Jar je definitívne tu. Slnko hreje silnejšie a teplejšie. Z neho čerpáme energiu, silu pre každodenný život. Osobne nerada upratujem, no túto užitočnú činnosť akosi na jar chtiac - nechtiac urobíme vo svojom byte, či dome. Aj naše telo je náš dom, v ktorom dočasne bývame. Máme príležitosť zamyslieť sa nad tým, čo zjeme, ako sa stravujeme. V tieto dni je vhodné odľahčiť stravu aspoň raz do týždňa pôstom, ak už nedržíme pôst štyridsať predveľkonočných dní. Odľahčujeme tak, že celý deň sme buď na zelenine, či ovocí, alebo veľa pijeme čistú vodu a bylinkové čaje. Náš zovňajšok je tiež vzácnym darom. Skúsme častejšie myslieť na seba. Skúsme vnímať, ako si oddýchneme, ako sa skrášlime a ako opäť načerpáme novú pozitívnu energiu. Potešme svoju dušu pohľadom na prebúdzajúcu sa prírodu, na prvé zelené lístky na stromoch. A nezabudnime, že ani Veľká noc tu nie je na to, aby sme ju my ženy prežili unavené a strhané z jarného upratovania. Preto ponúkam jednoduchý recept na veľkonočný koláč s obmenami, ale aj múdrosť slov: Najdlhšia a najťažšia je cesta k sebe samému.
Dáškin veľkonočný zákusok
Potrebujeme: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1/2 hrnčeka oleja, 1/2 hrnčeka vody, 4 polievkové lyžice sójovej múky (alebo 4 vajcia), 3 kávové lyžičky kakaa (alebo svätojánskeho chlebíka), 1 prášok do pečiva. Všetko zmiešame, nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečieme vo vyhriatej rúre.
Obmeny: namiesto vody pridáme silnú zrnkovú kávu aj s kávovou usadeninou a urobíme tak kávový zákusok. Namiesto 1 hrnčeka polohrubej múky dáme hrnček celozrnnej múky a máme celozrnný koláč. Do cesta môžeme pridávať pomleté orechy, máme orechový koláč. Ak pridáme kokosovú múčku, máme kokosový koláč. Do cesta môžeme pridávať postrúhané jablká, máme jablkový koláč. A ak urobíme na hociktoré z týchto ciest plnku, máme slávnostný veľkonočný zákusok.
Plnka(kávová): 15 dkg masla (Hery) a 15 dkg práškového cukru dobre vymiešame. 2 dcl silnej čiernej kávy aj s troškou usadeniny dáme zovrieť, a keď vrie, prilejeme do nej kašičku urobenú s dvoch lyžíc hrubej múky a vody. Varíme asi 2 minúty, necháme vychladnúť a po častiach ju vmiešavame do maslovej časti.