O víťazoch Kvačianskeho kotlíka rozhodovali detaily

Kvačiansky kotlík láme rekordy, súťaž už atakuje kapacitný strop.

Víťazi súťaže Kvačiansky kotlík 2025Víťazi súťaže Kvačiansky kotlík 2025

KVAČANY. Obec Kvačany na Liptove nie je známa len prírodnou krásou Kvačianskej doliny a historickými vodnými mlynmi. Už trinásty rok sa vďaka súťaži vo varení kotlíkového gulášu, Kvačianskemu kotlíku, dostáva do povedomia širokého okolia.

Podujatie, ktoré sa tento rok uskutočnilo za slnečného počasia, prilákalo 33 súťažných tímov a stovky návštevníkov.

Kvačiansky kotlík sa aj tento rok ukázal ako výborná príležitosť spojiť ľudí v priateľskej atmosfére, nad ktorou sa vznáša pestrá vôňa korenín. Organizácia takejto veľkej akcie je možná len vďaka spolupráci miestnych obyvateľov, ktorí sa aktívne zapájajú a pomáhajú pri všetkých potrebných prípravách. Vďaka ich úsiliu sa Kvačiansky kotlík právom označuje za najväčšiu gulášovú súťaž na Liptove, ktorej sláva každým rokom rastie.

SkryťVypnúť reklamu

Takmer plná účasť

Víťazom tohtoročnej súťaže sa stal tím Nadlické ľalie. Tesne za nimi skončili domáce ženy z Červeného kríža a tretie miesto obsadili Nádhery z Moravy. O umiestnení rozhodovala trojčlenná porota, zložená zo skúsených kuchárov, ktorí hodnotili nielen chuť, ale aj vzhľad, kvalitu mäsa a správnu hustotu gulášu. Rozdiely medzi víťazmi boli minimálne, čo svedčí o vysokej úrovni všetkých zúčastnených tímov.

Hoci je súťaž vo varení gulášu hlavným lákadlom, návštevníci si mohli užiť aj bohatý sprievodný program. Hudobné vystúpenie Mafia Corner, skupiny Live a ľudovej hudby Murínovci z Podbiela spestrili deň všetkým návštevníkom, ale aj súťažiacim. Súčasťou programu bola aj tombola s atraktívnymi cenami, ktoré do súťaže venovali miestni sponzori.

SkryťVypnúť reklamu

„Je to naša tradícia, a tento rok sme mali opäť výbornú účasť. Teší nás, že guláše sa vydarili a návštevníci odchádzajú spokojní,“ uviedla organizátorka Adriana Bošancová. Podľa nej je počet súťažných tímov 33 ideálny, pričom hranica 35 družstiev je už maximom, ktoré podujatie zvládne kapacitne. „Tento rok sme mali prihlásených 35 tímov, dva sa nám tesne pred súťažou odhlásili kvôli neočakávaným udalostiam. Ale účasť bola naozaj vysoká už niekoľko rokov po sebe,“ dodala.

Viac ako polovica súťažiacich sa vracia

Porotcovia, ktorí hodnotili súťažné guláše, pochádzajú z gastronómie, pričom jeden kuchár je priamo z Kvačian a dvaja jeho kolegovia pôsobia v známom hoteli v Starej Lesnej. Okrem hlavných cien sa udeľovali aj špeciálne ocenenia, napríklad za najpresolenejší guláš, najoriginálnejší tím či najvtipnejší guláš.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Vodopády v divočine. Ľudia sa k nim môžu na Liptove dostať cez lanové mosty Čítajte 

Organizátori podujatia ocenili, že až 60 percent tímov tvoria stabilní účastníci, ktorí sa súťaže zúčastňujú každoročne. Medzi nich patrí aj tím Motáci z Liptovského Trnovca, ktorý tento rok varil dokonca dva druhy gulášu, jeden súťažný a jeden pre návštevníkov. Hoci minulý rok získali tretie miesto, tentokrát prišli s cieľom zvíťaziť. „Sme tu už desiaty rok a stále sa snažíme zlepšovať. Ak nevyhráme, nebudeme smútiť, hlavné je pohostiť návštevníkov,“ povedal šéf tímu Peter Jurčo. Jeho kolega Martin Crno dodal: „Sme skromní, ale jednoznačne mierime na prvé miesto.“

Okrem stálic súťaž každoročne priláka aj nováčikov. Tohto roku bola premiéra pre tím Mikon Mäsovýroba, ktorý sa do súťaže zapojil bez akýchkoľvek špeciálnych tréningov, no s odhodlaním a dobrou náladou. „Varíme podľa skúseností a dobrého pocitu. Naším tajomstvom je kvalitné hovädzie mäso, správna dochutenosť a dobrá nálada. Tá je tu v Kvačanoch skutočne perfektná,“ ocenil atmosféru Miroslav Kubizák z tímu Mikon Mäsovýroba.

Ocenili aj najviac presolený guláš

Organizátorka Adriana Bošancová zdôraznila, že podujatie sa začalo už o deviatej hodine ráno, čo súťažiacim umožnilo dostatok času na prípravu a varenie. Porota priebežne kontrolovala súťažné tímy, hodnotila nielen konečný výsledok, ale aj samotný priebeh varenia. „Je dôležité sledovať nielen výsledok, ale aj prípravu a spôsob, akým tímy pracujú. Máme pripravené aj špeciálne ceny pre tímy, ktoré sa vyznačujú humorom, originalitou či dokonca malými nedostatkami, ako je napríklad presolený guláš,“ vysvetlila Bošancová.

Organizácia podujatia stojí na pleciach Komisie pre kultúru, ktorej predsedníčkou je Adriana Bošancová. „Kľúčom k úspechu celej akcie je súdržnosť členov komisie a nápomocnosť pána starostu. Celé ich rodiny a známi sa nejakým spôsobom zapájajú do prípravy tejto krásnej akcie, či už varením, organizáciou, zabezpečením sprievodného programu alebo prípravou tomboly, za čo im patrí veľká vďaka,“ ocenila.

Tradícia podujatia je silná, no podľa Bošancovej sa nikdy nedá presne predpovedať, kto bude víťazom. „Za trinásť rokov sa ešte asi nestalo, že by niektorý tím obhájil prvé miesto dvakrát po sebe. Víťazstvo je vždy prekvapením, hoci niektoré tímy sa umiestnili na popredných priečkach aj opakovane,“ vysvetlila. Tento fakt pridáva súťaži napätie a udržuje ju atraktívnu pre súťažiacich aj návštevníkov.

Súvisiaci článok V dedine so známym termálnym jazierkom na ceste už nezaparkujete Čítajte 

„Kvačiansky kotlík je nielen o súťaži, ale predovšetkým o stretávaní sa ľudí, dobrom jedle, hudbe a príjemnej atmosfére. Návštevníci oceňujú kvalitný program a možnosť ochutnať množstvo rôznych gulášov na jednom mieste,“ zhodnotila Bošancová. Organizátori plánujú aj do budúcnosti držať vysoký štandard podujatia, aby si zachovalo pozíciu najväčšej a najvyhľadávanejšej gulášovej súťaže na Liptove.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  3. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  4. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  5. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  7. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  8. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  1. LESY SR obnovili 100 km lesných ciest
  2. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  3. Oliver Oswald prezradil, po čom túžil už celé roky
  4. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  5. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  6. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  7. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 15 000
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 4 777
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 3 708
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 560
  5. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 3 416
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 874
  7. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti 2 233
  8. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 009
  1. Medard Slovík: Šógun: Pohľad do strateného sveta Japonska a osud Anjin-sana
  2. Štefan Šturdzík: Smer sa zmenil , už nič neskrýva a ide ako valec.
  3. Miroslav Ferkl: Chlieb a soľ
  4. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: veterný mlyn zo Zlínska a kováčňa z Blat
  5. Viktor Pamula: Ako Matúško komentáre maže
  6. Ľuboš Vodička: Orient Expres na Slovensku, príbeh železnice
  7. Jan Pražák: Zralá plnoštíhlá dáma ve dvoudílných plavkách
  8. Dušan Király: Japonská Okinawa: exotika za ľudové ceny
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 742
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 502
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 228
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 358
  5. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 130
  6. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 4 975
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 605
  8. Radovan Čipka: Skutok sa stal 4 601
  1. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  2. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  3. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  4. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  5. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  6. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  7. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  8. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Víťazi súťaže Kvačiansky kotlík 2025

Kvačiansky kotlík láme rekordy, súťaž už atakuje kapacitný strop.


ZSSK od soboty 12. júla 2025 zaviedla ďalších 12 posilových vlakov na linke Ozubnicovej železnice Štrba – Štrbské Pleso

Tatry zažívajú turistický boom. Železničná spoločnosť Slovensko reaguje na mimoriadny záujem o cestovanie počas letnej turistickej sezóny výrazným posilnením vlakových spojov.


Legionelu testujú v priestoroch, kde vznikajú aerosóly, teda napríklad vírivky či bazény s vodnými atrakciami.

Legionela najviac ohrozuje starších.


23

O klimatizovaní a chladení auta koluje viacero mýtov. Čoho sa netreba báť a čoho naopak vyvarovať radia experti z AAA Auto.


  1. Medard Slovík: Šógun: Pohľad do strateného sveta Japonska a osud Anjin-sana
  2. Štefan Šturdzík: Smer sa zmenil , už nič neskrýva a ide ako valec.
  3. Miroslav Ferkl: Chlieb a soľ
  4. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: veterný mlyn zo Zlínska a kováčňa z Blat
  5. Viktor Pamula: Ako Matúško komentáre maže
  6. Ľuboš Vodička: Orient Expres na Slovensku, príbeh železnice
  7. Jan Pražák: Zralá plnoštíhlá dáma ve dvoudílných plavkách
  8. Dušan Király: Japonská Okinawa: exotika za ľudové ceny
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 742
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 502
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 228
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 358
  5. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 5 130
  6. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 4 975
  7. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 605
  8. Radovan Čipka: Skutok sa stal 4 601
  1. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  2. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  3. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  4. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  5. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  6. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  7. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  8. Věra Tepličková: Vážený pán premiér

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu