Lekári zdôrazňujú, že jarná únava je vlastne zimnou únavou. Trpia viac dospelí než deti, ľudia okolo päťdesiatky a ženy v rokoch prechodu viac než mladí a viac než ľudia po šesťdesiatke. Dlhá zima zaťažuje organizmus. Jedným z faktorov jarnej únavy je nedostatok vitamínov, ale aj iných látok, čo je podmienené ich vyčerpaním v zimnom období. Iný stravovací režim v zimnom období, menší prísun zeleniny a ovocia majú za následok vyčerpanie týchto látok. V zime sa málo pohybujeme, máme nedostatok pohybu.Výsledným stavom je jarná únava.
Zmeňme spôsob stravovania. Prejdime zo zimnej stravy na jarnú stravu. V zime viac jeme a získavame viac kalórií, preto jedzme zeleninové šaláty, kyslú kapustu, čínsku kapustu, mrkvu, zeler, ale nevarme ju. Celkovo na jar jeme menej tukov, takmer nič sladké, viac surovej zeleniny aj ovocia. Ovocie nemiešame so zeleninou. Raňajky môžu pozostávať z pol kilogramu ovocia, napríklad tri jablká, banán, pomaranč, štyri mandle, či iné orechy. Na obed zeleninové šaláty, prípadne aj na večeru spolu s naklíčenými obilninami (pšenicou) alebo strukovinami (cícer, hrášok). Balastné látky z celozrného chleba, ovsené vločky či müsli podporujú prekrvenie, obnovujú bunky a posilňujú obranné sily organizmu. Kupujeme tmavý klíčkový chlieb, cereálne - grahamové rožky a používajme tmavú pšeničnú múku. Pijeme veľa vody, nesladených bylinných čajov – najmenej dva litre denne. Je to dôležité pre správnu funkciu buniek a obličiek, koža sa stáva pružnejšia a pevnejšia.
Doprajme si prechádzky na čerstvom vzduchu - aspoň tridsať minút denne. Bunky a tkanivá dostanú dostatočnú dávku kyslíka. Treba byť však opatrný pred prvými lúčmi jarného slnka. Plávanie priaznivo ovplyvňuje činnosť srdca, posilňuje výkonnosť, nezaťažuje kĺby a má zo športov najširšie regeneračné účinky. Aj sprchový trik má svoje čaro. Ráno najprv tri minúty teplá, potom tri sekundy studená sprcha, zopakovať trikrát po sebe, potom päťminútová masáž rúk a nôh suchou kefou smerom k srdcu.
Očisťujeme organizmus od škodlivín pomocou rastlinných a ovocných štiav. Prospešné sú čaje zo žihľavy, skorocelu kopijovitého a púpavy. Jedenkrát do týždňa nejeme, iba pijeme.
Dobrým prostriedkom proti jarnej únave je aj viac spánku.
Jarný šalát s naklíčeným mungom
Potrebujeme : redkvičky, hlávkový šalát, paradajku jarnú cibuľku, biely jogurt, naklíčené mungo.
Všetky suroviny nakrájame, šalát jemne natrháme na menšie kúsky /nekrájame nožom, aby sa zachovali všetky šťavy a vitamíny/ pridáme klíčky munga a biely jogurt.
Mungo dostaneme kúpiť v potravinách, je to malá zelená fazuľa. Naklíčime ho tak, že večer do nádoby dáme asi za hrsť munga a zalejeme studenou vodou. Na druhý deň vodu zlejeme a potom už len mungo v sitku počas dňa niekoľkokrát premyjeme, aby bolo stále čisté a nekvasilo. Asi o dva - tri dni mungo vyklíči a je možné ho konzumovať.
Autor: Eva Ďurčová