V tomto období konzumujeme hlavne zelené potraviny, ako sú zelený šalát, púpava, brokolica, žihľava, skorocel, petržlenová vňať a iné vňate. Potom nás vírusy nebudú chcieť a my nemusíme riešiť svoj zdravotný problém. Dnes a pozrieme na hlávkový šalát siaty (Lactuca sativa subspiata capitata.
Za vlasť kultúrnych šalátov sa pokladá oblasť Kašmíru a Nepálu. Dnes je rozšírený v celom miernom pásme. Obsahuje karotény, a to vitamín A, tiamín(B1), riboflavín (B2), niacín (B3), pyridoxín (B6), kyselina listová, kyselina pantoténová, vitamín C, vitamín E, biotín vitamín H, prvky sodík(Na), draslík (K), vápnik (Ca), horčík (Mg), fosfor (P), síra (S), mangán (Mn), železo (Fe), meď (Cu), zinok (Zn), jód (J), chróm (Cr), selén (Se) a nikel (Ni).
Šalát je výbornou zásadotvornou zeleninou vhodnou pre diabetikov, ako aj pre ľudí postihnutých dnou či reumatizmom. Obsahuje veľké množstvo chlorofilu a konzumovať by ho mali najmä ľudia s nedostatkom vápnika. Vhodný je pri nespavosti, podráždenosti a stresoch. Vraj pozitívne vplýva na hudobný sluch. Konzumovať by sme ho mali výlučne v surovom stave.
Recepty:
Hlávkový šalát s reďkovkami a naklíčeným mungom
2 hlávky šalátu, 2 viazaničky reďkoviek, 4 malé cibuľky, 4 lyžice naklíčeného munga, 1 lyžica oleja, morská soľ.
Umytý šalát natrháme, pridáme pokrájané reďkovky a malú cibuľku, naklíčené mungo, pridáme olej a mierne posolíme.
Hlávkový šalát s rajčiakmi a paprikou
2 hlávky šalátu, 3 paradajky, 2 papriky, 1 lyžica oleja, morská soľ.
Umytý šalát natrháme, pridáme pokrájané paradajky a papriku, olej a mierne posolíme.
Hlávkový šalát s jogurtom
2 hlávky šalátu, 2 biele jogurty, 3 mladé cibuľky.
Umyté a natrhané hlávky šalátu zmiešame s nakrájanou cibuľkou a bielym jogurtom. Hotový šalát posypeme nakrájanou pažítkou, prípadne do jogurtu pridáme nastrúhaný chren.
Letný šalát
1 hlávkový šalát, 1 šalátová uhorka, 1 rajčina, 1 konzerva sterilizovanej kukurice, 200 gramov tofu syra, 5 lyžíc bieleho jogurtu, 1 lyžica oleja 1 lyžica horčice, kôpor alebo pažítka.
Zeleninu umyjeme, očistíme a pokrájame na malé kúsky. Syr nahrubo postrúhame. Všetku zeleninu a kukuricu dáme do misy, trochu posolíme. Biely jogurt zmiešame s horčicou, olejom, podľa chuti osolíme, môžeme pridať 1 lyžičku cukru a 1polievkovú lyžicu tatárskej omáčky. Dochutíme pažítkou alebo kôprom, dobre premiešame a dáme do chladu.
Dobrú chuť k jarným šalátom želá Eva.