Jahoda obyčajná (Fragaria vesca)
Veľké kultúrne jahody pochádzajú z južnej a východnej Ázie, najmä z Indie. Na liečenie sa používajú plody, listy aj koreň. Najvýznamnejší čo do množstva na sto gramov je vitamín C až 60 - 100 mg, z prvkov – draslík na sto gramov až 156 mg.
Liečené účinky
Vysoká koncentrácia kyseliny salicylovej predurčuje jahody ako prostriedok na liečbu dny a rôznych reumatických ochorení a chorôb z prechladnutia (3 až 5-dňové kúry). Vysoký obsah železa a ďalších mikroelementov robí z jahôd výborný prostriedok na liečbu chudokrvnosti. Vysokým obsahom farbív, pektínov, vlákniny, ovocných kyselín, enzýmov, vitamínov uľahčujú jahody trávenie, činnosť čriev a látkovú premenu. Jahodová kúra (tri dni konzumovať jahody) je veľmi užitočná pri pečeňových, obličkových problémoch, chorobách srdca krvného obehu, pri zápche. Pod dohľadom lekára môžu túto kúru absolvovať aj diabetici. Konzumácia jahôd veľmi priaznivo pôsobí ako liek na kožu, predovšetkým proti akné, plesniam a chronickým vredom. Jahody ničia polivírusy, echovírusy. Z jahodových listov pripravujme nálev, ktorý varíme 1 minútu – 3g listov na 2 šálky vody. Nálev z listov uvoľňuje cievne spazmy, znižuje krvný tlak, pôsobí močopudne a zastavuje krvácanie, má protizápalový účinok. Listy zbierané v čase kvitnutia sú vhodné na liečbu aterosklerózy a hypertenzie, obličkových chorôb vrátane kameňov močových ciest, pečene a žlčníka. Odvar z jahodových koreňov je účinný pri zápaloch hrubého čreva a pri hemoroidoch.
Recepty: Ovocný šalát
Pokrájame na kocky jablká, jahody, banány, hrozno, pridáme podľa chuti med, trochu mletej škorice a šťavu z citróna, zmiešame a necháme trochu postáť v chladničke. V lete môžeme pridať aj červený melón.
Jahodová pochúťka
Nasucho krátko opražíme ovsené vločky – budú ľahšie stráviteľné a jemnejšie. Necháme ich vychladnúť. Pridáme mandle, hrozienka, jahody a med. Podľa chuti jogurt ako ozdobu.
Výborné vločky
Na panvici rozohrejeme olej, pridáme med a za stáleho miešania krátko povaríme, nasypeme ovsené vločky a chvíľu opekáme. Ešte teplé vločky s medom vysypeme na tanier. Nenechávame ich na panvici, lebo pri chladnutí sa prilepia.
Takto pripravené vločky pridávame do jogurtu, jeme ich s nakrájanými jahodami alebo suché, prípadne vločkami posypeme tortu alebo koláč, na ktorom je plnka. Takto ozdobený koláč chutí, akoby bol posypaný sekaným mandľami.