Nedeľa, 1. november, 2020 | Meniny má Denis, DenisaKrížovkyKrížovky

Rýchlo, chutne a zdravo s pórom pre dobré trávenie

Pór je dvojročná rastlina s mohutne rozkonáreným koreňom. Zosilené pošvy listov vytvárajú nad zemou nepatrný stvol a pod zemou nevýraznú cibuľku. Kvetný dutý stvol má ružicu fialkastých kvietkov. Planý pór rastie na severnom pobreží Afriky, v južnej Európe, v Prednej Ázii a na Kaukaze. Ako kultúrna rastlina sa pestoval už v stredoveku v Egypte, Grécku a Ríme. Pór obsahuje tiamín B1, riboflavín B2, niacín B3, pyridoxín B6, vitamín C, vitamín E, sodík(Na), draslík(K), vápnik(Ca), horčík(Mg), mangán(Mn), železo(Fe), meď(Cu), zinok(Zn), fosfor(F), síra(S). Je zásadotvorný.
Konzumácia póru podporuje činnosť ochabnutých čriev a stimuluje celý tráviaci systém. Hlavnou účinnou látkou je éterický olej obsahujúci síru a alylsulfydom, ktorý mierne dráždi pečeň, podžalúdkovú žľazu a obličky. Vylučuje sa dýchacími cestami, ktoré takisto stimuluje.


Močopudné účinky póru (draslík, kyselina kremičitá a horčík )pomáhajú odvádzať toxické látky z tela a odporúča sa aj pri dne, reumatizme, pľúcnej tuberkulóze a pri obličkových chorobách. Pór sa osvedčil aj pri avitaminózach a anémiách, chronických bronchitídach a bronchitiálnych kataroch, pri chorobách pečene, žlčníka a čriev. Ako sýtozelená rastlina je pór aj dobrým zdrojom betakaroténu a chlorofylu, čo ho radí medzi zeleninu s protirakovinovým účinkom.

Recepty z póru
Používa sa prevažne surový, nadrobno pokrájaný. Vhodný je do polievok, na chlieb s nátierkami, na ryžu a zemiaky, do šalátov a vôbec na dochutenie pokrmov.

Cestoviny s pórom
Bezvaječné cestoviny (kolienka, mušličky) varíme v slanej vode. Na oleji opečieme za stáleho miešania nakrájaný pór a pridáme jednu pokrájanú papriku, posolíme ju solčankou a krátko - asi päť minút - dusíme. Zmiešame s uvarenými cestovinami a hotové jedlo posypeme strúhaným syrom.
Pór s hubami
500g póru, 4 polievkové lyžice oleja, čerstvé huby, (aj sušené) 1 cibuľa, rasca, petržlenová vňať, soľ.
Pór pokrájame na päť centimetrov dlhé kúsky, osolíme a podusíme na malom množstvom vody. Huby sparíme a podusíme na cibuľke, posolíme a pridáme rascu. Na tanier vložíme pór, huby a hojne posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Výborná pórová polievka
1 veľký pór, kôsok masla, solčanka, kurkuma, cesnak, zeleninový bujón, tavený syr – bambino, suchý chlieb.
Na masle za stáleho miešania udusíme nadrobno pokrájaný pór, posolíme, dochutíme solčanku, kurkumou a zalejeme vodou. Pridáme bujón, povaríme a vytlačíme syr (v horúcej polievke sa rozpustí). Do hotovej polievky pridáme pretlačený cesnak. Polievku podávame so sušeným na kocky pokrájaným chlebom. Starší chlieb a pečivo nevyhadzujeme, nakrájame ho a usuším bez tuku do zásoby.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  3. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 754
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 794
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 681
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 859
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 647
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 172
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 567
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 325
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci 11 180
  10. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 055
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Cholera v Rusku.

Poznáme čísla za sobotu v okrese Liptovský Mikuláš

Účasť bola v sobotu mimoriadne vysoká.

Na odbernom mieste v Liptovskom Mikuláši.

Už to máme za sebou aj my z redakcie

Vôbec nebolelo, členovia tímu, od vojaka, cez policajta, zdravotníčku a administrátorov boli milí a ústretoví. Organizácia je špičková.

Testovali sa aj klienti Spišskej katolíckej charity

Chceli sa nechať otestovať, hoci sa na viacerých vzťahuje výnimka. Testovali ich v dôvernom prostredí Charitného domu sv. Kláry v Liptovskom Mikuláši.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus Banskobystrický kraj: Prvý deň testovania je za nami. Pokračuje sa v nedeľu (minúta po minúte)

Podrobné spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Banská Bystrica, Lučenec, Žiar nad Hronom, Zvolen a ostatných okresoch BB kraja.

Koronavírus Žilinský kraj: Testovanie prebehlo bez výraznejších problémov (minúta po minúte)

Celoplošné testovanie na Covid-19 v okresoch Žilina, Martin, Čadca, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a ostatných okresoch ZA kraja.

Koronavírus Nitriansky kraj: Z vyše 30-tisíc ľudí v okrese Nitra je len 213 pozitívnych (minúta po minúte)

Spravodajstvo z celoplošného testovania na Covid-19 v okresoch Nitrianskeho kraja.

Už ste čítali?