Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Rýchlo, chutne a zdravo s pórom pre dobré trávenie

Pór je dvojročná rastlina s mohutne rozkonáreným koreňom. Zosilené pošvy listov vytvárajú nad zemou nepatrný stvol a pod zemou nevýraznú cibuľku. Kvetný dutý stvol má ružicu fialkastých kvietkov. Planý pór rastie na severnom pobreží Afriky, v južnej Európe, v Prednej Ázii a na Kaukaze. Ako kultúrna rastlina sa pestoval už v stredoveku v Egypte, Grécku a Ríme. Pór obsahuje tiamín B1, riboflavín B2, niacín B3, pyridoxín B6, vitamín C, vitamín E, sodík(Na), draslík(K), vápnik(Ca), horčík(Mg), mangán(Mn), železo(Fe), meď(Cu), zinok(Zn), fosfor(F), síra(S). Je zásadotvorný.
Konzumácia póru podporuje činnosť ochabnutých čriev a stimuluje celý tráviaci systém. Hlavnou účinnou látkou je éterický olej obsahujúci síru a alylsulfydom, ktorý mierne dráždi pečeň, podžalúdkovú žľazu a obličky. Vylučuje sa dýchacími cestami, ktoré takisto stimuluje.


Močopudné účinky póru (draslík, kyselina kremičitá a horčík )pomáhajú odvádzať toxické látky z tela a odporúča sa aj pri dne, reumatizme, pľúcnej tuberkulóze a pri obličkových chorobách. Pór sa osvedčil aj pri avitaminózach a anémiách, chronických bronchitídach a bronchitiálnych kataroch, pri chorobách pečene, žlčníka a čriev. Ako sýtozelená rastlina je pór aj dobrým zdrojom betakaroténu a chlorofylu, čo ho radí medzi zeleninu s protirakovinovým účinkom.

Recepty z póru
Používa sa prevažne surový, nadrobno pokrájaný. Vhodný je do polievok, na chlieb s nátierkami, na ryžu a zemiaky, do šalátov a vôbec na dochutenie pokrmov.

Cestoviny s pórom
Bezvaječné cestoviny (kolienka, mušličky) varíme v slanej vode. Na oleji opečieme za stáleho miešania nakrájaný pór a pridáme jednu pokrájanú papriku, posolíme ju solčankou a krátko - asi päť minút - dusíme. Zmiešame s uvarenými cestovinami a hotové jedlo posypeme strúhaným syrom.
Pór s hubami
500g póru, 4 polievkové lyžice oleja, čerstvé huby, (aj sušené) 1 cibuľa, rasca, petržlenová vňať, soľ.
Pór pokrájame na päť centimetrov dlhé kúsky, osolíme a podusíme na malom množstvom vody. Huby sparíme a podusíme na cibuľke, posolíme a pridáme rascu. Na tanier vložíme pór, huby a hojne posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Výborná pórová polievka
1 veľký pór, kôsok masla, solčanka, kurkuma, cesnak, zeleninový bujón, tavený syr – bambino, suchý chlieb.
Na masle za stáleho miešania udusíme nadrobno pokrájaný pór, posolíme, dochutíme solčanku, kurkumou a zalejeme vodou. Pridáme bujón, povaríme a vytlačíme syr (v horúcej polievke sa rozpustí). Do hotovej polievky pridáme pretlačený cesnak. Polievku podávame so sušeným na kocky pokrájaným chlebom. Starší chlieb a pečivo nevyhadzujeme, nakrájame ho a usuším bez tuku do zásoby.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 43 442
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 25 092
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 561
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 223
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 784
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 698
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 483
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 414
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 374
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 241
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Ružomberok v oranžovom

Futbalisti MFK Ružomberok uplynulý týždeň odohrali ďalšie dve prípravné stretnutia, tiež s mužstvami II. ligy, a to s poradovým číslom dva a tri.

5 h

Hokejisti Nitry zvíťazili v nedeľnom (24. 1.) zápase 34. kola Tipos extraligy na ľade Liptovského Mikuláša hladko 7:0. O triumfe rozhodli v druhej tretine, ktorú vyhrali 4:0. Liptáci si tak uplynulý týždeň ďalšie cenné body do tabuľky nepripísali.

24. jan
V Liptovskom Mikuláši malo cez víkend pozitívny test 52 ľudí.

Mesto Liptovský Mikuláš má za sebou víkendové testovanie.

24. jan
Testovanie v Čutkovskej doline.

Pozitivita neprekročila pol percenta.

24. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

8 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Skríningové testovanie na Kysuciach prebehlo bez problémov.

24. jan

Už ste čítali?