Mrkva
Mrkva je najznámejšia koreňová zelenina. Jej zrod siaha do dávnoveku. Podľa archeologických vykopávok ju poznal človek žijúci už v neolite. Vo veľkom ju pestovali najmä Rimania. U nás sa začala mrkva pestovať od konca 16. storočia. Pre pestovanie mrkvy sú vhodné najmä stredne ťažké pôdy, ktoré sú bohaté na humus. Mrkva je jednou z mála zelenín, ktorá je dostupná v každom ročnom období. Okrem toho, že je chutnou zeleninou, má aj liečivé účinky.
Patrí medzi poklad medzi zeleninou a je najbohatším zdrojom provitamínu A, ktorý je potrebný pre krásu a zdravie, pre zdravý vzhľad pokožky, jemnú pleť a čisté oči.
Vitamín A pomáha napríklad ako obrana proti novotvarom, ale aj proti stresom. Jedna mrkva denne poskytne celodennú dávku betakaroténu a ten účinne likviduje životu nebezpečné kyslíkové radikály, spôsobujúce množstvo ochorení, rakovinu a aterosklerózu. Mrkva je bohatá na železo, preto je vhodná pre anemických, chudokrvných ľudí. Mrkva obsahuje draslík, horčík, jód, zinok a vitamíny skupiny B, vitamín C a E.
Mrkvu by mali konzumovať ľudia, ktorí jedia veľa mäsa a múčnych jedál. Mrkva bráni prekysleniu žalúdka a je vhodná pri žalúdočných vredoch. U detí sa podáva mrkvová šťava proti škrkavkám a hlístam. Detskí lekári tvrdia, že neexistuje lepší liek proti detským hnačkám než mrkvová polievka. Mrkvová šťava účinne pomáha pri problémoch s pečeňou. Osobitný význam má mrkva pre ostrý zrak, stareckého videnia (šeroslepota). Naše staré mamy oddávna tvrdili, kto má mrkvu rád, ten má dobrý zrak. Vitamín A posilňuje sietnicu a videnie za súmraku. Mrkvovú šťavu, by preventívne mali konzumovať všetci, čo preťažujú svoj zrak pri práci s počítačom, písacím strojom, či pri riadení motorového vozidla.
Liečebné účinky mrkvy sa zistili pri konzumácii mrkvy. Lieči rakovinu pľúc a podžalúdkovej žľazy. Karotku označili vedci za jednu z potravín chrániacu proti rakovine pankreasu. Karotka je záchranou pre bývalých fajčiarov. Surová mrkva jednoznačne znižuje cholesterol v krvi. Šťava z mrkvy je mimoriadne cenná pri zhubných nádoroch, tuberkulóze, infekčných chorobách, reumatizme, bolestiach hlavy. Z jedného kilogramu mrkvy získame štvrť litra šťavy. Šťava z cvikle a mrkvy sa odporúča pri všetkých chorobách krvi s doplnením zeleného nápoja zo žihľavy, myšieho chvosta, kostihoja, púpavy a ďateliny.
Malým deťom a ľuďom postihnutým rakovinou, chorobami pečene a krvi dávame len obalovú vrstvu mrkvy. Stredný valec využijeme do polievok. Na mrkve treba vždy odrezať zelený koniec, ktorý rastie nad zemou. Pôsobí totiž negatívne na srdce. Mrkvu môžeme jesť v surovom stave, nastrúhanú do šalátov, môžeme s ňou zdobiť rôzne pokrmy. Žiaľ, u nás skonzumujeme len málo tejto zeleniny. Do surovej mrkvy vždy pridáme malé množstvo tuku, aby sa betakarotén dostal do krvi a vstrebal sa.
Recepty
Mrkvová polievka
4 polievkové lyžice oleja, 400 gramov mrkvy, 4 polievkové lyžice ovsených vločiek, 4 polievkové lyžice bieleho jogurtu, soľ, muškátový kvet, biele korenie, pažítka.
Na oleji opražíme vločky, prisypeme postrúhanú mrkvu. Krátko za stáleho miešania podusíme a zalejeme litrom vody. Osolíme, pridáme korenie a štipku muškátového kvetu a varíme asi 5 minút. Necháme vychladnúť. Polievku zjemníme bielym jogurtom a petržlenovou vňaťou.
Rýchla mrkvová polievka
2 stredne veľké mrkvy, 1polievková lyžica masla alebo hery, 3 polievkové lyžice detskej krupice,2 litre vody, soľ, kurkuma, solčanka, bujón – cesnak s petržlenom.
Na masle za stáleho miešania opražíme nahrubo nastrúhanú mrkvu a detskú krupicu, pridáme koreniny, bujón a zalejeme vodou. Varíme krátko a dávame pozor, pretože polievka kypí.
Do hotovej polievky môžeme na záver pridať rozhabarkované vajce. Podávame s nasucho opečeným tmavým chlebom.
Výborná mrkvička
1 veľká mrkva alebo 2 stredne veľké mrkvy, zeler, 1 biely jogurt, 2 polievkové lyžice tatárskej omáčky
Mrkvu aj zeler najemno nastrúhame, pridáme jogurt a tatársku omáčku, dobre premiešame. Navrstvíme na chlieb, ktorý sme opiekli nasucho.
Veľmi chutná je aj strúhaná mrkva s orechmi. Deťom bude chutiť nastrúhaná mrkva s medom, posypaná kokosom. Výborná je aj najemno nastrúhaná mrkva, do ktorej pridáme ananásový kompót.
Autor: Dobrú chuť s mrkvičkou želá Eva