Kapusta na Liptove je iná, ružová. Ako sa dostala do kapusty cvikla?

Recepty má každá rodina rôzne.

(Zdroj: Liptovské múzeum)

LIPTOV. Hoci domácností, ktoré si doma tlačia vlastnú kapustu ubúda, na Liptove ide stále o rozšírený jesenný zvyk. Nejde pritom len o to, že domáca kvasená kapusta má viac vitamínov ako kapusta z obchodu, liptovská kapusta je špecifická farbou a chuťou. Je ružová až červená a v obchode sa kúpiť nedá. Recepty má každá rodina rôzne a sú vďačnou a nekonečnou témou rozhovorov.

„Už mi kvasí. Taká je, ako víno!“ hovorí Pavol Perichta z Demänovej. Celý život pracoval v gastre a na domácu kapustu nedá dopustiť. „V obchode takú nekúpite.“

SkryťVypnúť reklamu

Aj on si tlačí kapustu po liptovsky, teda s cviklou. „Každá rodina má svoj recept, ale cvikla musí byť,“ pripomína.

Súvisiaci článok Zo základných škôl vykázali sukne nad stehná, výstrihy, výrazný make-up či ostré umelé nechty Čítajte 

Kapustu si kupuje už narezanú od miestneho overeného pestovateľa zeleniny. „Takto mám istotu, že je to naozaj zimná odroda kapusty. Kapusta na poli musí prejsť dva-tri razy mrazom, až potom sa zbiera a takáto je dobrá do suda. Narežú ju predo mnou, kúpim si u neho aj cviklu,“ hovorí s tým, že ľudia na rezanú kapustu čakajú v radoch.

„Cvikla do kapusty je zdravá, dodá ďalšie vitamíny a u nás na Liptove je to zvyk,“ povedal.

Spýtali sme sa, ako sa robí kapusta u nich doma.

„Najprv poriadne umyjem sud. Na dno uložím v kapustné listy, zabalím do nich chlieb na lepšie kvasenie, kôpor na vôňu a chren. Namiešam si koreniny. Niekto dáva aj hrubú soľ, ja používam obyčajnú, potom celú rascu, bobkový list a guličky nového a čierneho korenia,“ opísal.

SkryťVypnúť reklamu

Kapustu si s nakrájanou cibuľou a koreninami premieša vo veľkej vaničke a ukladá po vrstvách do súdka, utláča ju rukou. „Vrstvy kapusty prekladám s narezanou cviklou, jabĺčkami, chrenom. Osvedčilo sa mi pridať aj hrozno a papriku, ale bežne sa to na Liptove nerobí. Keď pri tlačení pustí šťavu, už je dobre,“ priblížil. Keď je sud naplnený do troch štvrtín, zaťaží kapustu doštičkou a na to položí kameň.

Súdok má ešte v teplejšej miestnosti. „Približne desať až štrnásť dní kysne. Potom ju znesiem do chladnej miestnosti. Teraz sa o ňu treba starať, dozerať, aby bola zaliata vodou, rovnako voda musí byť aj v žliabku na sude,“ povedal.

Jednoznačné vysvetlenie neexistuje

Na Liptove sa cvikla ku kapuste nepridávala náhodou, ale z viacerých praktických dôvodov. Kapusta sa jedla najmä cez zimu, a jej ružovkastá farba bola veselšia ako klasická biela, jej konzumácia bola vítaným spestrením a oživila napríklad aj kysnuté koláče. Cvikla jemne zmení chuť kapusty, pretože je sama o sebe sladšia a zmierňuje ostrú kyslosť kapusty. Aj preto chutila surová aj deťom.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si aj Pri Liptovskej Mare sa objavili záhadné kruhy. Archeológovia ich okolie skúmali v neoprénoch Čítajte 

Varením síce typická ružová farba zbledne, no stále ostáva v porovnaní s klasickou bielou kapustou tmavšia.

Zaujímavé môže byť aj vedecké vysvetlenie. Cvikla kvasí lepšie ako kapusta. Nie preto, že by cvikla obsahovala nejakú štartovaciu látku, ale preto, že má vyšší obsah fermentovateľných cukrov než kapusta.

Keď sa do kapusty pridá cvikla, dodá jej viac prírodných cukrov. Tie slúžia ako potrava pre mliečne baktérie, ktoré pri kvasení vytvárajú kyselinu mliečnu. Vďaka tomu sa kapusta rýchlejšie prekyslí aj v chladnejšom prostredí typickom pre Liptov a je trvanlivejšia. Je možné, že Liptáci si to v minulosti všimli a preto si cviklu ako prísadu obľúbili.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CBGU2 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  2. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  3. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  4. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  5. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  6. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  7. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 514
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 7 457
  3. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 143
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 3 833
  5. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 3 281
  6. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne 2 749
  7. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 2 128
  8. Slovenská značka získala Obal roka 2025 1 968
  1. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  2. Vladimír Bojničan: Cui bono? Izraelská vojna, Netanjahu a dar z nebies pre autoritára
  3. Patrik Benčík: Denník advokáta: Fashion & Business show Michalovce 06.07.2025
  4. Jaroslav Liptak: Pán Kotlár, a čo tak prizvať si ruských odborníkov?
  5. Igor Vojtek: MIT a MBZUAI spájajú sily pre revolúciu v umelej inteligencii
  6. Martin Škopec Antal: Slovensko nepotrebuje svojho druhého Dzurindu
  7. Milan Hutera: Výstava Tutanchamón opäť odhaľuje poklady mladého faraóna
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (17. - 23.10.1925)
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 34 277
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 19 336
  3. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 14 506
  4. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 234
  5. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 8 006
  6. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 6 894
  7. Ján Valchár: Niet dňa bez rafinérie (alebo Pray for Hatatitla!) 6 252
  8. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 057
  1. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  2. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  3. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  4. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  5. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  6. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  7. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
  8. Post Bellum SK: Samizdat – symbol vzdoru v čase neslobody
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Z Kaštieľa sv. Žofie v Ružomberku budú historické nadštandardné byty.

Domáci hovoria o zániku, vlastník o obnove.


Košatá jabloň nad Žiarom.

Ide o prvý strom z Liptova, ktorý vyhral.


Recepty má každá rodina rôzne.


Partizánska Ľupča patrí medzi väčšie obce, no tamojšia škola nemá vlastnú telocvičňu


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu