav Hláčik: Superpozícia 4
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 104
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 066
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 154
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 113
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 665
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 238
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 886
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 224
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu