Čerešňa obyčajná
Čerešne postupne dozrievajú od mája až do polovice júla. Horúcim favoritom v ich pestovaní sa stala postupne Európa, hneď za Severnou Amerikou a Áziou. V minulosti bolo poradie dokázateľne opačné. Svedčí o tom aj latinské rodové meno - Cerasus, ktoré pravdepodobne vychádza zo starovekého názvu Kreasos. Označuje územie, kde sa v hojnom počte nachádzali čerešňové sady. Už v dvanástom storočí sa na území Čiech čerešne nielen pestovali, ale dokonca si tieto sladké plody získali náklonnosť slávneho rodu Perštejnovcov. Títo panovníci dávali ovociu svoj hold každoročnými čerešňovými slávnosťami. Vivat, plody lásky!
Plody obsahujú predovšetkým veľa vody. Ďalej cukor, minerálne látky a vitamíny. Ak pravidelne konzumujeme čerešne, zásobujeme telo asi 200 mg draslíka, vitamínmi A,C a vitamínmi skupiny B, ďalej železom, meďou, sodíkom, vápnikom, horčíkom a fosforom. To najdôležitejšie na záver: čerešne sú výbornou zásobárňou jódu - 250 mg na 100 gramov čerstvej hmoty. Vráťme sa k jódu v čerešni. Tento zázračný prvok lieči najmä artrózy, uvoľňuje stuhnuté kĺby a pomáha aj pri ťažkostiach sa štítnou žľazou. Pacientom, ktorí už roky bojujú s ochorením močových ciest a mechúra, sa odporúča jesť čerešne. Pomáha aj pri častom močení. Šťava z čerešní ďalej čistí krv a stimuluje vylučovanie tráviacich štiav.
Ľuďom trpiacim na dnu prinesie dvesto až dvestopäťdesiat gramov čerstvých plodov denne úľavu, keďže sa tým zvyšuje vylučovanie kyseliny močovej. No nielen plody si zaslúžia našu pozornosť. Nenápadná stopka obsahuje celú škálu cenných látok, akými sú zinok, železo, mangán... Liečivou silou zabojujú predovšetkým v homeopatických tinktúrach. Osožia pri korigovaní a úprave vylučovacej a čistiacej funkcie organizmu. Takéto homeopatiká zaberajú proti hnačkám. Liečivé sú aj čerešňové listy. Odvar z nich pomôže reumou tvrdo skúšaným končatinám, ak ich pravidelne raz za deň ponoríme na 10 až 15 minút do pripraveného kúpeľa. Okrem toho sa listy pridávajú do bylinných močopudných zmesí.
Recepty:
Čerešňový celozrný koláč
250 gramov grahamovej pšeničnej múky, 100 gramov hladkej múky, 150 gramov polohrubej múky, 40 gramov droždia, 1 deciliter oleja alebo plátok hery, 1 kávovú lyžičku soli, 100 gramov cukru, 1 polievkovú lyžicu sójovej múky (ak nemáme, nemusí byť), mlieko podľa potreby – 2,5 decilitra.
V miske zmiešame všetky druhy múky, pridáme cukor, soľ, kvások, tuk, vlažné mlieko a rukou vypracujeme redšie kysnuté cesto, necháme hodinu vykysnúť. Na plech nalejeme trochu oleja a rozotrieme rukou. Na takto pripravený plech dáme kysnuté cesto a vytiahneme rukou po celom plechu. Na cesto poukladáme čerešne a posypeme mrveničkou, ktorú si pripravíme z hrubej múky, hery a škoricového cukru. Necháme ešte kysnúť asi desať minút a potom vo vyhriatej rúre upečieme.
Dobrú chuť želá Eva