Liptovský Mikuláš – Väčšinu z toho – 54, boli deti v troch materských školách na sídliskách Nábrežie 4. apríla a A. Stodolu. Epidémiu podľa hygienikov spôsobila s najväčšou pravdepodobnosťou strava pripravovaná v školskej kuchyni pri Základnej škole M. R. Martákovej v dňoch od 5. do 8. septembra. Podľa zástupkyne regionálneho hygienika Gabriely Guráňovej došlo pravdepodobne k sekundárnej kontaminácii už pripraveného jedla. „Kuchárky sa priznali, že už upečené kurčatá porcovali pre deti z materských škôl na pulte, kde predtým pracovali so surovou hydinou,“ hovorí o možnej príčine G. Guráňová.
Táto hypotéza by vysvetľovala, prečo epidémia postihla 55 detí a učiteľku materských škôl, a len troch žiakov základnej školy. Ostatných päť prípadov bolo medzi kuchárkami, z toho tri bez klinických príznakov ochorenia. Naopak, proti tejto hypotéze hovoria výsledky kultivácie sterov z prostredia. Na pracovnej doske našli prítomnosť črevných mikroorganizmov, ale nie baktérií salmonely, ktorá ochorenie spôsobuje. „Je to pre nás záhadou,“ priznáva zástupkyňa regionálneho hygienika G. Guráňová. Záhadou o to väčšou, že baktérie salmonely hygienici nezachytili ani pri predchádzajúcich dvoch veľkých epidémiách v tomto roku.Mimochodom, prítomnosť črevných mikroorganizmov na pracovnej doske a batérie umývadla v kuchyni nie je nevýznamné zistenie. „Svedčí o priamej či nepriamej kontaminácii výkalmi hydiny. Dokazuje to, že prevádzková hygiena nemohla byť na vyhovujúcej úrovni,“ zdôrazňuje hygienička G. Guráňová. Po odberoch prvých vzoriek kuchyňu dezinfikovali a pre jej ďalšiu prevádzku budú rozhodujúce výsledky druhého odberu, vykonané po dezinfekcii. Tie budú známe do konca tohto týždňa.
Riaditeľka školy Alena Ridzoňová tieto informácie od hygieny nemala. Tvrdí, že všetky výhrady hygienikov akceptovala a vytýkané nedostatky odstránili. Kuchárkam kúpili prietokový ohrievač, keďže voda zo zdroja centrálneho vykurovania nedosahovala predpísaných 50 stupňov Celzia. Označili stoly na prípravu pokrmov, aby nedochádzalo ku kríženiu surových a varených potravín. Pracovné oblečenie kuchárok prestali sušiť v priestoroch kuchyne a vymenili aj sporný riad.„Priznávam si svoj podiel zodpovednosti na vypuknutí epidémie, ale zatiaľ ma nepresvedčili, že ju určite spôsobila naša kuchňa. Mrzí ma, že rovnakú kontrolu neurobili aj vo výdajniach jedál v materských školách, ktoré epidémia najviac postihla,“ tvrdí A. Ridzoňová.
Hygienici s ňou nesúhlasia. Zástupkyňa regionálnej hygieničky G. Guráňová hovorí, že kontrolovali nielen výdajne jedál v materských školách, ale aj vozidlo, ktoré stravu prevážalo. Previerka nezistila závažnejšie nedostatky. Horšie je, že tak ako v predchádzajúcich dvoch tohtoročných epidémiách salmonelózy, hygienici ani tentoraz nemali k dispozícii vzorky sporných jedál. Podľa zákona ich kuchyne odkladajú len 48 hodín od ich prípravy. Regionálny úrad verejného zdravotníctva sa však o vypuknutí epidémie dozvedá z hlásení lekárov oveľa neskôr. Mesto ako zriaďovateľ škôl by preto hygienikom mohlo vyjsť v ústrety a zaviazať kuchyne, aby vzorky jedál skladovali dlhšie, ako je zákonom predpísané minimum.