Žihľava rastie hlavne na tienistých a vlhkých miestach, v priekopách, pri potokoch a v krovinách. Zbierame vňať, najlepšie mladú časť asi dvadsať centimetrov vysokú.
Účinné látky v žihľave sú kyselina kremičitá, vitamíny skupiny B, veľa vitamínu C, veľa chlorofylu. Z minerálnych látok a stopových prvkov najmä vápnik, draslík, sodík, železo, horčík, chróm, kremík.
Šťava zo žihľavy je veľmi zdravá a liečivá. Neutralizuje kyselinu močovú v tele a spolu s púpavou čistí krv. Čistá krv ľahšie roznáša do všetkých orgánov živiny, odvádza odpadové látky, je predpokladom dobrého zdravia. Žihľavová šťava je močopudná. Je veľmi vhodná pri dne, reumatizme a prekyslení organizmu. Pôsobí na krvotvorné orgány (kosti, slezinu), a tak zlepšuje krvotvorbu, ako aj kvalitu samotnej krvi, podporuje tvorbu najmä hemoglobínu.
Žihľava obsahuje rastlinný hormón, ktorý povzbudzuje činnosť žalúdka, zmenu činnosti čriev, pečene a žlčníka. Je veľmi vhodná pre diabetikov. Pri nadmernom vypadávaní vlasov a zvýšenej tvorbe lupín sa odporúča trikrát týždenne vtierať si do vlasovej pokožky šťavu zo žihľavy a koreňa lopúcha.
Ľudoví liečitelia odporúčajú šľahať si žihľavou reumatické kĺby.
Žihľava sa používa sušená na čaj alebo surová na zelený nápoj alebo ako špenát, chutné sú aj žihľavové omelety a hubová plnka.
Zelený nápoj
Možno ho pripraviť z akejkoľvek zelenej vňate, ale najobľúbenejší a najúčinnejší je práve tento:
Veľká hrsť lístkov ďateliny (bez stoniek), malá hrsť malých lístkov púpavy, malá hrsť lístkov z myšieho chvosta, 2 hrste listov kostihoja lekárskeho, veľká hrsť žihľavových lístkov, malá hrsť listov alchemilky, 1 celý ananásový džús, 1 liter vody.
Listy – nazbierame v pomerne čistých odľahlejších lokalitách bez výfukových plynov – dôkladne očistíme pod tečúcou vodou, pokrájame a po troškách sypeme do 0,5 litra vody v točiacom sa mixéri. Po rozmixovaní dolejeme zvyšnú vodu a necháme hodinu lúhovať. Potom precedíme cez plátno, zmiešame s ananásovým džúsom a pomaly pijeme. Džús nie je podmienkou, iba zlepšuje chuť. Tá sa dá korigovať vzájomným pomerom jednotlivých bylín.
Ďatelina a kostihoj sú sladké, žihľava a alchemilky neutrálne, myší chvost mierne horkokyslý a púpava horká.
Špenát zo žihľavy
4 hrste mladých žihľavových lístkov, 50 gramov celozrnnej múky, 2 lyžice oleja, 1 deciliter vlažnej vody (alebo sójového mlieka), 5 strúčikov cesnaku, soľ.
Dobre umytú žihľavu sparíme a rozmixujeme v mixéri v litri vody. Rozmixovanú žihľavu dáme variť a pomaly do nej za stáleho miešania vlejeme celozrnnú múku rozmiešanú vo vlažnej vode alebo v sójovom mlieku. Osolíme a chvíľu povaríme. Po odstavení pridáme rozotretý cesnak a olej. Podávame so zemiakmi.
Žihľavové omelety
2 decilitre žihľavových listov rozmixovaných vo vode, 4 vajcia, 300 gramov celozrnnej pšeničnej múky, 3 strúčky cesnaku, soľ, olej na vyprážanie.
Rozmixovanú žihľavu zmiešame s rozšľahanými vajcami, celozrnnou pšeničnou múkou, rozotretým cesnakom a posolíme. Robíme placky, ktoré vyprážame na oleji.
Hubová plnka
5 rožkov, mlieko alebo zeleninový vývar, 2 vajcia, soľ, korenie, solčanka, kurkuma, cibuľa, hríby, žihľava.
Na oleji udusíme cibuľu, pridáme hríby, koreniny a sparenú nadrobno nakrájanú žihľavu. Zmiešame s rozmočenými rožkami, podľa potreby pridáme vajcia a dobre premiešame. Dáme do rúry zapiecť a hotové podávame so zeleninovým šalátom.