Pohánka (Fagopyrum esculentum) je jednoročná rastlina z čeľade stavikrovitých. Má biele alebo ružové kvietky, z ktorých neskôr dozrievajú nažky. Semená majú zvláštny trojboký tvar a hnedú farbu. Pohánka patrí medzi obilniny. Za svoje pohanské meno vďačí pravdepodobne mohamedánom, ktorí ju priniesli z Ázie do Európy. Dokonca jedna jej odroda sa nazýva tatarka. Pohánka bola u nás dlho neznáma, no v poslednom čase o ňu prudko vzrastá záujem. Najviac je rozšírená v Rusku, Indii, Číne, Japonsku, Poľsku, Francúzku a v Kanade, kde si pochutnávajú na pohánkových lievancoch s javorovým sirupom. Pestovala sa aj na Slovensku, Valašsku a miestami aj v Čechách už v 12.-13. storočí. Pohánka je významná aj ako kŕmna a medonosná bylina. Najviac si ju ceníme pre vysoký obsah biflavonoidov, rutínu, citínu uvádzaného ako vitamínu P.
Rutín v semenách i šupkách je vynikajúcim liekom na cievy. Vracia im pružnosť. Spolu s vitamínom E lieči chorobné zmeny na cievach.
Pravidelná konzumácia pohánky trikrát týždenne spolu s pitím odvaru z ľanového semena a zvýšením príjmu vlákniny pomáha pri liečbe hemoroidov.
Účinok rutínu znásobuje vitamín C, preto je nevyhnutné s pohánkou konzumovať surovú zeleninu. Naopak, aj rutín stimuluje účinok vitamínu C a adrenalínu, preto sa odporúča pri vysokom krvnom tlaku, ateroskleróze, červenaní pokožky a slizníc. Červenenie až fialovenie pokožky je následkom presvitania krvi a nefyziologického rozšírenia cievnych vlásočníc v povrchových vrstvách pokožky a slizníc.
Rutín s vitamínom C znižujú riziko trombózy infarktu či mozgovej mŕtvice.
Pohánka je veľmi dobrá na detoxikáciu v tehotnosti a akejkoľvek autointoxikácii. Známy je liečebný účinok pohánky pri praskaní žiliek v oku, na tvári, pri zvýšenej krvácavosti, pri žalúdkových a dvanástnikových vredoch, črevných nádoroch a stavoch miestneho krvácania či silnej a dlhej menštruácii.
Obsah vitamínu B1 a B2 je veľmi dôležitý na aktiváciu energie podporujúcej činnosť nervov, čo sa priaznivo odráža pri podráždení nechutenstve a bolestiach hlavy.
Vitamín B2 kladne ovplyvňuje funkciu lipidov v organizme. Pohánka obsahuje 2-krát viac vitamínu B1 ako ryža.
Veľmi dôležitým vitamínom v pohánke je cholín, ktorý regeneruje pečeňové bunky po poškodení chorobami alkoholom. Cholín pomáha aj pri odbúravaní nahromadeného tuku v pečeni.
Pohánka obsahuje aj kyselinu linolénovu, ktorá pomáha znižovať koncentráciu cholesterolu v krvi. Hlavným účinkom je znižovanie vstrebávania cholesterolu z potravy a následne jeho zníženie v krvnom sére.
Pohánka obsahuje plnohodnotné bielkoviny podobné živočíšnym. Minerálne látky a stopové prvky v pohánke majú veľký význam a sú nesmierne dôležité pre tehotné ženy a staršie osoby. Pravidelná konzumácia pohánky celkovo prospieva zdraviu.
Úprava
Najvyšší liečebný účinok dosiahneme, ak pohánku vsypeme do vriacej vody (1,5 šálky vody na 1 šálku pohánky), prikryjeme pokrievkou a necháme 20-25 minút dôjsť pod perinou. Varením sa totiž znižuje obsah rutínu a vitamínov skupiny B. Vody nedávame nikdy viac, pretože po scedení s ňou vylievame vylúhované účinné látky. Dávame jej len toľko, aby bola všetka pohánka nasiaknutá.
Z hľadiska konzumácie rozlišuje dva druhy pohánky - hnedú, ktorá viac chutí a zostáva sypká, a zelenkastú, ktorá po namočení tvorí kompaktnú hmotu.
Recepty
Pohánka s bryndzou
350g pohánky, 6dl vody, 200g bryndze alebo netučného tvarohu, 5 strúčikov cesnaku, morská soľ, ligurček, 2 lyžice oleja.
Osolenú vodu privedieme do varu, pridáme pohánku a olej, hrniec zabalíme do deky a počkáme až pohánka zmäkne. Pridáme bryndzu a zamiešame. Ochutíme rozotreným cesnakom, cibuľkou a nakrájaným ligurčekom.
Pohánka s kyslou kapustou
350g pohánky, 200g kyslej kapusty, 6dl vody, 1 cibuľa , 2 lyžice oleja, morská soľ,
Do vriacej osolenej vody vsypeme pohánku, odstavíme a vložíme pod perinu na 20 minút. Pridáme kyslú kapustu, pokrájanú cibuľu a olej.