Liptovský Mikuláš - Do konca minulého týždňa bolo zaznamenaných 47 prípadov, z toho 42 v materských školách. Epidémiu s najväčšiu pravdepodobnosťou spôsobila strava pripravovaná v školskej kuchyni pri ZŠ M. R. Martákovej na Nábreží 4. apríla, ktorá má približne 850 stravníkov v troch materských a dvoch základných školách. Do konca týždňa hygienici zaznamenali 47 ochorení, z toho 28 kultivačne potvrdených a 19 vykázali na základe klinických príznakov ochorenia. Jedno dieťa hospitalizovali v nemocnici. „Pri výkone štátneho zdravotného dozoru v školskej kuchyni boli zistené viaceré nedostatky nasvedčujúce na sekundárnu kontamináciu pripravovaného jedla v dobe od 5. do 8. septembra. V epidemiologickom prešetrovaní sa pokračuje a v školskej kuchyni je štátny zdravotný dozor vykonávaný denne,“ hovorí regionálna hygienička Eva Chobotová.
Hygienici neskrývajú, že hromadná príprava jedál pre viaceré školy a škôlky je istým rizikom. „Čím viac je v danom stravovacom zariadení exponovaných osôb, tým je riziko prepuknutia podobnej nákazy vyššie,“ upozorňuje E. Chobotová. Naopak, mesto ako zriaďovateľ škôl argumentuje nedostatkom peňazí a epidémie dávajú do súvisu najmä so zlyhaním ľudského faktora. Salmonelóza - ochorenie sprevádzané hnačkami, horúčkami a zvracaním, potrápila na jar asi sto detí v L. Mikuláši a okolí. Bola to doteraz najväčšia epidémia salmonelózy v Liptove. V lete sa objavila znovu a začiatkom septembra zaútočila po tretíkrát v tomto roku. Minulý týždeň telefonovali do redakcie nešťastní a nahnevaní rodičia, ktorí sú presvedčení, že výskyt salmonelózy súvisí so zmenou stravovania v predškolských a školských jedálňach.
Pätnásť školských jedální v L. Mikuláši zredukovali v tomto roku iba na štyri, čím má mesto ušetriť za rok viac ako dva milióny korún. Mesto tým síce získa, ale deťom a rodičom pribudli starosti. Zamestnaní rodičia majú problém, kto sa o choré dieťa postará, lebo liečba trvá pomerne dlho. Nie každý má po ruke starú mamu a byť na „óčeerke“ je dnes luxus, ktorý si každý nemôže dovoliť. „Privítal by som, keby mesto hľadalo inú alternatívu stravovania ako súčasné spoločné vývarovne,“ povedal Peter Gerec. Jeho syn chodí do Materskej školy na Nábreží Aurela Stodolu, kde mali minulú stredu už štrnásť potvrdených prípadov salmonelózy. Nešťastní nie sú iba rodičia, ale aj riaditeľka materskej školy Katarína Mištová. „Fungujeme už takmer tridsať rokov, ale doteraz sme v našej škôlke salmonelózu nemali. Pritom u nás maximálne dodržiavame všetky hygienické predpisy, varnice trikrát umývame, dezinfikujeme.
Do konca minulého roka sme varili vo vlastnej kuchyni, ktorá je stále funkčná, zostali tam sporáky aj chladničky. V súčasnosti v nej robia iba desiaty a olovranty, obedy nám vozia z jedálne na Nábreží 4. apríla.“ Július Lichardus z Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši tvrdí, že by to nebolo také jednoduché. „Na znovuotvorenie kuchýň by sme potrebovali súhlas hygieny, a ten by sme získali až vtedy, ak by spĺňali normy Európskej únie. A s tým by bol problém,“ hovorí J. Lichardus. Problémy priznáva aj v prípade štyroch fungujúcich jedální – chýba napríklad riad z nerezu a používané hrnce z hliníka sú rizikom. „Podľa môjho hrubého odhadu by mesto malo do štyroch fungujúcich kuchýň investovať minimálne šesť až sedem miliónov korún. Riziko vzniku epidémií by sa tým podstatne znížilo,“ mieni J. Lichardus.