Rýchlo, chutne a zdravo so žihľavou dvojdomou

Žihľava rastie hlavne na tienistých a vlhkých miestach, v priekopách, pri potokoch a v krovinách. Zbierame vňať, najlepšie mladú časť asi dvadsať centimetrov vysokú.
Účinné látky v žihľave sú kyselina kremičitá, vitamíny skupiny B, veľa vitamínu C, veľa chlorofylu. Z minerálnych látok a stopových prvkov najmä vápnik, draslík, sodík, železo, horčík, chróm, kremík.
Šťava zo žihľavy je veľmi zdravá a liečivá. Neutralizuje kyselinu močovú v tele a spolu s púpavou čistí krv. Čistá krv ľahšie roznáša do všetkých orgánov živiny, odvádza odpadové látky, je predpokladom dobrého zdravia. Žihľavová šťava je močopudná. Je veľmi vhodná pri dne, reumatizme a prekyslení organizmu. Pôsobí na krvotvorné orgány (kosti, slezinu), a tak zlepšuje krvotvorbu, ako aj kvalitu samotnej krvi, podporuje tvorbu najmä hemoglobínu.
Žihľava obsahuje rastlinný hormón, ktorý povzbudzuje činnosť žalúdka, zmenu činnosti čriev, pečene a žlčníka. Je veľmi vhodná pre diabetikov. Pri nadmernom vypadávaní vlasov a zvýšenej tvorbe lupín sa odporúča trikrát týždenne vtierať si do vlasovej pokožky šťavu zo žihľavy a koreňa lopúcha.
Ľudoví liečitelia odporúčajú šľahať si žihľavou reumatické kĺby.
Žihľava sa používa sušená na čaj alebo surová na zelený nápoj alebo ako špenát, chutné sú aj žihľavové omelety a hubová plnka.

SkryťVypnúť reklamu


Zelený nápoj
Možno ho pripraviť z akejkoľvek zelenej vňate, ale najobľúbenejší a najúčinnejší je práve tento:
Veľká hrsť lístkov ďateliny (bez stoniek), malá hrsť malých lístkov púpavy, malá hrsť lístkov z myšieho chvosta, 2 hrste listov kostihoja lekárskeho, veľká hrsť žihľavových lístkov, malá hrsť listov alchemilky, 1 celý ananásový džús, 1 liter vody.
Listy – nazbierame v pomerne čistých odľahlejších lokalitách bez výfukových plynov – dôkladne očistíme pod tečúcou vodou, pokrájame a po troškách sypeme do 0,5 litra vody v točiacom sa mixéri. Po rozmixovaní dolejeme zvyšnú vodu a necháme hodinu lúhovať. Potom precedíme cez plátno, zmiešame s ananásovým džúsom a pomaly pijeme. Džús nie je podmienkou, iba zlepšuje chuť. Tá sa dá korigovať vzájomným pomerom jednotlivých bylín.
Ďatelina a kostihoj sú sladké, žihľava a alchemilky neutrálne, myší chvost mierne horkokyslý a púpava horká.

SkryťVypnúť reklamu

Špenát zo žihľavy
4 hrste mladých žihľavových lístkov, 50 gramov celozrnnej múky, 2 lyžice oleja, 1 deciliter vlažnej vody (alebo sójového mlieka), 5 strúčikov cesnaku, soľ.
Dobre umytú žihľavu sparíme a rozmixujeme v mixéri v litri vody. Rozmixovanú žihľavu dáme variť a pomaly do nej za stáleho miešania vlejeme celozrnnú múku rozmiešanú vo vlažnej vode alebo v sójovom mlieku. Osolíme a chvíľu povaríme. Po odstavení pridáme rozotretý cesnak a olej. Podávame so zemiakmi.

Žihľavové omelety
2 decilitre žihľavových listov rozmixovaných vo vode, 4 vajcia, 300 gramov celozrnnej pšeničnej múky, 3 strúčky cesnaku, soľ, olej na vyprážanie.
Rozmixovanú žihľavu zmiešame s rozšľahanými vajcami, celozrnnou pšeničnou múkou, rozotretým cesnakom a posolíme. Robíme placky, ktoré vyprážame na oleji.

SkryťVypnúť reklamu

Hubová plnka
5 rožkov, mlieko alebo zeleninový vývar, 2 vajcia, soľ, korenie, solčanka, kurkuma, cibuľa, hríby, žihľava.
Na oleji udusíme cibuľu, pridáme hríby, koreniny a sparenú nadrobno nakrájanú žihľavu. Zmiešame s rozmočenými rožkami, podľa potreby pridáme vajcia a dobre premiešame. Dáme do rúry zapiecť a hotové podávame so zeleninovým šalátom.

Autor: Dobrú chuť a pevné zdravie želá Eva

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Liptov

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu?
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  2. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii
  3. Zlatý sen vo vzduchu
  4. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  5. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  6. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  7. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  8. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  1. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 7 343
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 6 553
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 5 103
  4. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 4 878
  5. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 4 732
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 830
  7. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 188
  8. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva 1 540
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Liptov - aktuálne správy

Jaroslav Mender z DHZ Ludrová tragicky zahynul 10. septembra 2024 v Ludrovskej doline.

Všetci hasiči stáli a tlieskali jeho pamiatke.


Svadba je jedným z najkrajších dní v živote – ale jej plánovanie môže byť poriadne vyčerpávajúce. Pripravili sme pre vás overené tipy, vďaka ktorým si celý proces užijete rovnako ako samotný obrad.


Pečivo od MINIT ulahodí aj skutočným fajnšmekrom.


Rudolf Huliak.

Slovenského skialpinistu privítala cigarová vôňa dymu.


5

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Titul? Nie je to veľmi pravdepodobné.


8. máj

Areál s vyše 170-metrovými stožiarmi je ekonomickou príťažou.


5 h

František Feja je inšpirácia pre všetkých.


Eliška Veselovská a 1 ďalší 7. máj

Slovenského skialpinistu privítala cigarová vôňa dymu.


18 h

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu