Liptovský Mikuláš – i 30 Sk. Od začiatku roku ostali len štyri školské kuchyne, pričom na ostatné miesta sa strava rozváža už uvarená. Priemerná cena hlavného jedla vďaka tomu klesla na necelých 22 Sk. Vedúci oddelenia školstva, mládeže a telesnej kultúry Mestského úradu L. Mikuláš Július Lichardus odhaduje, že v prvý rok realizácie novej koncepcie školského stravovania mesto ako zriaďovateľ základných a materských škôl ušetrí približne 2,3 mil. Sk.
„Ukázalo sa, že model je funkčný, ale má svoje riziká. Za všetkým stoja ľudia a pokiaľ bude ľudský faktor vplývať tak ako doteraz, môžeme mať problém v oblasti hygieny,“ uviedol J. Lichardus pred poslancami mestského zastupiteľstva. Reagoval tak predovšetkým na aprílovú epidémiu salmonelózy, ktorá postihla takmer stovku predovšetkým detí viacerých základných a materských škôl. Záverečné stanovisko Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši vtedy potvrdilo, že jedlá, ktoré pripravovala Školská jedáleň Základnej školy Janka Kráľa na sídlisku Podbreziny nebola správne technologicky pripravená a boli zistené viaceré hygienické nedostatky, najčastejšie vo forme kríženia chodu prípravy stravy.
Pripomienky k hygiene prezentoval aj poslanec mestského zastupiteľstva Miroslav Boďa. Upozornil predovšetkým na to, že vybavenie školských jedální nespĺňa hygienické normy. „Úspora peňazí je vynikajúca vec, ale väčšina jedální používa hliníkový riad, aj keď hliník by sa už takto využívať nemal,“ vyhlásil M. Boďa. Šéf odboru školstva J. Lichardus na to reagoval tvrdením, že hliníkové príbory by sa už nemali nikde používať a problémom ostávajú len hrnce a iné nádoby z tohto kovu. „Jeden 50-litrový hrniec stojí najmenej šesť tisíc korún. Nebude to jednoduchá a lacná záležitosť,“ povedal o výmene hliníkového riadu J. Lichardus. Pokiaľ školstvo patrilo do kompetencie štátu, niekdajší okresný úrad zamestnával aj metodičku, starajúcu sa o hygienu a kvalitu práce školských kuchýň. Mesto takéto možnosti nemá, primátor Alexander Slafkovský však poslancom prisľúbil, že začnú spolupracovať s metodičkou Krajského školského úradu v Žiline. Zdôraznil však, že pracovníci školských kuchýň by mali mať dostatok vedomostí a skúseností na to, aby dodržiavali všetky hygienické normy pri príprave jedla.