KVAČANY. Obec Kvačany na Liptove nie je známa len prírodnou krásou Kvačianskej doliny a historickými vodnými mlynmi. Už trinásty rok sa vďaka súťaži vo varení kotlíkového gulášu, Kvačianskemu kotlíku, dostáva do povedomia širokého okolia.
Podujatie, ktoré sa tento rok uskutočnilo za slnečného počasia, prilákalo 33 súťažných tímov a stovky návštevníkov.
Kvačiansky kotlík sa aj tento rok ukázal ako výborná príležitosť spojiť ľudí v priateľskej atmosfére, nad ktorou sa vznáša pestrá vôňa korenín. Organizácia takejto veľkej akcie je možná len vďaka spolupráci miestnych obyvateľov, ktorí sa aktívne zapájajú a pomáhajú pri všetkých potrebných prípravách. Vďaka ich úsiliu sa Kvačiansky kotlík právom označuje za najväčšiu gulášovú súťaž na Liptove, ktorej sláva každým rokom rastie.
Takmer plná účasť
Víťazom tohtoročnej súťaže sa stal tím Nadlické ľalie. Tesne za nimi skončili domáce ženy z Červeného kríža a tretie miesto obsadili Nádhery z Moravy. O umiestnení rozhodovala trojčlenná porota, zložená zo skúsených kuchárov, ktorí hodnotili nielen chuť, ale aj vzhľad, kvalitu mäsa a správnu hustotu gulášu. Rozdiely medzi víťazmi boli minimálne, čo svedčí o vysokej úrovni všetkých zúčastnených tímov.
Hoci je súťaž vo varení gulášu hlavným lákadlom, návštevníci si mohli užiť aj bohatý sprievodný program. Hudobné vystúpenie Mafia Corner, skupiny Live a ľudovej hudby Murínovci z Podbiela spestrili deň všetkým návštevníkom, ale aj súťažiacim. Súčasťou programu bola aj tombola s atraktívnymi cenami, ktoré do súťaže venovali miestni sponzori.
„Je to naša tradícia, a tento rok sme mali opäť výbornú účasť. Teší nás, že guláše sa vydarili a návštevníci odchádzajú spokojní,“ uviedla organizátorka Adriana Bošancová. Podľa nej je počet súťažných tímov 33 ideálny, pričom hranica 35 družstiev je už maximom, ktoré podujatie zvládne kapacitne. „Tento rok sme mali prihlásených 35 tímov, dva sa nám tesne pred súťažou odhlásili kvôli neočakávaným udalostiam. Ale účasť bola naozaj vysoká už niekoľko rokov po sebe,“ dodala.
Viac ako polovica súťažiacich sa vracia
Porotcovia, ktorí hodnotili súťažné guláše, pochádzajú z gastronómie, pričom jeden kuchár je priamo z Kvačian a dvaja jeho kolegovia pôsobia v známom hoteli v Starej Lesnej. Okrem hlavných cien sa udeľovali aj špeciálne ocenenia, napríklad za najpresolenejší guláš, najoriginálnejší tím či najvtipnejší guláš.

Organizátori podujatia ocenili, že až 60 percent tímov tvoria stabilní účastníci, ktorí sa súťaže zúčastňujú každoročne. Medzi nich patrí aj tím Motáci z Liptovského Trnovca, ktorý tento rok varil dokonca dva druhy gulášu, jeden súťažný a jeden pre návštevníkov. Hoci minulý rok získali tretie miesto, tentokrát prišli s cieľom zvíťaziť. „Sme tu už desiaty rok a stále sa snažíme zlepšovať. Ak nevyhráme, nebudeme smútiť, hlavné je pohostiť návštevníkov,“ povedal šéf tímu Peter Jurčo. Jeho kolega Martin Crno dodal: „Sme skromní, ale jednoznačne mierime na prvé miesto.“
Okrem stálic súťaž každoročne priláka aj nováčikov. Tohto roku bola premiéra pre tím Mikon Mäsovýroba, ktorý sa do súťaže zapojil bez akýchkoľvek špeciálnych tréningov, no s odhodlaním a dobrou náladou. „Varíme podľa skúseností a dobrého pocitu. Naším tajomstvom je kvalitné hovädzie mäso, správna dochutenosť a dobrá nálada. Tá je tu v Kvačanoch skutočne perfektná,“ ocenil atmosféru Miroslav Kubizák z tímu Mikon Mäsovýroba.
Ocenili aj najviac presolený guláš
Organizátorka Adriana Bošancová zdôraznila, že podujatie sa začalo už o deviatej hodine ráno, čo súťažiacim umožnilo dostatok času na prípravu a varenie. Porota priebežne kontrolovala súťažné tímy, hodnotila nielen konečný výsledok, ale aj samotný priebeh varenia. „Je dôležité sledovať nielen výsledok, ale aj prípravu a spôsob, akým tímy pracujú. Máme pripravené aj špeciálne ceny pre tímy, ktoré sa vyznačujú humorom, originalitou či dokonca malými nedostatkami, ako je napríklad presolený guláš,“ vysvetlila Bošancová.
Organizácia podujatia stojí na pleciach Komisie pre kultúru, ktorej predsedníčkou je Adriana Bošancová. „Kľúčom k úspechu celej akcie je súdržnosť členov komisie a nápomocnosť pána starostu. Celé ich rodiny a známi sa nejakým spôsobom zapájajú do prípravy tejto krásnej akcie, či už varením, organizáciou, zabezpečením sprievodného programu alebo prípravou tomboly, za čo im patrí veľká vďaka,“ ocenila.
Tradícia podujatia je silná, no podľa Bošancovej sa nikdy nedá presne predpovedať, kto bude víťazom. „Za trinásť rokov sa ešte asi nestalo, že by niektorý tím obhájil prvé miesto dvakrát po sebe. Víťazstvo je vždy prekvapením, hoci niektoré tímy sa umiestnili na popredných priečkach aj opakovane,“ vysvetlila. Tento fakt pridáva súťaži napätie a udržuje ju atraktívnu pre súťažiacich aj návštevníkov.

„Kvačiansky kotlík je nielen o súťaži, ale predovšetkým o stretávaní sa ľudí, dobrom jedle, hudbe a príjemnej atmosfére. Návštevníci oceňujú kvalitný program a možnosť ochutnať množstvo rôznych gulášov na jednom mieste,“ zhodnotila Bošancová. Organizátori plánujú aj do budúcnosti držať vysoký štandard podujatia, aby si zachovalo pozíciu najväčšej a najvyhľadávanejšej gulášovej súťaže na Liptove.